Belföld

2011.03.11. 16:39

EU-elnökség - Martonyi: a diktátornak távoznia kell Líbiából!

A diktátornak távoznia kell Líbiából, Moammer Kadhafinak abba kell hagynia "a saját népe elleni agressziót" - mondta Martonyi János külügyminiszter pénteken Gödöllőn.

MTI

Az uniós külügyminiszterek informális találkozója előtt tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető kiemelte: határozott politikai üzenetet kell küldeni Moammer Kadhafinak, és ezt további intézkedésekkel - egyebek mellett a líbiai pénzügyi források befagyasztásáról szóló lista bővítésével - kell alátámasztani.
   
A repülési tilalmi zóna bevezetésének feltétele, hogy a súlyosbodó helyzet miatt feltétlenül szükség legyen rá, ENSZ BT-határozat adjon nemzetközi jogi alapot hozzá, és minden lépésre az Arab Ligával egyetértésben kerüljön sor - mondta.
   
Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, "elfogadhatatlan", ami Líbiában történik, a nemzetközi közösség politikai döntésétől függ, mikor és hogyan avatkoznak közbe. Az Arab Liga szombaton ülésezik - jegyezte meg.
   
A miniszter tájékoztatása szerint a líbiai helyzet mellett a külügyminiszterek tanácskoznak az egyiptomi és a tunéziai eseményekről is, valamint várhatóan arról  is szó lesz, miként alakulhat az EU déli szomszédságpolitikája a megváltozott helyzetben.
   
Arra kérdésre, elvonhatja-e a figyelmet a péntek reggeli súlyos japán földrengés az észak-afrikai helyzetről, a miniszter azt mondta: a földrengés nagy tragédia, de nincs ilyen összefüggés.
   
Az ülésen a tárcavezetők tanácskoznak az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) felállításáról, az új rendszer működéséről is. Martonyi János emlékeztetett, hogy a Lisszaboni Szerződés lényeges módosításokat hozott, így például a külügyek tanácsát a kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Catherine Ashton elnökli. További jelentős változás az EKSZ felállítása, amely erős szervezet lesz, azzal a feladattal, hogy meghatározó szerepet töltsön be az EU közös kül- és biztonságpolitikájának kidolgozásában és megvalósításában - mutatott rá.
   
Martonyi János elmondta: az ülésre Catherine Ashton még nem érkezett meg, de nélküle is elkezdik a tanácskozást.
   
A hivatalos program szerint az uniós miniszterek pénteken a Lisszaboni Szerződés hatálybalépésével átalakult külügyi szervezet és azon belül az EKSZ felállításának első évéről készült elemzést tekintik át. Szombaton az EU déli szomszédságának eseményei, főként a Líbiában, Tunéziában és Egyiptomban történtek szerepelnek a napirenden.
   
A tárcavezetők csütörtökön rendkívüli találkozót tartottak Brüsszelben, az eseményen a pénteki állam- és kormányfői csúcsot készítették elő. A külügyminiszterek üdvözölték az észak-afrikai régióban végbemenő demokratikus változásokat, és kiterjesztették a líbiai vezetést sújtó korábban meghozott szankciókat. Döntöttek továbbá a líbiai javak befagyasztásáról szóló lista, illetve a fegyverembargó kibővítéséről, hogy gazdasági és politikai szinten is elszigeteljék a rezsimet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!