Belföld

2009.04.01. 11:54

Megszűnik a Reformszövetség?

Budapest - A Reformszövetség április 2-i ülésén áttekinti az elmúlt időszak munkájának eredményeit, céljainak teljesülését, s ennek alapján dönt a további teendőkről - jelentette be a szervezet szerdán. A döntésről még csütörtökön tájékoztatást adnak.

nincs nev

Internetes portálok ezt megelőzően arról számoltak be, hogy miután kidolgozta a megalakulásakor ígért átfogó gazdaság- és társadalompolitikai reformprogramot, megszűnik a Reformszövetség. 

A szervezet sajtóközleménye szerint, miután az elmúlt hetekben sor került a Reformszövetség javaslatainak kidolgozására, majd azok közzétételére és az egyes programelemek részletes és széleskörű megvitatására, a gazdasági és tudományos élet szakértőinek részvételével létrejött szervezet teljesítette vállalásait. 

A Reformszövetség tavaly novemberben alakult az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetőjének és volt elnökeinek részvételével. A testület megalakulásakor azt a küldetést vállalta, hogy a kialakuló világgazdasági válság közepette szakmailag megalapozott programot kínál a megfelelő kríziskezelés feltételeinek megteremtésére. 

A Reformszövetség a 2009 és 2013 közötti öt évre gazdaságpolitikai programot dolgozott ki, amelynek középpontjában a magyar gazdaság teljesítőképességének növelése, a versenyképesség javítása, és a recesszióból való kilábalást segítő növekedés támogatása áll. 

A szövetség összesen 1.325 milliárd forinttal csökkentette volna az állami jövedelemelvonást 2013-ig, a versenyképesség javítása és a növekedés gyorsítása érdekében a jelenlegi 50 százalékos költségvetési centralizáció 8 százalékpontos csökkentését javasolta. Az államháztartási kiadások ugyancsak javallott befagyasztása további 1.000 milliárdos egyensúlyjavulást eredményezett volna. 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a programot imponálónak, de társadalmi hatásaiban időnként dermesztőnek nevezte, a szakszervezeti szövetségek szerint pedig a javaslatok elviselhetetlen súlyt jelentenének a társadalomnak. 

A Reformszövetség március 24-én jelentette be: megalakult a Reformszövetség társadalompolitikai munkacsoportja is, amely négy témakörben dolgozza ki a gazdaságpolitikai csomagot kiegészítő javaslatait. Így az elkövetkező hetekben diagnózist és prognózist állítanak össze arról, hogy a jelenlegi szolgáltatási és szociális rendszerre milyen hatást gyakorol a pénzügyi válság, illetve meddig finanszírozható a rendszer változatlan formában. A munkacsoport felméri a tervezett államháztartási változtatások kihatását a társadalom egyes, mindenekelőtt hátrányos helyzetű csoportjaira, emellett alternatív javaslatokat dolgoz ki az ellátórendszerek reformjára. 

Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter, a Reformszövetség gazdaságpolitikai munkacsoportjának vezetője néhány napja egy fórumon azt mondta, hogy a másfél hónapja megalkotott programot felülírta az idő - azóta a 2009-es 4 százalékos GDP visszaesés helyett már 5-7 százalék a szakmai konszenzus, és az euró árfolyama is elmozdult a programban előzetesen kalkulált 270 forinttól - ezért a Reformszövetség frissíti programját.  

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!