Belföld

2009.07.15. 07:01

"Nem egy leányálom..." - Élet hőségben

Megyei körkép - Itt a kánikula, életbe lépett a másodfokú hőségriadó. A meleget a strandolók viselik a legjobban, de nekik sem árt vigyázni, extrém magas ugyanis az UV-B sugárzás.

Zalai Hírlap


Vízosztás még nem lesz, locsolókocsi már van


A zalaegerszegi önkormányzat eddig nem vezetett be különleges intézkedéseket a kánikulában, tudtuk meg Fazekas Györgyitől, a polgármesteri hivatal környezetgazdálkodási és kommunális csoportjának vezetőjétől.

- A katasztrófavédelem még nem jelezte, hogy szükség lenne erre, az elmúlt években is csak harmadfokú hőségriasztás esetén szoktunk intézkedni. Ha lesz ilyen, a Zalavíz Zrt. közreműködésével idén is megszervezzük a vízosztást a városban. Egyelőre azonban csak másodfokú riasztás lépett életbe, s várhatóan lehűlés következik hamarosan. Ettől függetlenül a városháza mindenki előtt nyitva áll, bárki bejöhet és felfrissítheti magát a mosdóban - mondta a csoportvezető.

Locsolókocsival idén még nem hűsítették az utcákat Zalaegerszegen. Bakiné Rédei Tímea, a Városgazdálkodási Kft. részlegvezetője elmondta, hogy csak akkor locsolják az aszfaltot, ha az önkormányzat külön megrendeli. A locsolóautóval egyelőre a virágokat öntözik, kétnaponta, esős időben pedig ritkábban.

Nagykanizsán az év 27. hetétől augusztus közepéig folyamatosan locsolja az utcákat a Saubermacher-Pannónia Kft. A kocsik éjszaka járják az utakat.

- A locsolás sokat segít a város tisztán tartásában, a víz elviszi a szemetet, portalanít és hűt - foglalta össze az előnyeit Zsámár József, a Saubermacher Pannónia Kft. köztisztasági referense.

Azért is hangsúlyozta mindezt, mert a cég sok kritikát kap a folyamatos locsolás miatt. Hetente több e-mail érkezik hozzájuk (s lapunkhoz is jött sms), melyben azt kifogásolják a városlakók, hogy akkor is öntözik az aszfaltot Nagykanizsán, ha esik az eső.

- A szerződésünkben az áll, hogy a hét öt munkanapján minden éjjel locsolni kell az utcákat este 10-től reggel 6-ig. Az azonban nem igaz, hogy esőben is így teszünk, leállunk, ha esik. A locsolókocsi egyébként a viharok után is jó szolgálatot tesz, mert a letört ágakat, a lehullott leveleket nehéz lenne összetakarítani tíz utcaseprővel. Nem azért locsolunk, hogy pazaroljuk az adófizetők pénzét - biztosított Zsámár József. 



Nem mindenki tud "elbújni"

Azok a munkások, akik tegnap Pókaszepetken dolgoztak a Sümegre vezető főút szélesítésén, bizonyára nagyon örülnének, ha arra járna egy locsolókocsi, s beterítené őket a hűvös vízpermettel. Embert próbáló munka kánikulában az útépítés, a tűző nap melegét még elviselhetetlenebbé teszi az aszfalt 170-180 Celsius-fokos forrósága.

- Nem egy leányálom - függesztette fel egy pillanatra a lapátolást Nyőgéri Csaba, hogy megválaszolja, milyen a szabad ég alatt dolgozni ilyenkor. - De legalább van munka. Három családom van, el kell tartani őket - mondta a 42 éves zalaszentgróti férfi, aki már tizenhárom éve dolgozik a Colas Zrt.-nél, illetve az elődjénél.

- Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű ásványvízzel látjuk el a szabadban dolgozókat. Az italt hűtőtáskában tároljuk - tájékoztatott Zombori László, a Colas Zrt. főépítésvezetője, mire figyelnek hőségriadó idején. - A cégen belül az is előírás, hogy napvédő krémet bocsássunk a munkások rendelkezésére.

- Előfordul, hogy naponta öt karton víz elfogy ebben a hőségben - tudtuk meg Pókaszepetken a nyolc fős brigádot irányító Nyőgéri Ferenctől.- Könnyítünk a munkaruhán. Hőségben rövidnadrágban is lehet dolgozni, s baseball-sapkát adunk a dolgozóknak. A védőitalt és az előírt pihenőidőt természetesen mi is biztosítjuk - hallottuk Ódor Lászlótól, a Hydrocomp Kft. munkavédelmi koordinátortól. Ennek az építőipari vállalkozásnak a munkatársai jelenleg szennyvízcsatornát fektetnek Zalaegerszegen, a Kaszaházi úton épülő Aldi-áruház területén. Nekik sem könnyű a tűző napon végezni a munkát.

A munkavédelmi jogszabályok részletesen kitérnek rá, hogyan köteles óvni a munkáltató a dolgozók egészségét nagy melegben. Ha a hőmérséklet zárt térben vagy a szabadban meghaladja a 24 fokot, igény szerint, de legalább félóránként 14-16 Celsius-fokos ivóvizet kell adni a dolgozóknak (nem kötelező az ásványvíz, a csapvíz is megfelelő vagy az üdítő, de az utóbbi cukortartalma nem haladhatja meg a 4 súlyszázalékot). Előírás az óránként legalább 5-10 perces pihenőidő biztosítása, árnyékos helyen. Az említett 24 fokos hőmérséklet a jogszabályban nem egyszerűen a hőmérővel mért értéket jelenti. Korrigálni kell azt a hősugárzás és a légmozgás hatásával is.


A "legjobbak": Légkondi és strand

Az irodákban és a lakásokban egyre többen légkondícionálóval védekeznek a forróság ellen. A készülékek iránti kereslet rögtön megugrik, amint beköszönt a hőség.

- Az embereknek általában ilyenkor jut eszükbe klímát felszereltetni. Most is megindult a kánikulai roham, bár kevésbé erős, mint az elmúlt években. A gazdasági válság számlájára írható visszaesés körülbelül 20 százalékos - tájékoztatott Düh Sándor, a Klimatrend Kft. ügyvezető igazgatója.

A klímaberendezések használatával kapcsolatban azt javasolta, legfeljebb 8 fokkal állítsuk hűvösebbre a külső hőmérsékletnél, mert ha ennél nagyobb a hőmérsékletkülönbség, az árthat az egészségünknek. A készülékeket évente ki kell tisztítani, s nem árt ellenőrizni a hűtőközeg-nyomást sem, tanácsolta. A legmodernebb klímák fordulatszám-szabályzósak, mindig ugyanolyan hőmérsékletű levegőt fújnak, és A energiaosztályba tartoznak. Ezek fogyasztják a legkevesebb áramot, akár 40 százalékkal kevesebbet, mint a régebbi típusú berendezések. Az ügyvezető érdeklődésünkre elmondta: nehéz megbecsülni, mennyivel növelik az energiaszámlát a légkondícionálók, mert ez számos tényezőtől függ, a hűtött helyiség nagyságától, a készülék típusától és használatának mikéntjétől. Durva becslések szerint egy átlagos lakás két szobájának átlagos hűtése egy nyári szezonban 17 ezer forinttal növeli meg a villanyszámlát.

Vannak persze, akik kifejezetten örülnek a kánikulának és igyekeznek nyaranta minél több időt strandolásra szánni. Bodó Barbara és Kiss Nikolett, ha teheti, a zalaegerszegi városi strandon tölti szabadideje egy részét. A lányok azonban tisztában vannak az erős UV-B sugárzás veszélyével, mint elmondták: a déli órákban nem fekszenek ki a napra, s nem felejtik el, hogy bekenjék magukat napvédő krémmel.



A szakértő szerint: néhány tányér leves segít

A másodfokú hőségriadót akkor rendelik el, ha az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet 3 napon át  meghaladja a 25 Celsius-fokot - tudjuk meg dr. Menyhárt Ildikótól, az ÁNTSZ regionális intézetének  egerszegi kirendeltségvezetőjétől.

- A legmagasabb, harmadik fokozat feltétele a háromnapos, 27 fokot meghaladó középhőmérséklet - folytatja a szakember. - Figyelem, középhőmérsékletről van szó, ami azt jelenti, hogy az éjszaka sem kínál igazi enyhülést, éppen ezért van szükség a fokozott védelemre.

Egyelőre azonban csak másodfokon aszalódunk, ez is épp eléggé megvisel mindenkit. A meleghez való alkalmazkodás ugyanis megterheli a szervezetet, a legnagyobb veszély a krónikus (például légúti) betegeket, az időseket és a kisgyerekeket fenyegeti. 

- A városok úgynevezett hőség-szigeteket alkotnak, ezért az ott élők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a falvakban lakók. A melegben kialakuló légköri viszonyok miatt ugyanis a légszennyeződés megreked a városok levegőjében, s az extrém meleg hatását még az egészségtelen levegő is tetézi. Az aszfalt és a beton sokáig képes tárolni a meleget, amit éjszaka fokozatosan kibocsát.

35 fok felett az izzadás a hőleadás egyetlen módja. A verejték nemcsak vizet, hanem konyhasót, valamint egyéb szerves és szervetlen anyagokat is tartalmaz, amit pótolni kell. A legjobb, ha rendszeresen fogyasztunk levest, vagy rehidratáló folyadékot iszunk, amit otthon is elkészíthetünk amódon, hogy vízben vagy teában némi sót és cukrot oldunk fel. Ha ugyanis csak nagy mennyiségű vizet fogyasztunk, a vízmérgezés tünetei (látászavar, izomgörcs) jelentkezhetnek.




Szerzők: Szabó Judit, Temesi Hilda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!