Belföld

2011.11.24. 07:09

Megjelent az Ünnepi ételek könyve, olvasóink receptjeivel

Megjelent szakácskönyvsorozatunk legújabb darabja, az Ünnepi ételek könyve, olvasóink receptjeivel.

Szabó Judit

Farsangi finomságok, húsvéti ételek, szüreti és aratási, Márton-napi, karácsonyi, valamint szilveszteri és újévi fogások szerepelnek a Pannon Lapok Társasága legújabbb kiadványában, az Ünnepi ételek könyvében. Ahogy korábbi szakácskönyveink, például a Vad- és Halételek vagy a Könnyű nyári ételek könyvének összeállításakor, ezúttal is olvasóinkat kértük, hogy küldjék be kedvenc receptjeiket. Ezek közül a legjobbakat láthatják viszont a ma megjelent Ünnepi ételek könyvében. A kiadvány szerkesztői százhúsz zalai, vasi, Veszprém és Fejér megyei háziasszony és főzni szerető férfi olvasónk receptjeiből válogattak. Zala megyéből huszonketten kerültek be a kötetbe, köztük a kehidakustányi Varga Zsanett.

A huszonöt éves fiatalasszony a Kehida Termálban folgozik fizioterápiás asszisztensként, s már tizennégy évesen besegített otthon a főzésbe. Szakács édesanyjától tanulta meg elkészíteni az ételeket, s mivel kislánya, az ötéves Patrícia nagyon szereti a süteményeket, egy Kinder Bueno receptet is beküldött lapcsoportunk felhívására. Meg is jelent a könyvben a piskótaalapú édesség, amely nutellás krémmel, pudinggal, tejben áztatott keksszel és tejszínnel készül.


- A kislányom nagyon szereti az aranygaluskát is, a gyümölcslevest, a cukorborsós sertéspörköltet nokedlivel, de szerencsére nem válogatós, mindent megeszik - mesélte Zsanett.

Receptjei közül az újévi pulykamell leírása került még a kiadványba. A tormával, főtt tojással, hagymával és sonkával töltött hús az elnevezésével ellentétben most nem a család újévi, hanem karácsonyi menüsorában fog szerepelni, s hagyományosan halászlé is kerül az asztalra, amit mindig Zsanett főz. S mivel a sógornője cukrász, és ő maga is szívesen süt, nem lesz hiány süteményekből sem. Zsanett azt mondta, nagyon tetszik neki a PLT új szakácskönyve. A teljes sorozat megvan neki, párat ki is próbált már a régebbi kiadványok receptjeiből.

- A sütemények közül a Dominót készítettem el, ami abban is különbözött a megszokottól, hogy nem csokival volt bevonva, hanem marcipánnal - mesélte, hogy milyen újdonságokat talált a kötetekben.

A pusztaszentlászlói Takács Lászlóné nem először oszthatta meg egy-egy kedvenc ételének receptjét a nagy nyilvánossággal : csángó gulyása már megjelent egyik szakácskönyvünkben, az Ünnepi ételek könyvében pedig pozsonyi patkója szerepel.

- Egy csülök-, egy csirkecomb- és két süteményreceptet küldtem be - osztotta meg velünk Zsuzsa, aki nyugdíjba vonulásáig a megyei kórházban dolgozott laborasszisztensként. - Őszintén szólva lánykoromban nem szerettem főzni, csak sütni. De miután férjhez mentem, beletanultam lassacskán. Ma már nagyon szívesen főzök, főleg akkor, ha ráérek, ha nem kell kapkodni. Ez ritka eset, mivel itt falun mindig van teendő. Most fejeztem be a diópucolást és -válogatást - közel harminc kiló diónk lett - , s még ásnivaló is van a kertben. Sok mindent megtermelek a gyerekeknek és magunknak.


Az ünnepi ételekre rátérve, Takács Lászlóné is kigondolta már, hogy mi kerül a karácsonyi asztalra.

- Csirkecombot sütök magam összeállította fűszerkeverékkel, vadast készítek és töltött húst. Süteményből sokfélét csinálok. A diós, gesztenyés és mákos bejgli mindenképpen része lesz az ünnepi menünek.

Zsuzsa konyhájában ott sorakoznak a régebben megjelent szakácskönyveink, s hamarosan ott lesz közöttük az Ünnepi ételek könyve is (szerzőink ajándékba kapják a kiadványokat).

- Beszerzek azonban még egy példányt, s elküldöm a Tolna megyei barátainknak. Küldtem nekik az előzőekből is, így mindenkinek meglesz az összes. Az előző szakácskönyvből főztem nemrég egy karalábéfőzeléket, nagyon finom volt.

Wellington szűzérme, báránycomb római módra és csirke borban - ezeket az ételekkel küldte be felhívásunkra a szepetneki Markovics Tamás. A 36 éves férfi az ínycsiklandozó szőlős sülttel, a nyárson sült bugaci csirkével és a nyárson sült tinódi kerékkel már szerepelt a Hagyományos ételek könyvében. Mivel akkor három receptet küldött, úgy döntött, most is így tesz. Amikor felkerestük, még nem tudta, hogy receptjeiből mennyit válogattak be a szerkesztők a kiadványba.

- Mindegyik étel fenséges, édesanyámmal kipróbáltuk többször is - mondta Markovics Tamás. - Bármelyiket, tehát akár a Wellington szűzérmét is bátran ajánlhatjuk karácsonyra.


Az egyik kanizsai gyár betanított munkásaként dolgozó férfinek általában csak hétvégente adatik meg, hogy a tűzhely mellé álljon, de mint elmondta: szívesen sürgölődik a konyhában. A főzés tudományát a nagymamájától és édesanyjától leste el.

- Szeretek újítani és a háziasszonyokat is arra biztatnám, hogy a són, a borson és a vegetán kívül használjanak más fűszereket is - folytatta Tamás. - Rövid kísérletezés után több ételnél is nagyon jól bevált a kakukkfű, a rozmaring, a lestyán, valamint a vegeta levél.

Rendszeres olvasónk, Markovics Tamás szerint a Pannon Lapok Társasága receptkönyvsorozata kiváló ötletnek bizonyult, s már alig várja az újabb kihívást, a következő szakácskönyv összeállításának meghirdetését. Mint elmondta: sok finom ételt kigondolt már, amit szívesen megosztana másokkal.


MÁR MEGVÁSÁROLHATÓ
Ötödik receptkönyvünket az ügyfélszolgálati irodákban, az újságárusoknál és a kézbesítőknél vásárolhatják meg 1990 forintért, hűségkártyával 1490 forintért. A csaknem180 oldalas, színes fotókkal illusztrált kötetben olyan különleges ételek leírását találhatják például, mint a karácsonyi pezsgőleves, a tormás hússalátával töltött cékla, a sonkás alagút vagy a bugaci tűzdelt libamell. Még kapható a Pannon Lapok Társasága korábban megjelent négy szakácskönyve is (kattintson az alábbi címekre). 


Olvasóink már megfőzték! Megjelent a Hal- és vadételek könyve 

A kezdők is elkészíthetik: könnyű nyári ételek 

Hagyományos ételek könyve: jól kifőztük az olvasókkal 

Desszertek könyve: több mint kétszáz sütemény - akár karácsonyra is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!