Belföld

2011.02.03. 08:01

Éjszakai razzia zalai diszkókban

Tizennégy zalai szórakozóhelyen végeztek hatósági ellenőrzést a múlt hét végén, ám ezek eredményéről kevés hivatalos tájékoztatást kaptunk. Egerszegen tegnap a polgármesteri hivatalban egyeztettek az üzemeltetők és a hatóságok.

Zalai Hírlap

 - Mi kizárólag a tűzvédelmi előírások betartását vizsgáltuk az ellenőrzés során. A tapasztalatokról annyit mondhatok el, hogy az egyik zalaegerszegi szórakozóhelyen az épület befogadóképességét jelentősen meghaladta az ott tartózkodók száma. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint 3 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki ilyen esetben - közölte dr. Bangó Szilárd tűzoltóparancsnok, hozzátéve: még vizsgálják a tényállást, azután hoznak határozatot az ügyben. Rákérdeztünk, de nem nevezte meg azt a helyet, ahol többen voltak a megengedettnél. Ezt azzal indokolta, hogy közreműködőként vettek részt a rendőrség szervezte akcióban, s ilyen esetben a szigorú nyilatkozati rend szerint nem mondhat többet.

 

Az ellenőrzésekben részt vett a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi szervezete is. Erdei Lehel igazgató elmondta: ők Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen és Zalaszentgróton összesen 14 helyen ellenőriztek. Egyebek között arra koncentráltak, hogy a fiatalkorúakat kiszolgálják-e szeszes itallal. E téren mindent rendben találtak: egy kanizsai szórakozóhelyen ugyan vörösbor volt az asztalon két fiatalkorú előtt, de megállapították a szüleiké volt az ital, akik éppen táncoltak.

Az információhiányt amúgy egy nagykanizsai szülő is nehezményezte lapunknak:

- A West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia előtt is féltettem a gyermekeimet az éjszakai buliktól, jóllehet meg sem fordult a fejemben, hogy a biztonsági előírások be nem tartása ilyen eseményekhez vezethet - mondta Czeglédy Éva, akinek két tinédzser gyereke van. - Amúgy is annyi veszély - drog, alkohol - leselkedik a fiatalokra; elvárható lenne, hogy a szórakozóhelyeken biztonságban tudjuk őket. A megoldás persze nem az, hogy eltiltom a gyerekeimet a bulizástól, de azt igenis szeretném tudni, hogy melyek azok a diszkók, amelyek betartják az előírásokat. Ezért sem értem, hogy a hétvégi zalai ellenőrzés részleteiről, tapasztalatairól miért nem lehet semmit hallani.

A zalaegerszegi Studio Music Club a közelmúltban szerződést kötött a Centrum áruházzal a belső lépcsők használatáról, így 300 helyett immár 600 főt fogadhat be a szórakozóhely. Üzletvezetője, Kulcsár Gábor elmondta: a hét végén a rendőrség, a tűzoltóság és a munkaügyi felügyelőség ellenőrizte őket, utóbbi hatóság azt vizsgálta, be vannak-e jelentve a dolgozók, s aláírták-e a jelenléti ívet. Emellett be kellett mutatni a munkavédelmi, tűzvédelmi oktatási naplót, a tűzoltók pedig létszámot ellenőriztek, és megmérték, milyen gyorsan nyílnak a kapuk, illetve akadálymentesek-e a menekülési útvonalak.

 

- Mindent rendben találtak, a létszámot sem léptük túl. A tűzoltóság azt írta elő, hogy az üzemelés ideje alatt valamennyi kapunak nyitva kell lennie, ezért hamarosan pánikzáras ajtókat szerelünk fel.

Az üzemeltető hozzátette: manapság a nagy létszámmal ritkán lehet gond, már nem jellemzők a több ezres bulik, sőt, a vendégek is a kisebb klubokat preferálják. Ez alól a tinédzser korosztály lehet kivétel, de a Studióban amúgy is 18 év a korhatár.

A polgármesteri hivatal kezdeményezésére a négy helyi diszkó üzemeltetői és a hatóságok képviselői egyeztettek szerdán délután Zalaegerszegen. Balaicz Zoltán alpolgármestertől megtudtuk: a hatóságok és az üzemeltetők megállapodtak abban, hogy a jogi szabályozásról kidolgoznak egy közös javaslatot, amit országgyűlési képviselők útján eljuttatnak a döntéshozóknak (ismert, a kormány a West Balkán-beli tragédia után napirendre vette az engedélyezés és ellenőrzés újraszabályozását). Elhangzott: mind a hatóságnak, mind az üzemeltetőnek kevés a jogosultsága, utóbbi például nem válogathatja meg, kit enged be a szórakozóhelyre. Emellett az üzemeltetők vállalták, hogy fogadják az önkormányzat, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a rendőrség, a mentők, a fogyasztóvédelem és az ÁNTSZ munkatársait, akik átfogó vizsgálatot végeznek hamarosan az egerszegi szórakozóhelyeken. Ha hiányosságot tapasztalnak, a diszkók vezetői - ígérték - megoldást találnak a feltárt problémákra.

 

OLDALTÖRÉS: Iskolákat, templomokat is...

 

 

 

Iskolákat, templomokat is... 


- A diszkórazzia ellen nem volt kifogása, de a West-Balkánhoz hasonló tragédia iskolában, templomban, sportcsarnokban is előfordulhat, ezen intézmények zömében sincs ugyanis megfelelő menekülési útvonal - vélekedik Horváth Endre, a kanizsai Cola Club vezetője.

 - Őszintén szólva mi már az azt megelőző hét végén is vártuk az ellenőrzést, de a hatóságok csak az elmúlt szombaton jöttek - kezdte Horváth Endre, a kanizsai szórakozóhely tulajdonosa.

- Nálunk mindent rendben találtak, rendelkezünk a szükséges hatósági engedélyekkel, menekülési tervünk is van, s a tűzjelző berendezés is jelesre vizsgázott. Szóval azzal nincs gond, hogy ellenőrzik a szórakozóhelyeket, de halkan megjegyezném, hogy ilyen alapon iskolákat, sportlétesítményeket, templomokat is nyugodtan lehetne vizsgálgatni. Nem hiszem, hogy ezen intézmények mindegyike rendelkezik vészkijárattal vagy megfelelő számú porral oltóval. Persze érdemes lenne azokat a kocsmákat, éttermeket is ellenőrizni, ahol mindenféle engedély nélkül hajnalig szól a dáridó. Nyugat- Európa más országaiban ilyesmi elő sem fordulhat - tette hozzá.

 Horváth Endre szerint ugyanakkor az is felháborító, hogy a hét végi átfogó ellenőrzés részleteit nem hozzák nyilvánosságra a hatóságok, magyarán nem derülhet ki, hogy melyik szórakozóhelyen találták rendben a dolgokat, s hogy hol voltak hiányosságok.

- Ez a nagy titkolózás találgatásokra adhat okot, lehet, hogy bizonyos szórakozóhelyek tulajdonosaira nem érvé- nyesek a biztonsági előírások? – fogalmazta meg kétségeit Horváth Endre, aki szerint ismét úgy próbálnak rendeletet alkotni a törvényhozók, hogy meg sem kérdezik a szakmai ismeretekkel rendelkező tulajdonosokat.   

 

OLDALTÖRÉS: Szerintem


Szerintem (Pásztor András jegyzete)


Szerintem (Pásztor András jegyzete)


Szerintem (Pásztor András jegyzete)


 A hét végén tartott országos diszkórazzia célja az volt, hogy a hatóságok felmérjék a szórakozóhelyek mûködési viszonyait, illetve megvizsgálják, mennyire tudják a szervezők garantálni a szórakozni vágyók biztonságát. No, ez utóbbi információ az, amit egyelőre jótékony homály fed, az Országos Rendőr- főkapitányságnak ugyanis nem volt elegendő két nap ahhoz, hogy összegezze, s a nyilvánosság elé tárja a tapasztalatokat. Sőt, még az is elképzelhető, hogy később sem tudunk majd mérleget vonni, úgy tûnik ugyanis, hogy a rendőrség „nem szándékozik részletekbe bocsátkozni”. Na de akkor mi értelme volt az egész razziának? Megnyugtatni arról a lakosságot, hogy a hatóságok teszik a dolgukat? Hát nem mindenki arra lenne kíváncsi, hogy hol és milyen visszásságokat tártak fel az ellenőrzések? Nem ezek a részletek azok, melyek igazodási pontként szolgálhatnak? Talán nem lényegi kérdés, hogy melyik szórakozóhelyen hiányzott a porral oltó, hogy hol bulizott jóval több vendég, mint az engedélyezett? Szerintem mindez egyszerűen, gyorsan és pontosan megválaszolható lenne. Persze én nem vagyok rendőr...

OLDALTÖRÉS: Belépés csak személyivel?

 

 

 

Lapszemle: belépés csak személyivel?


Ahhoz, hogy a szervezők a beléptetésnél megállapíthassák, hogy ki hány éves, lehetőségük lesz elkérni a vendégek személyi igazolványát - írta keddi számában a Népszabadság a 300 fősnél nagyobb zárt helyi és ezerfősnél nagyobb szabadtéri rendezvényekkel összefüggő jogszabálytervezetről.

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára a lapnak azt mondta: a hely tulajdonosa vagy az esemény szervezője kikötheti például, hogy a fiatalkorúak csak megkülönböztető kártyával vagy karszalaggal szórakozhatnak. Így a pultban dolgozók láthatják, hogy kiket nem szolgálhatnak ki alkohollal.
   
A szórakozóhelyek tulajdonosai pedig az eddigieknél szigorúbb ellenőrzésekre és szankcionálásra számíthatnak, ha mégis kiszolgálnak 18 éven aluliakat alkohollal.
   
Az államtitkár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben más módon is korlátozzák a 18 évesnél fiatalabbak megjelenését este 10 és reggel 6 óra között a szórakozóhelyeken - írta a lap.

 

 

További cikkek a kapcsolt anyagok között.


Az összeállítást Benedek Bálint, Horváth A. Attila, Pásztor András és Szabó Judit készítette; kiegészítés MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!