Belföld

2009.05.16. 07:20

Támadás a vadlerakók ellen - kisorsoltuk az ajándék fűnyírót

Megyei körkép - Keszthelyre került a fűnyíró, dr. Lóth István Ágoston nyerte meg a környezetvédelmi akciónk keretében kisorsolt ajándékot. Olvasóink 32 illegális hulladéklerakóról küldtek fotót felhívásunkra.

Zalai Hírlap

Az április elején meghirdetett környezetvédelmi akciónk célja az volt, hogy ráirányítsuk a figyelmet, mennyi illegális hulladéktelep van a megyében, mennyi zöldterületet, árokpartot, erdőt használnak szemétlerakónak. Azt is szerettük volna elérni, hogy az önkormányzatok jobban figyeljenek az elhagyott hulladékkal kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeikre. Felhívásunkra 32 illegális lerakóról küldtek fotókat olvasóink a megye számos pontjáról. A képeket készítők között tegnap kisorsoltunk egy fűnyírót. A nyertes dr. Lóth István Ágoston lett, akinek el is vittük az ajándékot Keszthelyre. Megtudtuk tőle, hogy hosszú ideig dolgozott a keszthelyi közterület-felügyelet vezetőjeként, tisztában van vele tehát, hol vannak vadlerakók a városban. Úgy látja: a szemetelők elleni küzdelem nem könnyű.

- Ha ott helyben le nem füleli a közterület-felügyelő a tettest, büntetlen marad a cselekedet, s főleg leépülő közterület-felügyeleti létszám mellett lehetetlen megakadályozni az illegális hulladékelhelyezést - nyilatkozta, hozzátéve, hogy az önkormányzat jelentős összegeket fordít a takarításra, de még elég sok elhagyott hulladék van a városban. 


A környezetvédelmi programunk keretében tartott sorsolás nyertese dr. Lóth István Ágoston lapunk ajándékával, a fűnyíróval
Fotó: Ohr Tibor

Lapunk környezetvédelmi akciójának mindenesetre voltak eredményei. A zalaszent-gróti önkormányzat kipucoltatta például a kerékpárút menti területet, a zalaegerszegi önkormányzat pedig elszállíttatta tegnap a pózvai kerékpárút mellé hajított bútordarabokat és fürdőszoba maradványokat. A zalaegerszegi hivatal felszólítására a MÁV megszüntette a Zalabesenyőben talált telepet, Németfalu önkormányzata közmunkásokkal takaríttatta ki a Salomvárra vezető út szélét, Söjtör vezetése pedig a 74-es főút menti, csurgópusztai vadlerakó ügyében intézkedett. A Magyar Közút Kht. a Föld napi takarítási akció keretében olvasóink által jelzett szeméthalmokat is elvitetett. Például a 74-es főút széléről az Egerszegről Bakra vezető szakaszon. A boncodföldei vadlerakó nagyját ugyancsak eltüntették a helyi önkormányzattal közösen. A zalalövői városvezetés intézkedése nyomán megszűnt az irsapusztai lerakó, Zalalövő másik nagy, a hulladékudvarhoz közeli vadlerakója ügyében pedig folyamatban van az intézkedés.

Lapunk nemcsak újságcikkekkel járult hozzá környezetünk szebbé tételéhez. Összefogtunk a zalaegerszegi elektronikus média munkatársaival, és az önkormányzat felhívására megtisztítottunk egy szeméttel borított nekeresdi területet. Vannak szeméttelepek, amelynek ügyében viszont nem sikerült előrelépni, de még várjuk a hatósági intézkedéseket.

Nagykanizsán sem egyszerű feladat az illegális hulladéklerakók felszámolása, a felderítést követően felszólítással, ellenőrzéssel, majd adott esetben bírság kiszabásával folytatódnak az ügyek. Persze ez még nem jelent garanciát arra, hogy a szemét eltűnik a területről. Előfordul, hogy hónapokba, sőt, évekbe telik, amire helyreállhat az eredeti állapot. Addigra viszont újabb szeméthalmok születnek, melyekből szintén ügyirat lesz.

- Idén 11 illegális szemétlerakással kapcsolatos ügyünk volt, ebből csupán egy esetben került az önkormányzat területére hulladék - árulta el dr. Tuboly Marianna jegyző. - A szemét felszámolására 30 napos határidőt adunk, ez a magántulajdonosokra, illetve az önkormányzatra egyaránt vonatkozik. Tény, hogy az önkormányzat területéről még nem szállíttattuk el a szemetet, ám ez ügyben még nem járt le az egy hónapos határidő.

Lapunk akcióját Kanizsáról is sokan figyelemmel kísérték, s fényképeket küldtek, például a Vágóhídi útról. Mint kiderült: a közterület-felügyelet előtt nem volt ismeretlen a helyszín, ám ottjártunkkor még nem lehetett tudni, ki a terület tulajdonosa.

- A terület magántulajdonban van, ezért az ügyet átadtuk a közigazgatási osztálynak, a tulajdonost ők szólítják fel - mondta később Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője. - Azóta is jártunk a környéken, de egyelőre senkit sem sikerült tetten érni.

Érkeztek bejelentések a Téglagyári utcai garázsok mögötti szemétről és a Szentgyörgyvári-hegy Miklósfa felőli oldalát borító hulladékról, de mindez csak a jéghegy csúcsa. A lusta, nemtörődöm magatartásnál ugyanakkor jóval nagyobb veszélyt jelent a tudatos környezetszennyezés, ami Zalában sem példa nélküli. Egyesek szerint ma már szemétmaffiák működnek, amelyek építési törmeléket, veszélyes anyagokat tesznek le mások területére, miközben a szállításért, ártalmatlanításért járó pénzt zsebre vágják. Sajnos ez utóbbi ellen a jogszabályok sem védenek, melyek azt mondják ki, hogyha a hulladék gazdája ismeretlen, akkor a terület tulajdonosának kell elszállíttatnia a szemetet.

Keszthelyen sem kis gondot okoz az, ahogy néhányan a hulladéktól megszabadulnak. Teszik ezt a város kárára, ami jóval nagyobb annál az 500 ezer forintnál, amivel az illegális lerakók felszámolását fedezni tudják idén. A Városüzemeltető Kft. pályázati forrásra számít: az önkormányzat legutóbbi ülésén döntött arról, hogy az anyagi támogatás elnyeréséhez szükséges 800 ezer forint önrészt biztosítja.

- A közterület-felügyelet GPS-készülékkel határozza meg a felderített illegális lerakók pontos helyét, ennek alapján azonosítható a tulajdonos - mondta Végh Szilárd, a VÜZ Kft. igazgatója. - Önkormányzati területen jelenleg a Várvölgy felé vezető útról nyíló Kárpát utca mentén, továbbá attól keletre, a lovas túraútként használt hátsó mezei út környékén van felszámolandó szeméttelep. Ezekre adjuk be a pályázatot. Egy magáningatlanon a tulajdonos megrendelésére, költségére vállaltunk területtisztítást. A szemetelők által többször látogatott városi ingatlanokon elejtett zsákokat, tévét, hűtőt igyekszünk rendre begyűjteni, mert ahol egyszer megjelenik a szemét, a kupac hamar növekedni kezd.

Szerzők: Horányi Árpád, Pásztor András, Szabó Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!