Belföld

2011.10.07. 15:38

Népszámlálás: rengetegen töltötték ki interneten a kérdőívet

A népszámlálás első hetének elteltével, péntek 10 óráig 265.438 háztartástól érkeztek be adatok interneten; az elektronikus kitöltésre október 16. éjfélig van lehetőség - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

MTI

Mint írták, a mostani hétvégén azok, akik még nem kapták meg a lakás- és személyi kérdőíveket tartalmazó borítékot, amely az internetes válaszadáshoz szükséges kódot is tartalmazza, számíthatnak arra, hogy a pihenőnapok valamelyikén felkeresi őket a számlálóbiztos.
   
Felhívták a figyelmet arra, hogy akik a hétvége utáni egy-két napon belül még mindig nem kapták meg a kérdőíveket, feltétlenül jelezzék ezt az ingyenesen hívható 06-80-200-014-es, illetve a 06-80-200-224-es  telefonszám valamelyikén, vagy az [email protected] e-mail címen. A telefonvonalakra naponta tízezer hívás érkezik, a bővebb információt nyújtó e-mail címre ugyancsak tömegével futnak be a kérések - jegyezték meg.
   
A közlemény szerint a számlálóbiztosok "elsöprő többsége remek munkát végez, feladatát magas szakmai színvonalon látja el". Ezzel együtt, ha valakinél hiányzik az adatszolgáltatói boríték, annak egyik oka az lehet, hogy a számlálóbiztos nem tudott meggyőződni arról, hogy jó címre juttatja-e azt. Ilyenkor a biztosnak kötelessége személyes kapcsolatfelvétellel meggyőződni arról, hogy a megfelelő címen jár - írta a KSH.
   
Előfordulhat az is, hogy a számlálóbiztos átadja a borítékot, ám közli, hogy mivel az adott cím az ő jegyzékében nem szerepel, internetes kódot nem adhat. Ilyenkor a KSH munkatársai igyekeznek pár napon belül orvosolni a problémát - mutattak rá.
   
Utaltak arra is, "egy-két egészen kivételes esetben előfordult, hogy a számlálóbiztos azért nem hagyott hátra borítékot, hogy lehetetlenné tegye a hozzájutást a kódhoz, azaz nehezítse az internetes kitöltést". Ez nagyban korlátozza az állampolgárok választási szabadságát, ezért "a KSH illetékesei az illető leváltását javasolták az érintett település jegyzőjének, amit ő meg is tett" - írták.
   
Súlyosabb visszaélésnek nevezik a közleményben azt, "amikor a számlálóbiztos nem is számlálóbiztos". A KSH ugyanakkor arra kéri a válaszadókat, hogy miután meggyőződtek a számlálóbiztosok személyazonosságáról, "tüntessék ki bizalmukkal az összeírást végző szakembereket, és tegyenek eleget válaszadási kötelezettségüknek".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!