Belföld

2009.07.21. 12:43

Megalakult a krízisalapot segítő tanácsadó testület (fotóval)

Budapest - Két miniszter, szociálpolitikai szakértők és karitatív civil szervezetek vezetőinek részvételével megalakult a Kríziskezelő Program Tanácsadó Testülete kedden Budapesten.

zaol.hu

Feladata a kormány által június 17-én egymilliárd forinttal indított krízisalap működésének figyelemmel kísérése, javaslatok megfogalmazása - közölte Herczog László szociális és munkaügyi miniszter kedden Budapesten.
    
"A feladat most az, hogy a rendelkezésre álló összeget a lehető leggyorsabban és legigazságosabban eljuttassuk azokhoz, akik a leginkább rászorulnak" - mondta Herczog László, hozzátéve, ebben nyújt segítséget az újonnan felállt testület. A miniszter hangsúlyozta: ha azt tapasztalják, hogy a rendszer javítható, igazságosabbá tehető, akkor a kormányrendelet módosítására is sor kerülhet.


Balról: Wéber László, a Szegényellenes Hálózat,  Szombathy Márta, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Polacsek Györgyi, a Magyar Vöröskereszt, Kató Ernő, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Balog József, az  OCÖ elnökhelyettese, Kiss Sándor, az ONYF főcsoportfőnöke, Kiss Péter társadalompolitikai miniszter és  Herczog László szociális és munkaügyi miniszter. Két miniszter, szociálpolitikai szakértők és karitatív civil szervezetek vezetőinek részvételével megalakult a Kríziskezelő Program Tanácsadó Testülete
MTI Fotó: Soós Lajos

    
Herczog László kérdésre elmondta: az áramszolgáltatók extraprofitjának 60 százaléka, mintegy 3 milliárd forint a krízisalapba, 40 százaléka, mintegy 2 milliárd forint pedig közvetlenül karitatív civil szervezetekhez kerül. 
    
A Magyar Máltai Szeretetszolgálatot képviselő Vecsei Miklós úgy vélte, a következő hónapokban sok család "bedőlhet", így a karitatív szervezetek szerepe minden bizonnyal nőni fog. Mint mondta, arra kérték Herczog Lászlót, hogy "járjon közben" az adományok áfa-kötelezettségének és az adományokat szállító autókat terhelő adók eltörlésében. Utóbbi csak a Máltai Szeretetszolgálatnál évi 20 millió forint kiadást jelent - tette hozzá.

A kormány által létrehozott krízisalap egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújt a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe kerülő családoknak. A támogatás összege 20-50 ezer, kivételes esetekben 100 ezer forint.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!