Belföld

2010.08.16. 15:25

Augusztus 20. - Kevesebb rakéta, kevesebb munka

Az idén kevesebb dolguk lesz a tűzoltóknak az augusztus 20-i állami ünnepséghez kötődő tűzijátékkal, ugyanis ebben az évben nem lőnek rakétákat sem a hidakról, sem a Gellért-hegyről.

MTI

Míg a korábbi években külön feladatuk volt a fővárosi tűzoltóknak, hogy már az esti fényparádé előtt belocsolják a Gellért-hegy oldalán lévő fákat és bokrokat, illetve készültségben álljanak a hegytetőn, az idén ilyen feladatokat nem kell ellátniuk.

A rakétákat a Dunán lévő uszályokról lövik ki. Nem lesznek pirotechnikai eszközök sem a Lánchídon, sem az Erzsébet hídon, sem pedig a Gellért-hegyen.
   
Dobson Tibor, a fővárosi tűzoltóság parancsnokhelyettese hétfőn az MTI-nek elmondta, feladatuk a Margit híd, az Erzsébet híd és a Lánchíd biztosítása lesz, valamint az Országház állványzatának tűzvédelme.
   
Mivel a rakétákat a Dunán lévő uszályról lövik fel, a folyón tűzoltóhajó áll majd készültségben - tette hozzá.
   
Nagy Anna kormányszóvivő június végén jelentette be, hogy a kormány megrendezi a tűzijátékot az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a fővárosban, de az jóval szerényebb lesz az eddig megszokottaknál.
   
Korábban civil kezdeményezés indult, hogy az augusztus 20-i tűzijáték költségeit az árvízkárosultak javára fordítsa a kormány. A kormányszóvivő erre reagálva akkor azt mondta: kormány már az eredeti tervek szerint is sokkal szerényebb költségvetésű tűzijátékot rendezett volna a korábbiaknál, de - tekintettel az árvíz okozta károkra - ezt az összeget tovább csökkentik. A kormány július végi ülésén fogadta el az augusztus 20-i ünnep programját.
   
A péntek este 9 órakor kezdődő tűzijáték kivitelezője a szombathelyi Kopula ’96 Kft., a nettó 50 millió forintos költséget a cégvezető, Farkas Mihály vállalkozó fizeti, míg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az áfát vállalta át.

Ezek is érdekelhetik