Belföld

2009.08.17. 05:10

Megroppanhat az egészségügy - nincs még pénz az új influenza elleni oltásra

Budapest - Megroppanthatja az ellátórendszert, de az egészségügy költségvetését is az őszi nyolcmillió influenza elleni oltás beadása - írta a hétfői Népszabadság.

zaol.hu

Ha ezt a mennyiséget még az influenzaszezon előtt, és az átlagos napi négyórás rendelés alatt osztják szét a lakosságnak, akkor óvatos becslések szerint legalább öt hétig kizárólag csak olthatnak a háziorvosok, az oltási kampány orvosi munkadíja pedig megduplázhatja az oltóanyagár eddigi hatmilliárdos költséget - olvasható a lapban.
    
Az állam biztosít ugyan az influenza elleni oltóanyagból minden évben térítésmentesen bizonyos kvótát, de az oltás beadásáért nem fizetne. A jogszabályok szerint viszont külön díjazás illetné az orvost, ha nem kötelező oltást ad be. Másrészt a közfinanszírozásból fenntartott rendelési idő sem áldozható fel az ilyen "fakultatív" tömeges oltások idejére - hívja fel a figyelmet a lehetséges problémákra cikk.
    
Az OEP sajtófőosztálya egyelőre nem tudott válaszolni a lapnak arra a kérdésére, hogy az új influenza elleni oltások beadása idején fölfüggeszthető-e az általános háziorvosi munka a körzetekben, illetve hogy milyen áthidaló megoldást javasolnak a praxisoknak.
    
A tárca kommunikációs főosztályának vezetője, Bálint Orsolya arra a kérdésre nem válaszolt, hogy erre honnan biztosítják az oltásokra a pénzt. Egyelőre csak annyit tudott mondani a lapnak, hogy a miniszter megbízta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, hogy "az oltások lakossághoz való eljuttatásával és beadásával kapcsolatos logisztikai problémákra találjanak megoldást".

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!