Belföld

2011.03.04. 13:28

Rendőrnek tanult a rabló barátnője

Tíz év börtönbüntetéssel sújtotta pénteken a Vas Megyei Bíróság első fokon azt a 44 éves büntetett előéletű szombathelyi férfit, aki 2009. december elsején fegyveresen kirabolta a Kis-Rába menti Takarékszövetkezet szombathelyi fiókját.

MTI

   
A bíróság a férfi élettársát, aki bűnsegédként nyújtott segítséget a rabláshoz, öt év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Elfogásáig a 28 éves, büntetlen előéletű nő a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola hallgatója volt, rendőrnek tanult.
   
A vád szerint a férfi arcán harisnyával, kezében egy fekete, lőfegyvernek látszó tárggyal, a valóságban gázpisztollyal lépett be a takarékszövetkezeti fiókba, és "bankrablás!" felkiáltással pénz átadására kényszerítette a pénzintézet alkalmazottját. A férfi folyamatosan az ügyintéző nőre tartotta a fegyvert, lelövéssel fenyegette, amikor nem akarta átadni pénzt.
   
A rablással a vádlott 5 millió 238 ezer forintot zsákmányolt, ebből 2 millió 400 ezer forintot átadott a másodrendű vádlottnak, ő ezt az összeget néhány nap elteltével saját bankszámláján helyezte el. A vád szerint a másodrendű vádlott - aki tagadta bűnösségét - részt vett a rablás előkészítésében, az elsőrendű vádlottal közösen térképezte fel a takarékszövetkezet környékét és a lehetséges menekülési útvonalakat.
   
A védelem álláspontja szerint azonban a nő nem vett részt a rablás előkészítésében, tudott ugyan élettársának rablási szándékáról, de a férfi betegsége miatt nem vette komolyan. E mellett szól az elsőrendű vádlottnak az a vallomása is, amely szerint a rablás napján ötletszerűen döntött, előzőleg maga sem volt biztos abban, hogy végrehajtja-e a bűncselekményt.
   
Az ominózus napon rendőr szakközépiskolásként a másodrendű vádlott éppen szolgálatban volt, sőt őt magát is kirendelték a rablás helyszínének biztosítására.
   
Az ítélet kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe az elsőrendű vádlott megromlott egészségi állapotát, ezért a szabadságvesztést fegyház helyett börtönben töltheti le. A másodrendű vádlott esetében ilyen enyhítésre nem volt lehetőség.
   
Az ítélet nem jogerős, mert az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért, a másodrendű vádlott és védője felmentésért és enyhítésért fellebbezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!