Belföld

2009.10.15. 02:29

Kilátás az erkélyről - Komfort és kihasználtság a kollégiumokban

Megyei összeállítás - Általában nehéz bekerülni a felsőoktatási intézmények kollégiumaiba. Ám idén, részint a kevesebb hallgató, részint a helybeli elsőévesek miatt, maradt kihasználatlan férőhely.

Sági Rita

Törekednek a családias légkör megteremtésére

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, zalaegerszegi képzési központjának a kollégiuma két külön épületben található. A Landorhegyi út 23. szám alatt 63 hallgató éli a koleszosok szokásos életét. Azon a délutánon, amikor ott jártunk, néhányan a társalgóban beszélgettek, volt, aki rejtvényt fejtett.

- Meg lehet szokni a kollégiumot, mostanra összecsiszolódtunk - utalt az alkalmazkodás fontosságára Spilák Barbara. Dicsérte a helyet az ugyancsak szombathelyi Lendvai Nóra is, akárcsak társuk, Décsey Boglárka, aki a Székesfehérvár melletti Bodajkról való.

A lányok örülnek, hogy olyan szobában laknak, ahol benn a mosdó, mondván, a reggeli fogmosáshoz ne kelljen szétesett fejjel kimenni a folyosóra...


Papócsi Ágnes, Tóth Anita és Szabó Zsuzsanna nagy fazék zöldséglevest főzött
Fotó: Ohr Tibor, További képekért kattintson a fotóra!

Papócsi Ágnes, Tóth Anita és Szabó Zsuzsanna nagy fazék zöldséglevest főzött, az étel most készült el. Elégedettek a háromágyas, erkélyes szobákkal, nem mennének albérletbe, ahol többet is kellene fizetni. S még egy fontos érv elhangzott: ha elakadnak a tanulásban, tudnak egymásnak segíteni.

- Családias a légkör - erősítette meg a hallgatók véleményét Egyed Anna, a kollégium vezetője, akitől megtudtuk, a Landorhegyi u 33. szám alatti épületben kétágyas szobák találhatók, zuhanyzóval, WC-vel felszerelve. A városi Kaffka tagkollégiumban is bérelnek férőhelyeket, idén azonban ezeket a kevés hallgatói létszám miatt már nem tudták feltölteni.


Grafika: Urbanics Pál


 Vonzó a jó és viszonylag olcsó kollégium

Az egészségügyi főiskola kollégistái 10 500 forintot fizetnek havonta, míg tavaly 9000 forint volt a tarifa.
Egyed Anna hozzátette, ideális lett volna, ha a két szálláshelyet egy épületben összpontosíthatták volna, annál is inkább, mivel mindkét épületben képzés is folyik, azonban a felsőoktatási kollégiumok felújítási pályázatához szükséges önrészt a pécsi anyaintézmény nem tudta vállalni.
A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar, Zalaegerszegi Intézete kollégiumaiban két-, illetve háromágyas elhelyezésben részesülnek a hallgatók. Ferenczi Edéné, a kollégium igazgatója elmondta, összesen 440 férőhellyel rendelkeznek, ebből 80 a Vizslaparki úton, a többi a főiskola területén lévő épületben.

– Nagyon jó komfortfokozattal rendelkeznek a szálláshelyeink, a szülőktől sok pozitív visszajelzést kapunk. A felsőoktatási törvény az alapszolgáltatásokra vonatkozó előírásai alapján kategorizálja a kollégiumokat, a lehetséges négyből a miénk a háromcsillagos besorolásba tartozik. 11 ezer forintot fizetnek havonta az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatók, a költségtérítésesek 17 ezer forintot. A fizetendő összeg három éve változatlan – tájékoztatott Ferenczi Edéné.


Jól érzi magát a keszthelyi kollégiumban Frankovics Judit és Mészáros Szabina is, a lányok elégedettek a telefonnal, internettel, hűtővel és fürdővel felszerelt szobával
Fotó: Ohr Tibor
További képekért kattintson a fotóra!


A férőhelyek kihasználtságáról elmondta, amíg a korábbi években számos kérelmet el kellett utasítani, 2004-ben például 890 igénylő volt a 440 helyre, addig az idei tanévben mindenkit felvettek, s mégis jócskán maradtak üres helyek. Részint a hallgatói létszám csökkenése miatt, részint pedig azért, mert jelentős a helyből, illetve a környező településekről felvételt nyert elsőévesek száma. Egyébként a műszaki egyetem kihelyezett képzésének hallgatói közül 22 fő „lakik” a számviteli kollégiumában.

A Pannon Egyetem Georgikon Kar két kollégiuma és a Georgikon Hotelből kialakított diákszálló mintegy 560 hallgatónak biztosít elhelyezést Keszthelyen. Idén sem kell többet fizetniük a diákoknak a szállásért, a felsőoktatási intézmény egyik fő vonzereje a jó és viszonylag olcsó kollégium. Az utóbbi években folyamatosan szépülő főépület szobáiban éppúgy, mint a diákszállón, minden igényt kielégítő felszerelések, internet- és televízió csatlakozási lehetőség, és hűtőszekrény található. A 430 férőhelyes kollégiumban emeletenként 18 szoba, egy tanulószoba, egy konyha és mosóhelyiség is található, továbbá számítógépterem, büfé, klubhelyiség, valamint sportolási lehetőségek nyújtanak pluszokat.

Színvonal felett

– Ismerve az országos kollégiumi állapotokat, bátran állíthatom, jóval felette vagyunk az átlag színvonalnak – véli Kántor Béla igazgató.
– Az elmúlt években épült PPP kollégiumok már más kategóriába tartoznak. Szálloda jellegűek, de mivel vállalkozók tulajdonában vannak – míg nálunk kilencezer forint a kollégiumi díj –, nem ritka, hogy a diákok 30 ezer forintot is fizetnek érte. A mi esetünkben a 42 férőhelyes kisebb épületünk állapotán kellene javítani, ott már nagyobb beruházásra lenne szükség. A főépületben beléptető-rendszer kialakítását és a belső nyílászárók cseréjét tervezzük egy éven belül.

– A középiskolai kollégiumhoz hasonlítva, ami meglehet, hogy kicsit felszereltebb és szebb volt, itt jobban érzem magam – osztotta meg gondolatait Mészáros Szabina. – Talán lenne mit javítani az esztétikán, de van telefon, internet, hűtő és fürdő a szobánkban, ami egyensúlyozza a hiányosságokat.

Nagykanizsán, akárcsak korábban, idén is minden igénylőnek biztosítanak kollégiumi férőhelyet. – Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a város önkormányzata a kezdetektől támogatta a képzéshez kapcsolódó infrastruktúra bővítését így Birkner Zoltán, a Veszprémi Egyetem kanizsai kampuszának igazgatója. Három-négy ágyas szobákat biztosítanak.


Kanizsán Parrag András és Papp Zsolt azt sem tartja elhanyagolhatónak, hogy a kollégium két percre van a főiskolától
Fotó: Szakony Attila
További képekért kattintson a fotóra!

– Az első pár évben még közösen használtuk a Zárda utcai kollégiumot az egyik középiskolával, aztán ahogy emelkedett a hallgatói létszám, úgy került át a mi kezelésünkbe az épület. Sőt, 2004-től egy másik kollégiumi épületet, a Petőfi utcai volt leánykollégiumot is megkaptuk a várostól. Ez utóbbi épületet az idén szeptemberben visszaadtuk, mivel egy kollégiumban is elférnek a hallgatók. Mégpedig amiatt, hogy ma már egyre több kanizsai és környékbeli fiatal jelentkezik a helyben választható főiskolai szakokra. A 132 férőhelyes Zárda utcai kollégium telített, összesen 31 lakószoba található, 3-4 ágyas kivitelben. A szobák egy része saját fürdővel van felszerelve, ám nagyobbrészt emeletenként található a közös tisztálkodó helyiség és a konyha is. Mindez az államilag finanszírozott képzésben részt vevők számára havi 9320 forintos, a költségtérítéses képzésre járóknak pedig 12 500 forintos térítési díjat jelent.

– Középiskolásként is kollégista voltam, tehát van összehasonlítási alapom – árulta el Szloboda Mónika, aki szerint a Zárda utcai épület ötcsillagos szálloda a középiskolai kollégiumhoz képest. Papp Zsolt és Parrag András is elégedett, ám mint hozzátették, az sem elhanyagolható, hogy a belvárosban, két percre a főiskolától van a kollégium.    

Ide kattintva további képeket tekinthet meg képgalériánkban!

Címkék#kollégium

Ezek is érdekelhetik