Belföld

2010.04.04. 05:57

Választás 2010: rendben lezajlott a szavazás Amerikában (frissítve)

Rendben lezajlott az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első fordulója helyi idő szerint szombaton; rendkívüli események nem történtek - tájékoztattak a külképviseleti választási irodák vezetői.

MTI

A legnagyobb névjegyzék New Yorkban volt, ahol 422-en jelentkeztek a szavazásra, közülük 358-an jelentek meg és adták le szavazatukat (84,8 százalék).
   
Washingtonban a névjegyzékben szereplő 122 választópolgárból 93 voksolt (76,2 százalék). Az amerikai fővárosban a nagykövetségen tartott szavazáson a Fidesz-KDNP és a Jobbik megfigyelője volt jelen (más pártok nem is küldtek megfigyelőket sehová), akik úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy minden rendben zajlott, korrekt volt a szavazás, rendellenességet nem tapasztaltak.
   
A két amerikai nagyvárosban főleg az idősebb korosztály képviselői és fiatalok szavaztak.
   
A kanadai Ottawában - ahol New Yorkhoz és Washingtonhoz hasonlóan közép-európai idő szerint vasárnap éjjel 1 órakor zárult a szavazás - a 123 regisztrált szavazópolgárból 96-an adták le voksukat (78 százalék).
   
Nagy-Rébék Ferenc, a választási iroda vezetője elmondta: minden tökéletesen rendben volt, nem történt incidens, de többen fájlalták, hogy a torontói főkonzulátus bezárása miatt csak Ottawában élhettek választójogukkal (a 2006-os választáskor még Torontóban is lehetett szavazni). Sok magyar panaszolta, hogy a nagy távolság miatt nem tudott a fővárosba utazni. Volt, aki a 800 kilométerre levő Windsorból vagy a 600 kilométerre fekvő Hamiltonból utazott Ottawába, többen buszoztak Torontóból vagy Montreálból és baráti társaságok is összeálltak, egy kocsiban látogattak el a nagykövetségre. Nagy-Rébék Ferenc feltételezése szerint ha Torontóban is lett volna lehetőség szavazni, a 123-nál jóval többen jelentkeztek volna.
   
Az amerikai kontinensen az első szavazókör az argentin fővárosban, Buenos Airesben zárt be az amerikai keleti parthoz képest egy órával korábban, vagyis közép-európai idő szerint szombat éjfélkor. A külképviseleti névjegyzékben szereplő 11 személyből 10 jelent meg a nap folyamán.
   
Kubában, a havannai nagykövetségen délig mind a 9 bejegyzett szavazó leadta voksát.
   
A külképviseleti választási irodák elnökei úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy a reggel 6 és este 7 óra között tartott szavazás derűs hangulatban, "abszolút rendben" zajlott, a szavazók együttműködőek voltak.
   
Kádár Dániel clevelandi orgonakészítő a Jobbik megfigyelőjeként Washingtonban megjegyezte: feleslegesnek érezte a reggel 6 órás nyitást a szombati napon, az első két órában csak ő és felesége adta le voksát. A nyitás utáni két órában máshol is csekély érdeklődés volt, több szavazókörben nem jelent meg egyetlen szavazó sem.
   
Néhány választópolgár nem tudta leadni szavazatát, mert nem szerepelt a névjegyzékben. Azt mondták, időben elküldték kérelmüket Magyarországra, ennek ellenére nem kaptak értesítést és a jegyzékben sem szerepeltek. Volt olyan, aki azért nem voksolhatott, mert nem regisztráltatta magát.
   
Több fiatal választópolgár életében először szavazott, ők emléklapot kaptak.
   
A magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok a külképviseleteken azokra az egyéni választókerületi képviselőjelöltekre és területi listákra adhatták le voksukat, amelyekre a magyarországi lakcímük alapján jogosultak szavazni.
   
Az amerikai kontinensen összesen 7 helyen, az Egyesült Államokban a washingtoni nagykövetségen, a New York-i és Los Angeles-i főkonzulátuson, továbbá a kanadai, argentin, mexikói és kubai főváros nagykövetségén szavazhattak a magyar választópolgárok.
   
Mexikóvárosban közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 3-kor, Los Angelesben pedig hajnali 4-kor fejeződött be a szavazás.
A mexikói nagykövetségen a névjegyzékben szereplő 8 választópolgárból 7-en adták le szavazatukat, az első szavazó csak fél 12-kor jelent meg.
   
A Los Angeles-i főkonzulátusra 129-en regisztráltatták magukat, közülük 100-an voksoltak (77,5 százalék). Öt állampolgárt el kellett utasítani, mert nem kerültek fel a névjegyzékbe.
   
Az amerikai kontinensen a külképviseleti választási irodák névjegyzékeiben szereplő összesen 824 személyből 673-an adták le szavazatukat (81,6 százalék).
   
A többi földrész magyar külképviseletein vasárnap folytatódik az első fordulós szavazás.
   
Azért kell korábban, egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az összes külképviseleten az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. A szavazatokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel, hanem - az amerikai kontinensről már vasárnap - Magyarországra szállítják, és a voksokat "bekeverik" a szavazópolgár választókerületének egyik urnájába.
   
A második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják a külképviseleteken, illetve Amerikában ezt is egy nappal korábban, vagyis április 24-én.


OLDALTÖRÉS: Választás 2010: megkezdődött a szavazás első fordulója Amerikában




Választás 2010: megkezdődött a szavazás első fordulója Amerikában

Megkezdődött az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első fordulója helyi idő szerint szombat reggel.

Az első szavazóhelyiség Argentína fővárosában, a Buenos Aires-i nagykövetségen nyílt meg közép-európai idő szerint 11 órakor. Az ottani külképviseleti névjegyzékben 11-en szerepelnek.
   
Egy órával később, közép-európai idő szerint délben az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó és Kuba fővárosában, a washingtoni, ottawai, mexikóvárosi és havannai nagykövetségen, továbbá a New York-i főkonzulátuson is megkezdődik a szavazás, amely mindenhol helyi idő szerint reggel 6-tól este 7-ig tart - jelentette Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója.
   
A voksolás az amerikai kontinensen az Egyesült Államok nyugati partján, Los Angelesben, közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 4-kor zárul (az ottani főkonzulátuson a keleti partinál három órával később kezdődik és ér véget a szavazás). A többi földrész magyar külképviseletein vasárnap folytatódik az első fordulós voksolás.
   
Az amerikai kontinens magyar nagykövetségein és főkonzulátusain azok adhatják le voksukat, akik március 19-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, mely városban akarnak szavazni.
   
Azért kell korábban, egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az összes magyar külképviseleten az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. A szavazatokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel, hanem Magyarországra szállítják, és a voksokat "bekeverik" a szavazópolgár választókerületének egyik urnájába.
   
A második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják a külképviseleteken, illetve Amerikában ezt is egy nappal korábban, vagyis április 24-én.
   
A külképviseleteken - 86 nagykövetségen, illetve konzulátuson - szombaton és vasárnap csaknem kilencezren (8.807-en) szavazhatnak (2006-ban az országgyűlési választás első fordulójában 8.112-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben). A 89 magyar külképviselet közül egyetlen hely van, Brazíliaváros, ahová senki nem jelezte, hogy szavazni kíván, Tuniszban csak a választások második fordulójára volt jelentkező, míg Líbiában a vízumgondok miatt nincs szavazás.
   
Amerikában a legtöbben, 422-en New Yorkban szavazhatnak, de száz felett van a névjegyzékben szereplők száma Washingtonban (122), Los Angelesben (129) és a kanadai Ottawában (123) is.
   
A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai, a küvi vezetője azonban a Külügyminisztériumból érkezik.
   
A külképviseleti szavazásra csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik küldött választási megfigyelőket. Az amerikai kontinensen két megfigyelőt küldtek Los Angelesbe, New Yorkba, Ottawába és Washingtonba.
   
Havannába (Kuba) 9, Buenos Airesbe (Argentína) 11, Mexikóvárosba (Mexikó) 8 szavazó jelentkezett.
   
A szavazás sajátossága, hogy az "igazi" névjegyzéket és a szavazólapokat a külképviseleteken nyomtatják ki, arra a biztonsági jegyekkel ellátott papírra, amelyre a magyarországi szavazólapokat is nyomtatták, a szavazólap képét pedig elektronikus úton juttatják ki a csaknem száz külképviseletre.
   
A külképviseleten szavazó választópolgár a szavazólapjait egy kis borítékba teszi, mint Magyarországon. A szavazatokat tartalmazó lezárt boríték mellé ki kell tölteni egy nyilatkozatot, amelyben a választópolgár és a küvi vezetője igazolja, hogy a mellékelt borítékban a választópolgár szavazatai vannak, valamint a nyilatkozat tartalmazza a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját. Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba teszik, lezárják, a választópolgár a borítékot a ragasztáson aláírja, majd ezt az úgynevezett szavazási iratot teszi a választópolgár az urnába.
   
Az urnát a szavazás befejezése után lezárják, a küvi vezetője pedig elindul vele Budapestre, az Országos Választási Központba. Az urnákat nem szabad poggyászként feladni, annak az utazás ideje alatt végig a küvi-vezető közelében - az ölében vagy a szomszéd ülésen - kell lennie, ezért ahol kevés szavazó jelentkezett, ott kisebb urnákat alkalmaznak.

 

Választás 2010  - Lapozzá át vonatkozó dossziénkat!




Választás 2010: megkezdődött a szavazás első fordulója Amerikában

Megkezdődött az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első fordulója helyi idő szerint szombat reggel.

Az első szavazóhelyiség Argentína fővárosában, a Buenos Aires-i nagykövetségen nyílt meg közép-európai idő szerint 11 órakor. Az ottani külképviseleti névjegyzékben 11-en szerepelnek.
   
Egy órával később, közép-európai idő szerint délben az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó és Kuba fővárosában, a washingtoni, ottawai, mexikóvárosi és havannai nagykövetségen, továbbá a New York-i főkonzulátuson is megkezdődik a szavazás, amely mindenhol helyi idő szerint reggel 6-tól este 7-ig tart - jelentette Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója.
   
A voksolás az amerikai kontinensen az Egyesült Államok nyugati partján, Los Angelesben, közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 4-kor zárul (az ottani főkonzulátuson a keleti partinál három órával később kezdődik és ér véget a szavazás). A többi földrész magyar külképviseletein vasárnap folytatódik az első fordulós voksolás.
   
Az amerikai kontinens magyar nagykövetségein és főkonzulátusain azok adhatják le voksukat, akik március 19-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, mely városban akarnak szavazni.
   
Azért kell korábban, egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az összes magyar külképviseleten az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. A szavazatokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel, hanem Magyarországra szállítják, és a voksokat "bekeverik" a szavazópolgár választókerületének egyik urnájába.
   
A második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják a külképviseleteken, illetve Amerikában ezt is egy nappal korábban, vagyis április 24-én.
   
A külképviseleteken - 86 nagykövetségen, illetve konzulátuson - szombaton és vasárnap csaknem kilencezren (8.807-en) szavazhatnak (2006-ban az országgyűlési választás első fordulójában 8.112-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben). A 89 magyar külképviselet közül egyetlen hely van, Brazíliaváros, ahová senki nem jelezte, hogy szavazni kíván, Tuniszban csak a választások második fordulójára volt jelentkező, míg Líbiában a vízumgondok miatt nincs szavazás.
   
Amerikában a legtöbben, 422-en New Yorkban szavazhatnak, de száz felett van a névjegyzékben szereplők száma Washingtonban (122), Los Angelesben (129) és a kanadai Ottawában (123) is.
   
A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai, a küvi vezetője azonban a Külügyminisztériumból érkezik.
   
A külképviseleti szavazásra csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik küldött választási megfigyelőket. Az amerikai kontinensen két megfigyelőt küldtek Los Angelesbe, New Yorkba, Ottawába és Washingtonba.
   
Havannába (Kuba) 9, Buenos Airesbe (Argentína) 11, Mexikóvárosba (Mexikó) 8 szavazó jelentkezett.
   
A szavazás sajátossága, hogy az "igazi" névjegyzéket és a szavazólapokat a külképviseleteken nyomtatják ki, arra a biztonsági jegyekkel ellátott papírra, amelyre a magyarországi szavazólapokat is nyomtatták, a szavazólap képét pedig elektronikus úton juttatják ki a csaknem száz külképviseletre.
   
A külképviseleten szavazó választópolgár a szavazólapjait egy kis borítékba teszi, mint Magyarországon. A szavazatokat tartalmazó lezárt boríték mellé ki kell tölteni egy nyilatkozatot, amelyben a választópolgár és a küvi vezetője igazolja, hogy a mellékelt borítékban a választópolgár szavazatai vannak, valamint a nyilatkozat tartalmazza a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját. Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba teszik, lezárják, a választópolgár a borítékot a ragasztáson aláírja, majd ezt az úgynevezett szavazási iratot teszi a választópolgár az urnába.
   
Az urnát a szavazás befejezése után lezárják, a küvi vezetője pedig elindul vele Budapestre, az Országos Választási Központba. Az urnákat nem szabad poggyászként feladni, annak az utazás ideje alatt végig a küvi-vezető közelében - az ölében vagy a szomszéd ülésen - kell lennie, ezért ahol kevés szavazó jelentkezett, ott kisebb urnákat alkalmaznak.

 

Választás 2010  - Lapozzá át vonatkozó dossziénkat!




Választás 2010: megkezdődött a szavazás első fordulója Amerikában

Megkezdődött az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első fordulója helyi idő szerint szombat reggel.

Az első szavazóhelyiség Argentína fővárosában, a Buenos Aires-i nagykövetségen nyílt meg közép-európai idő szerint 11 órakor. Az ottani külképviseleti névjegyzékben 11-en szerepelnek.
   
Egy órával később, közép-európai idő szerint délben az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó és Kuba fővárosában, a washingtoni, ottawai, mexikóvárosi és havannai nagykövetségen, továbbá a New York-i főkonzulátuson is megkezdődik a szavazás, amely mindenhol helyi idő szerint reggel 6-tól este 7-ig tart - jelentette Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója.
   
A voksolás az amerikai kontinensen az Egyesült Államok nyugati partján, Los Angelesben, közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 4-kor zárul (az ottani főkonzulátuson a keleti partinál három órával később kezdődik és ér véget a szavazás). A többi földrész magyar külképviseletein vasárnap folytatódik az első fordulós voksolás.
   
Az amerikai kontinens magyar nagykövetségein és főkonzulátusain azok adhatják le voksukat, akik március 19-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, mely városban akarnak szavazni.
   
Azért kell korábban, egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az összes magyar külképviseleten az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. A szavazatokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel, hanem Magyarországra szállítják, és a voksokat "bekeverik" a szavazópolgár választókerületének egyik urnájába.
   
A második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják a külképviseleteken, illetve Amerikában ezt is egy nappal korábban, vagyis április 24-én.
   
A külképviseleteken - 86 nagykövetségen, illetve konzulátuson - szombaton és vasárnap csaknem kilencezren (8.807-en) szavazhatnak (2006-ban az országgyűlési választás első fordulójában 8.112-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben). A 89 magyar külképviselet közül egyetlen hely van, Brazíliaváros, ahová senki nem jelezte, hogy szavazni kíván, Tuniszban csak a választások második fordulójára volt jelentkező, míg Líbiában a vízumgondok miatt nincs szavazás.
   
Amerikában a legtöbben, 422-en New Yorkban szavazhatnak, de száz felett van a névjegyzékben szereplők száma Washingtonban (122), Los Angelesben (129) és a kanadai Ottawában (123) is.
   
A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai, a küvi vezetője azonban a Külügyminisztériumból érkezik.
   
A külképviseleti szavazásra csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik küldött választási megfigyelőket. Az amerikai kontinensen két megfigyelőt küldtek Los Angelesbe, New Yorkba, Ottawába és Washingtonba.
   
Havannába (Kuba) 9, Buenos Airesbe (Argentína) 11, Mexikóvárosba (Mexikó) 8 szavazó jelentkezett.
   
A szavazás sajátossága, hogy az "igazi" névjegyzéket és a szavazólapokat a külképviseleteken nyomtatják ki, arra a biztonsági jegyekkel ellátott papírra, amelyre a magyarországi szavazólapokat is nyomtatták, a szavazólap képét pedig elektronikus úton juttatják ki a csaknem száz külképviseletre.
   
A külképviseleten szavazó választópolgár a szavazólapjait egy kis borítékba teszi, mint Magyarországon. A szavazatokat tartalmazó lezárt boríték mellé ki kell tölteni egy nyilatkozatot, amelyben a választópolgár és a küvi vezetője igazolja, hogy a mellékelt borítékban a választópolgár szavazatai vannak, valamint a nyilatkozat tartalmazza a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját. Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba teszik, lezárják, a választópolgár a borítékot a ragasztáson aláírja, majd ezt az úgynevezett szavazási iratot teszi a választópolgár az urnába.
   
Az urnát a szavazás befejezése után lezárják, a küvi vezetője pedig elindul vele Budapestre, az Országos Választási Központba. Az urnákat nem szabad poggyászként feladni, annak az utazás ideje alatt végig a küvi-vezető közelében - az ölében vagy a szomszéd ülésen - kell lennie, ezért ahol kevés szavazó jelentkezett, ott kisebb urnákat alkalmaznak.

 

Választás 2010  - Lapozzá át vonatkozó dossziénkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!