Belföld

2012.05.16. 15:45

A nyomtatott sajtó ünnepe

Budapest – Május 19-én, szombaton, a Vörösmarty téren szervezi meg a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) a hatodik Sajtófesztivált. A több mint 40 standon csaknem valamennyi hazai kiadó bemutatja kiadványait. A rendezvény fő célja, hogy népszerűsítsék az olvasást.

Klecska Ernő

A nagyszabású sajtóseregszemlén, amely a nyomtatott sajtó szerepét és létjogosultságát is demonstrálni hivatott, évről évre új kiadók és termékek is bemutatkoznak – mondta Fári István főszervező, a Galenus kiadó vezetője.

A válság, az internet térnyerése és a megváltozó fogyasztói szokások miatt válságban van a nyomtatott sajtó, s bár még mindenki csak keresi az utat, az új funkciók megtalálásával akár még meg is erősödhet az iparág – hangsúlyozta Kovács Tibor, a Népszabadság Kiadó és Nyomdaipari Zrt. Igazgatósági tagja, az MLE elnöke. A szakember, aki e poszton Kázmér Juditot, a Pannon Lapok Társasága ügyvezetőjét váltotta, úgy vélte: az új médiumok nem tüntetik el a régieket. Az ágazatot – amely a válságjelek ellenére is erős, hiszen 2011-ben 600 millió példány nyomtatott sajtótermék fogyott Magyarországon – az innováció, a gyorsaság és a professzionalizmus mentheti meg – fogalmazott.

– A tévhitekkel szemben ma is stabil, 70 százalék fölötti a lapolvasók arány – szögezte le Győri Adél, a Millward Brown Hungary vezető tanácsadója. A kutató a Nemzeti Olvasottsági Kutatás adataira hivatkozva rámutatott: nincs szakadék a korosztályok között. A fiatalok mind a négy médiumot, a nyomtatott sajtót, a televízió, a rádiót és az internetet is használják, sőt ott vannak az élbolyban. Másként olvasnak ugyan, mint az idősebbek, főleg a szabadidő, a szórakoztatás és az életmód érdekli őket, de idővel az ő szokásaik is változnak.

A szombati Sajtófesztiválon, amelyet számtalan támogató mellett a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is támogat, sor kerül a „Te vagy az én emberem” pályázat eredményhirdetésére és a 15 órakor kezdődő „Főszerkesztők Óráján” a lapok készítőivel is találkozhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!