Belföld

2010.07.09. 08:12

Önkormányzati választás: egy hét múlva kiderül, hány képviselőről dönthetünk

A választási irodák vezetőinek, azaz a helyi jegyzőknek egy hetük maradt arra, hogy megállapítsák és közzétegyék: az adott településen hány tagú lehet majd az októberben megalakuló képviselő-testület.

MTI

Az Országgyűlés júniusban fogadta el a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló új törvényt (Övjt.), e szerint a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi és a megyei közgyűlés tagjainak számát annak alapján kell meghatározni, hogy az egyes településeken a választás évében, január elsején hányan laknak. Ezt az adatot egy központi szerv (a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, a KEK KH) küldi meg a jövőben minden év január 15-ig a helyi és területi választási iroda vezetőjének.
   
Az októberi önkormányzati választás előtt azonban módosult a képviselők számára vonatkozó szabály, így a jegyzőknek újra meg kell állapítaniuk a képviselő-testületek, közgyűlések létszámát.
   
A KEK KH-nak június 29-ig kellett közölnie a választási irodák vezetőivel a település, a fővárosi kerület, a főváros és a megye lakosságszámát, a választási iroda vezetőjének pedig július 16-ig kell megállapítania és közzétennie a megszerezhető mandátumok számát. A 10 ezernél több lakosú település és a fővárosi kerület választásiiroda-vezetőinek ugyaneddig az időpontig kell megállapítaniuk az egyéni választókerületek sorszámát és területét.
   
A 10 ezer vagy ennél kevesebb lakosú település (egyéni listás választási rendszerben) egy választókerületet alkot, amelyben a képviselők száma 100 lakosig 2, 1.000 lakosig 4, 5.000 lakosig 6, 10 ezer lakosig 8.
   
A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben (egyéni választókerületben és kompenzációs listán) jutnak mandátumhoz: 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum, 75 ezer lakosig 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátum, 100 ezer lakosig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátum jár. Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma.
   
A Fővárosi Közgyűlés tagjainak számát a főváros lakosságának száma alapján kell meghatározni oly módon, hogy minden 50 ezer lakos után egy képviselő választható. A KEK KH adatai szerint 2010. január 1-jén 1.673.900 embernek volt lakó- vagy tartózkodási helye Budapesten, ez pedig azt jelenti, hogy októberben 33 képviselőt lehet a fővárosi listákról megválasztani, szemben a korábbi ciklusok 66 fővárosi képviselőjével.
   
A megyei önkormányzati képviselőket a választópolgárok megyei listán választják. A választás tekintetében minden megye egy választókerületet alkot, amelynek nem része a megyei jogú város, valamint a főváros. A megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma alapján kell meghatározni úgy, hogy 400 ezer lakosig minden 20 ezer lakos után egy képviselő, de legkevesebb 15 képviselő, 700 ezer lakosig 20 képviselő, és a 400 ezret meghaladó minden további 30 ezer lakos után egy képviselő, 700 ezer lakos fölött 30 képviselő, és a 700 ezret meghaladó minden további 40 ezer lakos után egy képviselő választható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!