Belföld

2010.02.26. 12:03

Börtön a polgármesternek az importszemétért

Jogerősen egy év hat hónap letöltendő börtönbüntetést kapott Halász István kunbajai polgármester a Németországból beszállított és illegálisan lerakott több mint négyezer tonna bálás kommunális szemét miatt.

zaol.hu

Halász István illetve 18 társa ellen Németországból illegálisan behozott 5000 tonna szemét miatt emeltek vádat, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmények miatt. A kamionokkal behozott szemetet engedély nélkül helyezték el, s az elsőfokú bíróság a szakértőre hivatkozva úgy látta, hogy a szemét tartalmazott olyan anyagokat, amelyek veszélyeztették a környezetet. Az ügyben közreműködő vádlottak egyike sem rendelkezett hulladékgazdálkodási tevékenységre jogosító hatósági engedéllyel - idézi fel az ügyet a baon.hu.

2009 májusában a bíróság a kunbajai polgármestert 1 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra és 500 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte. Az ügy további vádlottait felfüggesztett börtönbüntetéssel, közérdekű munkával, illetőleg pénzbüntetéssel sújtotta. A vádlottaknak – a felmerülés arányában – meg kell fizetniük a 10 millió forintot meghaladó bűnügyi költséget is. Ezt az ítéletet hagyta helyben csütörtökön a  Bács-Kiskun Megyei Bíróság.

Az ítélet indoklását Halász nem várta már meg, ugyanis felesége a tárgyalás közben rosszul lett, és távozott a teremből. Kisvártatva férje is követte, és már nem is tértek vissza. Ügyvédjük a bírónő kérdésére közölte, hogy orvoshoz mentek.

A dr. Szuromi Mária vezette büntetőtanács súlyosbító körülményként vette figyelembe valamennyi vádlottnál, hogy napjainkban nagyon elszaporodtak a hasonló környezetkárosító bűncselekmények, még ha súlyukban nem is hasonlíthatóak a német importszemét ügyéhez.

A baon.hu teljes cikkét ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!