Belföld

2011.03.18. 12:18

Jobbik: alkotmányellenes a bizottsági helyettesítés

A Jobbik sikertelen parlamenti kezdeményezése után az Alkotmánybíróságtól kéri az országgyűlési bizottságok szavazásai során gyakran alkalmazott helyettesítés betiltását.

MTI

Balczó Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: beadványában mindenekelőtt arra hivatkozva kéri a házszabály bizottsági helyettesítést lehetővé tevő rendelkezésének megsemmisítését, mert az ellentétben áll az alkotmány egyenlő mandátumra vonatkozó elvével.
   
A jobbikos politikus szerint sokszor egymástól "ideológiailag távol álló" pártok között is létrejön a szavazathelyettesítés, ami a választópolgárok azon alaptörvényben rögzített jogát is sérti, amely alapján az általuk választott képviselőkön keresztül gyakorolhatják a közügyeket. Példakánt említette, hogy korábbi képviselősége alatt szabad demokrata és MIÉP-es politikusok, napjainkban pedig LMP-s és jobbikos honatyák is szavaztak már egymás helyett a bizottságokban.
   
Kiemelte: a döntések a parlamenti bizottságban is egy vita után alakulnak ki, a helyettesítési megbízással rendelkező képviselőknek azonban ilyenkor kettős szavazati joga van, ami nem egyeztethető össze az egyenlő választójogból levezethető egyforma mandátum elvével.
   
Balczó Zoltán szerint a helyettesítés mostani rendszere a képviselők álláshalmozása, illetve a "Fidesz-MSZP közötti hallgatólagos megegyezés" révén jött létre, annak érdekében, hogy megkönnyítsék az éppen hatalmi pozícióban lévők munkáját. Erre személyes példaként Kósa Lajos fideszes képviselőt, Debrecen polgármesterét hozta fel, akit szerinte a nagyobbik kormánypárt azért delegált a parlament önkormányzati bizottságába, mert őt tekintik a terület legfelkészültebb politikusának, ám ő számos elfoglaltsága miatt a ciklus eddigi harminc bizottsági üléséből csak haton tudott megjelenni, utoljára tavaly november 10-én.
   
Az ellenzéki képviselő szavai szerint a helyettesítés során még csak érdemi megbízást sem kapnak a képviselők, mivel az erről rendelkező nyomtatványokat az egyes ülésszakok előtt tucatjával, a dátum és a megbízott személyének megjelölése nélkül, "biankóban" írják alá.
   
A Jobbik korábban az Országgyűlésben is kezdeményezte a házszabály ezen rendelkezésének módosítását, azonban a kormánytöbbség nem vette tárgysorozatba ezt a javaslatot - emlékeztetett Balczó Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!