Belföld

2009.08.29. 05:29

Akár a spanyol Ibizán: ilyen lenne az utószezon a Balatonon?

Balaton-part - Nagyon kegyes a strandolókhoz az augusztus végi időjárás, aki teheti, ki is használja az utószezont. Ráadául most már a parkolók sem zsúfoltak, szellősebbek a helyek a strandok területén.

Horányi Árpád

A keszthelyi városi strandra jár hosszú évek óta dr. Máté Lászlóné helyi lakos, aki nagyon örül a nyár végi ajándéknak tekinthető időnek:

- Júliustól indult be szerintem a szezon, onnantól nagyon sokan voltak a strandon. Régebben szobakiadással is foglalkoztam, akkoriban sorban álltak az autók, a szállások tele voltak, most közel sem jönnek annyian. Tavaly körbejártuk az ország wellness fürdőit, ami igazán élmény volt. Egyébként ma már nincs különbség a hazai és külföldi árakban.

Kiss Tibor ötödik éve működtet büfét a strandon. Keserű szájízzel nyilatkozott a szezonról:

- Eddig ez volt a legrosszabb évünk, veszteséges volt. Az időjárás mellett nagyon erőteljesen érződött a gazdasági válság. Két ember kér egy pizzát, s mellé kétszer három deci szódát, mert csak erre van pénzük. A németek nagyon elmaradtak, a szlovákok és csehek viszont jóval többen voltak, gondolom az euró miatt. Árakat nem tudunk emelni, mert akkor még kevesebbet fogyasztanának, viszont a beszerzési ár folyamatosan nő.

Sajátos hangulatot élveznek a kempingesek. Az osztrák Helmut Radler és felesége évente kétszer is a Zala Kempinget választja, ha ki akar kapcsolódni.

- Huszonhat éve járunk ide, és mindig az utószezonban. Mindennel olyannyira meg vagyunk elégedve, hogy máshova nem is megyünk - mondja Helmut Radler.

Kisgyörgy Borbála, a kemping vezetője elmondta: sok a visszajáró vendégük, de a nyaralási szokásokban vannak változások.

- Korábban jellemző volt a kéthetes itt-tartózkodás, ez jócskán lerövidült, három-öt nap a jellemző. Többször kevesebb időre, s több helyre mennek az emberek. Az idei szezon ugyanúgy alakult, mint az előző évi, nem volt különösebb visszaesés.

Fekete György, a Danubius területi igazgatója szerint a főszezonban az egész Balatonra ki lehetett írni, hogy megtelt.

- Nagy árdifferenciák vannak a szállodák között. Az a tapasztalat, hogy ahol az elmúlt években jelentősebb beruházások voltak, ott a kereslet is növekedett. Az adriai árak emelkedése és a gazdasági válság miatt sokan úgy döntöttek, hogy idén nem a tengerhez, hanem a Balatonhoz mennek nyaralni. Lendületet adhatott az is, hogy sokan kihasználták az üdülési csekkeket. Van a középosztálynak egy markáns rétege, amely azt mondja, megspórolja a pénzt a nyaralásra. Oda kellene figyelni jobban országos szinten az egyre kevesebb számú külföldi visszahódítására. 

Pozitív hír, hogy az angol Sunday Times a szezon végén a Balatonról terjedelmes cikkben ajánlja a tavat, s Ibizához hasonlítja. Az Egyesült Államok legnagyobb turisztikai magazinja pedig hat oldalon keresztül foglalkozik a Balatonnal.

Keszthely belvárosában inkább rossz időben és az esti órákban láthattunk a nyáron nagyobb tömeget, hiszen idejüket a strandokon töltötték a vendégek.

- Egyértelmű, hogy régebben több pénz volt a turisták zsebében, még tavaly is beültek hozzánk egy-egy kávéra vagy elfogyasztottak egy fagylaltkelyhet városnézés közben. Idén jó, ha tölcséres fagylaltot vásárolnak - osztotta meg velünk tapasztalatait Pliskó József, a sétálóutca egyik kávézójának üzemeltetője. - Lehet, hogy úgy tűnik, sok a turista, de lényegesen kevesebben vannak, mint az előző években. Ez a mintegy húsz- százalékos forgalomcsökkenésünkön is meglátszik.

- Féltünk a válság miatt, főleg, hogy az első negyedévben nagy volt a visszaesés tavalyhoz képest - mondta Tompos Miklós, az egyik belvárosi étterem vezetője. - Alig emeltünk idén árakat, csak amennyit az áfa miatt muszáj volt. Nagyon sok a visszajáró vendég, jó részük helyi vagy környékbeli, de törzsvendégeink között akadnak távolabbról érkezők is.

Szabó Attiláné éttermi gazdasági vezető szerint a vendég oda jár vissza, ahol megfelelőnek találja az étel minőségét, mennyiségét és a kiszolgálást, valamint a környezetet:

- Elérhető áron nagyobb számú vendégkörre számíthatunk minőségi ételeinkkel.

Legjobb fokmérője a sikerességének az, hogy mit mond a vendég.

- Ismerőseink ajánlották a helyet - mondta Csönge Zsolt, aki Szolnokról érkezett családjával és barátaival nyaralni a városba. - Nem mellékes, hogy az üdülési csekkel is tudunk fizetni.

A négycsillagos balatongyöröki Hotel Panoráma igazgatója, Bangó László sem panaszkodott a nyárra:

- A szezon hasonlóan a tavalyihoz alakult. A válságot eddig nem éreztük meg, inkább az ősztől és a következő évtől tartunk, aminek egyik oka az üdülési csekk megadóztatása.

Nyolcadik éve jár vissza a szállodába Walter Wust: - A borok, ételek csodálatosak, jók a szolgáltatások, tartalmasan tudjuk eltölteni az időnket. Legjobban a bicikliútnak örülünk - mondta.

- Az eddigi 20 millió forintnyi idegenforgalmi adóbevétel már mutatja, hogy nem lesz rosszabb az idei szezon sem a tavalyinál - summázott Győriné Szilágyi Ilona, Balatongyörök jegyzője. - Mindezt annak ellenére mondhatom most, hogy a nyár első hónapjában alig volt vendég. Számított az is, hogy az augusztus 20-ai ünnep egy hosszú hétvégéhez kapcsolódott idén, szép nyárias napokkal. A szálláshelyek foglaltsága tekintetében a fizetővendéglátás iránt kisebb lett a kereslet, ezt az ágazatot többnyi a visszajáró vendégek tartják fenn, a szállodaszerű szolgáltatások, panziók kihasználtsága növekedett.

Gyenesdiás strandjai is behozták a főszezonban a júniusi kiesést.

- A kedvezményekre jogosító Gyenes-kártya, a 3 kistérség együttműködésével létrehozott Napos Zala kombinált strandbelépők kínálata eredményes akciónak bizonyult - fogalmazott Gál Lajos, a település polgármestere. - Biztató jeleit látjuk a szezon meghosszabbodásának, ami most várhatóan akár szeptember közepéig is kitolódhat.

- A Balaton láthatóan kedvelt turisztikai célpont, csak kedvezzen továbbra is az időjárás - jegyzete meg Seffer József, Vonyarcvashegy polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!