Belföld

2010.11.03. 06:46

Érdekes kérdések: beruházások - buktatókkal

Játszótértől autópályáig épülhet sok fontos dolog, de nincs az a jó beruházás, mely ne sértene érdekeket. Az egyéni szempontok nem kerekedhetnek a közérdek fölé, de persze az sem lehet, hogy utóbbiak érvényesítésénél előbbieket tiporják. Ilyen alapon aztán sok érdekes helyzetet terem az élet.

Varga Andor

A nagykanizsai önkormányzat a minap petíciót kapott a Berzsenyi utcai lakótelepen élők egy részétől. A dokumentum - amit több mint százan írtak alá - a közösség felháborodásának adott hangot, mert az önkormányzat nemrég úgy bővítette náluk a parkolók számát, hogy közben elbontották a telep egyetlen játszóterét. Az aláírók azt szeretnék, ha gyerekeik újra megfelelő körülmények közt játszhatnának. A petíciót Karádi Ferenc alpolgármester vette át, a lakók pedig várják, hogy megmozduljon ügyükben a hivatali gépezet.

- A történet nem most kezdődött, pár évvel ezelőtt a lakók egy részének kérésére kezdett a város a parkolók bővítésébe is, mivel kaotikus viszonyok alakultak ki a lakótelepen - mondta dr. Varga Endre ügyvéd, aki a mostani petíciót is megfogalmazta. - A munka cirka két év után, idén ősszel kezdődött el, ám arról elfelejtettek szólni az illetékesek, hogy a bővítés, a játszótér kárára történik. Sokan csak akkor eszméltek fel, amikor a területen megjelentek a gépek és elkezdték bontani a nyáron lefestett játékokat. Hozzáteszem: szerintem a képviselő-testület tagjai sem tudták amikor megszavazták, hogy a parkolók miatt elbontják a belváros egyetlen játszóterét, a közgyűlési előterjesztésben ugyanis erről egy szó sem esett. A játékok zömét már elbontották, ezért szeretnénk, ha az önkormányzat új játszóteret alakítana ki a lakótelepen. Ám erre eddig senki sem tett konkrét ígéretet.


Az ügyben azóta annyi történt, hogy az önkormányzatnál elkezdték megtervezni az új játszóteret, ám azt senki sem garantálta, hogy a következő évi költségvetésben a kivitelezésre is lesz pénz. És ha már parkolóépítésről esett szó: ide vág a Corv utcai lakók panasza is. Itt ugyan nem bontottak el az autók elől semmit, ám a parkolók alá olyan alap került, amely sokak szerint akár gyorsforgalmi útnak is megfelelne. A lakók szerint nem csoda, hogy nehéz anyagi helyzetben van az önkormányzat, mikor közel 10 millió forintból alakítanak ki néhány parkolóhelyet. De érzékenyen érintette egy hasonló beruházás a város Garay utcájában élőket is: itt az emberek szerint az indokoltnál sokkal több fa esett áldozatul.

- Szinte nincs beruházás, ami mindenki megelégedésére szolgál - jegyezte meg Tárnok Ferenc, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának vezetője, aki szerint a lakosság sok esetben abszolút alaptalan vádakat fogalmaz meg. - Sokan nincsenek tisztában a beruházás műszaki tartalmával, az ugyanis nem mindegy, hogy aszfaltozás vagy egy teljesen új út, járda vagy parkoló épül. Az előbbinél csupán egy vékony aszfaltréteg kerül a területre, mely pár év múlva elkopik, feltöredezik, míg utóbbi esetben teljesen új műtárgy készül, mely 15-20 évig bírja a strapát. Nyilvánvalóan a két változat között az anyagiak terén is jelentős különbség van. Olyan vádak is érnek minket, hogy miért nem helyi tervezővel dolgoztatunk. A beruházások során ma már a tervező kiválasztása is közbeszerzési eljárásban történik, így általában az nyer, aki a legkedvezőbb ajánlatot teszi. Az is tévhit, hogy a tervező - ha nem helyi - nem is jár a területen. A tervezők minden esetben felmérik a helyszínt, geodéziai bemérés készül, mely alapján dolgoznak.

Tárnok Ferenc hangsúlyozta: mindezzel nem azt mondja, hogy nincs szükség a lakossági észrevételekre, az időben érkező, jobbító javaslatokat sok esetben sikerül beépíteni a tervekbe. Ám hogy ezen jobbító javaslatokat mikor és hol tehetik meg az emberek, az kicsit ad hoc jellegű.


- A helyi önkormányzat szervezeti és működési szabályzata nem teszi kötelezővé a polgármester számára a lakossági fórum összehívását, csak annak lehetőségét adja meg - tudatta dr. Gyergyák Krisztina kanizsai aljegyző. - Kisebb közösséget érintő ügyekben a terület képviselője is összehívhat lakossági fórumot, de ez sem kötelező.

S hogy mi történhet, ha a lakosság nem ismeri az önkormányzat elképzeléseit? Jó példa erre a Kórház utcai lakók esete, akik pár éve bíróságon támadták meg a kanizsai belvárosi rekonstrukció egyik elemét, jelesül a Zrínyi és a Teleki utca összekötését.

- Az út tervei úgy készültek, hogy az túl közel esik a lakóházakhoz, ezért az átlagosnál nagyobb zaj-, illetve porhatás ér majd minket - panaszkodott Kovács Éva, a Kórház utca 12. számú ház egyik lakója. A pereskedéssel annyit sikerült elérni, hogy pár méterrel odébb tették a nyomvonalat, ám megítélésünk szerint az még így is túl közel lesz a lakóházakhoz.

A fent említett pert másodfokon ugyan megnyerte az önkormányzat, ám a lakóközösség a Legfelsőbb Bírósághoz nyújtott be kifogást, melynek elbírálása még nem zárult le. Miközben a beruházás már elkezdődött.


Persze hasonló esetek vannak a megyeszékhelyen is: jelenleg épp a Falumúzeum utca és térsége lakói állnak ellen aláírásgyűjtéssel az önkormányzati akaratnak, mely a belső elkerülő gyűrű második ütemét házaik között építené meg. A létesítményre a Kazinczy tér tehermentesítése miatt van múlhatatlan szükség, viszont ezt a terhet nem akarják az említett környéken élők viselni. Az önkormányzat tanácsnoka, a korábbi három ciklusban alpolgármester Tombi Lajos velük is találkozott már lakossági fórumon.

- Az ilyen egyeztetéseket nem lehet megspórolni - hallottuk tőle. - Egy városvezető hiába próbálna titokban lebonyolítani beruházást, előbb-utóbb kiderül, hogy valakiknek nem tetszik a dolog, s akkor már sokkal jobb időben megejteni az egyeztetéseket. Ilyenkor a tapasztalataim szerint a legfontosabb a teljes őszinteség. Elmondani hiánytalanul minden előnyt és hátrányt, valóban döntési helyzetbe hozni az embereket. Fontos az is, hogy ha valamit nem tudsz, merd megmondani, s nézz inkább utána a dolognak, mert ha hantázni kezdesz, s tettenérnek, oda lesz a hiteled végleg.

Tombi Lajos azt mondja: kevés, ha az önkormányzatnak igaza van egy ilyen, a lakossággal szembeni vitában, tudni kell meg is győzni az embereket. Erre vannak technikák: érdemes megkeresni a helyi közösség véleményvezéreit, megtudni, hogy mi is van az ellenállás hátterében, mitől félnek, mit akarnak igazából. A végső siker megéri ezt a fáradtságot.


- Aztán persze olyan is van, hogy nem sikerül zöldágra vergődni egymással - tette hozzá. - Ilyenkor vagy tudni kell lenyelni a békát, hogy egy szép terv nem valósul meg. Vagy döntéshozóként fel kell vállalni a felelősséget, hogy azt a valamit az ellenállás ellenére megépítjük.

Egy útépítő cég munkatársától, Mórocz Józseftől hallottam: ennek a szakmának a sava-borsa a lakossággal való egyeztetés. Állami építkezések esetében törvény szabályozza, hogy az érintetteket mikor és hogyan kell tájékoztatni, az általános tapasztalat pedig az, hogy utóbbiak általában későn ébrednek az érdeksérelemre - amikor a gépek már megindultak, s változtatni, pláne visszacsinálni szinte lehetetlen. Ilyenkor nem marad más, mint hozzászokni az új helyzethez.


OLDALTÖRÉS: Az utolsó utáni pillanatbanAz utolsó utáni pillanatban
A 76-os főút folyamatban lévő fejlesztésénél már a munka indításáról szóló fórumon derült ki egy probléma. A csácsi hegyen van egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató üzem, melynek busza az új csatlakozó utakon nem férne el, s így a dolgozók nem jutnának el munkahelyükre. 80 ember megélhetéséről van szó, a beruházó mindent elkövet az ügy érdekében, de ebben a stádiumban már nem garantálható a siker.  


Szerintem (Pásztor András jegyzete)
Hogy egy egész város vagy azon belül egy kisebb lakóközösség érdeke fontosabb? Sokszor nehéz megmondani. Elvégre nyilván létkérdés egy új út építése, mely tehermentesíti a nyomasztóan zsúfolt belvárost; de tökéletesen érthető, ha nem örülnek azok a lakók, akikre a zaj, a por és a többi mostantól száll majd. Egyik oldalról nagyobb hangsúlyt kell kapjon a párbeszéd az emberekkel, akik – ha partnernek tekintik őket – tán könnyebben belátják azt is, hogy a város érdeke olykor felülírja az egyénét. Pont ez a nehéz, de ez a szép is a demokráciában. 

OLDALTÖRÉS: Az utolsó utáni pillanatbanAz utolsó utáni pillanatban
A 76-os főút folyamatban lévő fejlesztésénél már a munka indításáról szóló fórumon derült ki egy probléma. A csácsi hegyen van egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató üzem, melynek busza az új csatlakozó utakon nem férne el, s így a dolgozók nem jutnának el munkahelyükre. 80 ember megélhetéséről van szó, a beruházó mindent elkövet az ügy érdekében, de ebben a stádiumban már nem garantálható a siker.  


Szerintem (Pásztor András jegyzete)
Hogy egy egész város vagy azon belül egy kisebb lakóközösség érdeke fontosabb? Sokszor nehéz megmondani. Elvégre nyilván létkérdés egy új út építése, mely tehermentesíti a nyomasztóan zsúfolt belvárost; de tökéletesen érthető, ha nem örülnek azok a lakók, akikre a zaj, a por és a többi mostantól száll majd. Egyik oldalról nagyobb hangsúlyt kell kapjon a párbeszéd az emberekkel, akik – ha partnernek tekintik őket – tán könnyebben belátják azt is, hogy a város érdeke olykor felülírja az egyénét. Pont ez a nehéz, de ez a szép is a demokráciában. Az utolsó utáni pillanatban
A 76-os főút folyamatban lévő fejlesztésénél már a munka indításáról szóló fórumon derült ki egy probléma. A csácsi hegyen van egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató üzem, melynek busza az új csatlakozó utakon nem férne el, s így a dolgozók nem jutnának el munkahelyükre. 80 ember megélhetéséről van szó, a beruházó mindent elkövet az ügy érdekében, de ebben a stádiumban már nem garantálható a siker.  


Szerintem (Pásztor András jegyzete)
Hogy egy egész város vagy azon belül egy kisebb lakóközösség érdeke fontosabb? Sokszor nehéz megmondani. Elvégre nyilván létkérdés egy új út építése, mely tehermentesíti a nyomasztóan zsúfolt belvárost; de tökéletesen érthető, ha nem örülnek azok a lakók, akikre a zaj, a por és a többi mostantól száll majd. Egyik oldalról nagyobb hangsúlyt kell kapjon a párbeszéd az emberekkel, akik – ha partnernek tekintik őket – tán könnyebben belátják azt is, hogy a város érdeke olykor felülírja az egyénét. Pont ez a nehéz, de ez a szép is a demokráciában. 

Ezek is érdekelhetik