Belföld

2009.08.08. 02:29

Közös harc a parlagfű ellen

Zalaegerszeg - Átadtuk jogos tulajdonosának a kertibútor-garnitúrát, melyet a parlagfüves akcióban velünk együttműködő olvasóink közt sorsoltunk ki. Reméljük: a közbenjárásunkkal tán fogyatkozó gyomnövény miatt nem az andráshidai Kámán család az akció egyetlen nyertese.

Varga Andor

- És egyébként hányan telefonáltak? Mert a feleségem szerint biztosan én voltam az egyetlen - kérdezte a nyeremény tegnapi átvétele után Kámán Gábor, akit megnyugtathattunk: az allergiások réme, illetve a földtulajdonosi trehányság elleni küzdelem nem csak neki fontos, a Tiszta levegőt! Tegyünk együtt a parlagfű ellen! felszólításra több tucat telefonhívás futott be hozzánk az elmúlt nagyjából egy hónapban. Az illetékesek már valamennyiről tudnak, az ügyek tehát legalábbis folyamatban vannak.

- A városban ritkán látni problémás területet, legfeljebb egy-egy árokpart lehet fertőzött, de például nálunk, a Vadvirág utcában, keresve sem találni egyetlen szál parlagfüvet sem - mutatott körbe Andráshidán az elénk táruló képpel és a vadonatúj kerti bútorral is elégedett nyertesünk. - Ami viszont odakinn, a külterületeken van, az egyszerűen döbbenet... Én is egy hegyi birtok miatt telefonáltam: a szomszéd telken hatalmas a bozót, s az csak egy dolog, hogy a virágpor facsarja az ember orrát, de az ilyen hanyagság ráadásul tönkreteszi a mi erőfeszítéseinket is. Mert rendben tartani egy birtokot nem kis fáradság, kéthetente minimum kaszálni kell, ha az ember ad magára.

Az akció során (mely még a megyehatáron túl, Somogyban, Porrogszentkirályon is elért ZH-olvasókat) egyébként nem csak egyszerű bejelentéseket kaptunk, a becsvölgyei Mileji László például hosszabb távú megoldási javaslattal állt elő. Szerinte a magyar mezőgazdaság bajait kellene először is orvosolni, hogy tetterős gazdája lehessen minden földdarabnak.

A megyeszékhelyi esetek megoldásában a polgármesteri hivatal munkatársa, Székely Róbert volt segítségünkre. Ő is úgy összegzi a tapasztalatait: a belterületeken szerencsére kevés a probléma.

- Vannak persze kirívó esetek, például a Color lakóparkot építő (illetve jelenleg épp nem építő) cég mostanáig nem vette át a terület rendbetételéről szóló felszólításunkat - hallottuk tőle. - Egyébként településeken belül éppen az ilyen telkek lehetnek a problémásak, ahol földmunkák zajlanak le, majd valamiért levonulnak az építők, a parlagfű pedig azonnal burjánzani kezd. S amíg a hivatalos ügyrendet betartva a kényszerkaszálásig lehet jutni, az bizony a közelben élők részéről türelmet kíván.

A bejelentések közt meglehetősen sok akadt, melyekben olvasóink kukoricatáblákat vagy napraforgó-ültetvényeket felverő gaz miatt panaszkodtak. A szakértő ezek kapcsán elmondta: megfelelően legyomirtózott szántón elméletileg nem okozhatna gondot a parlagfű, illetve a sorok közti terület tisztításával is elejét lehet venni ennek a problémának. Más kérdés, hogy a gazdák időnként hajlamosak nagyvonalúan kezelni ezt a kérdést - annak ellenére, hogy a gyom nem csak a szomszédokat zavarja, de a kultúrnövényt is gátolja a megfelelő fejlődésben. A kényszerkaszálás lépését azonban ilyen esetekben igen szigorú feltételek mellett lehet elrendelni: a parlagfűnek például közel az ültetvény harmadát kell borítania.

S bár a Zalai Hírlap nyereményét átadtuk, a parlagfű elleni harcot mi is folytatjuk tovább. Lapunk hasábjain természetesen eztán is helye lesz a gyomnövénnyel kapcsolatos panaszok feldolgozásának - illetve indul általános iskolás (egész pontosan a 6-11 éves) gyermekeknek szóló rajzpályázatunk.

Miért kell irtani a parlagfüvet? Te mit tennél a tiszta, parlagfűmentes levegőért? Felismered a parlagfüvet? Tudod, mikor virágzik? Ezek a kérdések adhatnak támpontot a kis alkotóknak műveik elkészítéséhez, de mi ezeken túl is mindenre kíváncsiak vagyunk, amit gyermekrajzokon a témáról el lehet mondani. A vállalkozó szellemű apróságok bármilyen technikát választhatnak a fejenként legfeljebb egy rajz elkészítéséhez, az A/4-es lapra (figyelem: összehajtani nem szabad a képet!) kerülő alkotások hátoldalára pedig kéretik nevet, lakcímet, születési dátumot, iskolát, osztályt, szülő nevét és telefonszámát, esetleg ímélcímet, illetve természetesen a rajz címét is felírni.

A pályázat felhívásai augusztus 14-től olvashatók lesznek a lapban, ezek tartalmaznak minden további fontos információt. A legjobban sikerült rajzok megjelennek majd a Zalai Hírlapban, s az alkotókat díjjazzuk: egy első- (25 ezer forint értékű ajándékcsomag), valamint 3-3 második és harmadik díjat (15, illetve 10 ezer forintos csomagok) ítélünk oda. A rajzokból tervezünk vándorkiállítást összeállítani, melyet Zala nagyobb egészségügyi intézményiben láthat a közönség, illetve a jövő évi parlagfüves akció előtt megjelenő hírverő füzetben is szerepelhetnek majd illusztrációként.

A Zalai Hírlap parlagfüves akciója tehát korántsem ért véget, csupán egy fontos állomásához érkezett el a nyeremény tegnapi átadásával. Ha csak egy parlagfüves parcellát sikerült lekaszáltatni, már megérte az erőfeszítéseket - de amíg csak egy is marad, nem vagyunk készen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!