Belföld

2010.08.03. 15:42

Nem lehet népszavazást tartani a 60. év előtti öregségi nyugdíjról

Megtagadta annak a népszavazási aláírásgyűjtő ívnek a hitelesítését keddi ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB), amely arra irányult, hogy a 60. életév betöltése előtt senki ne kaphasson öregségi nyugdíjat.

Horváth A. Attila

Egy magánszemély kezdeményezett népszavazást, a feltett kérdés pedig úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a 60. életév betöltése előtt senki se kaphasson öregségi nyugdíjat?"
  
 Az OVB keddi ülésén tárgyalta a kérdés hitelesítését, a vitában Bordás Vilmos, az OVB elnöke kifejtette: véleménye szerint a kérdés hitelesítése és egy eredményes népszavazás sértené a jogbiztonság elvét, ugyanis aki "jelen pillanatban" 60 év alatti, és már nyugdíjban részesül, annak a népszavazás nyomán a nyugdíjjárulékát el kellene venni, ami sértené a jogbiztonság alkotmányos alapelvét.
   
A testület egyhangú szavazással tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.
   
Az OVB múlt pénteken azonban hitelesített egy szintén az öregségi nyugdíjjal összefüggő kérdést. Az a népszavazási kezdeményezés arra irányult, hogy 40 év szolgálati idő után igénybe vehető legyen az öregségi nyugdíj a nyugdíj csökkentése nélkül.

 

OLDALTÖRÉS: 40 év szolgálat után nyugdíjba mehetnének a nők - És a férfiak?

 

 

 

 40 év szolgálat után nyugdíjba mehetnének a nők - És a férfiak?

Ha az én szakmámban 40 évet lehúz az ember, akkor már csak pihenésre,nyugalomra vágyik - az 55 esztendős Batári László 42 év szolgálati idővel, 36 éve dolgozik a Kanizsa Pékségnél. Habár az öregségi nyugdíjkorhatárt még nem érte el, lehet, hogy jövőre mégis nyugdíjba mehet.

Feltéve, hogy a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete által jegyzett kezdeményezés átmegy az Alkotmánybíróság rostáján, s a voksolásra jogosultak többsége támogatja azt. A szakszervezet azért indítana aláírásgyűjtést, hogy népszavazás keretében maguk az érintettek döntsék el: nyugdíjba lehessen-e vonulni 40 évnyi szolgálati idővel, kortól függetlenül, az öregségi nyugdíj csökkenése nélkül is?A folytatásért klikk ide!

 

Ezek is érdekelhetik