Belföld

2009.03.24. 07:08

Terítéken Gyurcsány bejelentése - Kiben bízhatunk a gödör alján?

Megyei összeállítás - A miniszterelnök szombati bejelentésével sokesélyes helyzet elé állította az országot. Előrehozott választás, vagy szocialista menetrend szerinti folytatás, új kormányfővel? Ha utóbbi, ki lehet az, mit vár tőle a társadalom? Ezekről a kérdésekről érdeklődtünk, miközben csak egy biztos: mélyül a gazdasági válság.

Zalai Hírlap

Korábban négy nagy szakszervezeti tömörülés demonstrációt hirdetett április 4-ére a fővárosba, sőt, képviselőik sztrájkot is kilátásba helyeztek, amennyiben nem változtat adócsomagján a kormány. Pintér Istvánnét, a SZEF és az EDDSZ megyei vezetőjét arról kérdeztük, az új helyzetben is fenntartják-e szándékukat, illetve milyen intézkedéseket várnak a felállítandó kabinettől.

- A demonstrációs szándékon nem változtat a miniszterelnök bejelentése, hiszen a tiltakozást az adótörvények módosítása váltotta ki, tehát ha e téren nem lesz lényeges változás április elejéig, minden bizonnyal a tüntetés, s a sztrájk is elkerülhetetlen. Továbbra sem tudjuk elfogadni az önkéntes pénztárak adókedvezményeinek megvonását, a béren kívüli juttatások megadóztatását vagy a 13. havi bér és nyugdíj megcsapolását - hangsúlyozta Pintér Istvánné.

Mint mondta, a szakszervezet nem politizál, ezért nem is a leendő miniszterelnök személyét tartják a legfontosabb kérdésnek. Mindenesetre olyan kormányt szeretnének, ami a munkavállalóknak a legkisebb fájdalmat okoz-va képes valódi változásokat véghezvinni a közszférában.

- A legfontosabb, hogy a feladatokhoz szükséges forrást végre biztosítsák. Ehhez viszont pontosan meg kell határozni a feladatot, most ugyanis a különböző szabályozók gyakran ellentmondanak egymásnak. Persze hiú ábránd volna rózsaszínben látni a jövőt, de a rendszer működőképességének biztosítására igenis volna mód. Minden társadalomban az egészségügy és az oktatás a legfontosabb közellátási terület, ezekre pedig áldozni kell, akkor is, ha nehézségekkel küzd az ország - mondta végül.

Grabant János, Szepetnek első embere több szempontból is - polgármesterként, kisvállalkozóként, 4 gyermekes családapaként - aggódva figyeli a politikai történéseket. Mint mondta: a legnagyobb gondnak a bizonytalanságot tartja, azt, hogy még mindig nem lehet tudni, mit hoz a válság.

- Gyurcsány Ferenc lemondása szerintem csak taktikai húzás, eddig sem volt népszerű, s valószínűleg tőle kevesen fogadták volna el a leendő válságkezelési lépéseket, ami legjobb tudomásom szerint most már 500 milliárd forint lefaragásáról szól - mondta Grabant János. - A miniszterelnök lemondása az MSZP-nek jót tehet, rövidesen itt lesznek a választások, s nekik mindent el kell követniük a vereség minimalizálása érdekében. Ám ami ennél jobban érdekel, az az új szakértői kormány. Remélem, hogy a megszorításokon túl előbb-utóbb a közigazgatás reformját is elkezdik. Az ugyanis lehetetlen állapot, hogy az önkormányzatok számára kötelezően előírt feladatokra - az oktatás biztosítása, egészségügyi ellátás, kommunális tevékenység - nem ad elegendő forrást az állam. Mi például évente 45 millió forintot fizetünk ki az általános iskola működtetésére a normatíván felül. Persze nem ez az egyetlen, ahol az önkormányzat egészíti ki a forrásokat. Emiatt aztán a működési hiány is magas, nálunk a költségvetés 15 százalékára nincs fedezet. Húzunk még egyet a nadrágszíjon, de ez már valóban az utolsó utáni lyuk. Fejlesztésekre ugyanakkor szükség van, persze ezek önrészét is hitelből vagyunk kénytelenek finanszírozni.

A polgármester szerint a gazdasági válságnak egyéb hatásai is lesznek, vélhetően megszaporodik azok száma, akik falura költöznek az olcsóbb megélhetés miatt.

Bóbics Antal, az egerszegi szerszámgyártó és műanyag- fröccsöntő Anton Kft. tulajdonos vezetője érdeklődésünkre elmondta: - Várható volt ez a lépés, de sokkal előbb meg kellett volna már tennie a miniszterelnöknek. Mindegy, hogy lesz-e előre hozott választás vagy nem, mind a két verzióra azt látnám szerencsésnek, hogy szakértői kormány irányítsa az országot. Ezenkívül ebben az időszakban a pártok konstruktív együttműködésére is szükség van az ország jövője érdekében. A helyzet ugyanis azt kívánja, hogy az 5-8 százalékos gazdasági visszaesés közben is stabilizálódjon a hazai gazdaság, ennek első lépcsője pedig a pénzügyi szektor stabilizációja. Egy nehéz, de kiszámítható időszak sokkal jobb, mint a kiszámíthatatlanságnak, bizonytalanságnak táptalajt adó semmittevés és vergődés.

Arra a kérdésre, ki legyen Magyarország leendő miniszterelnöke, Bóbics Antal egy nehéz feladatsorral válaszolt: - Az emberek mentális, morális állapotának megóvásához mindenképpen jelentősen csökkenteni kell az élőmunkát terhelő adókat és a munkáltatói közterheket. A fogyasztási típusú adókkal lehet ezt ellentételezni, és persze tovább kell csökkenteni az állami kiadásokat. Vissza kell szerezni a munkának és a tisztességes, törvényt tisztelő és betartó embereknek a bizalmát.

Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója a közgyűjteményi intézmény vezetőjeként tizenhét éve ismeri a közszféra örömeit, gondjait.

- Úgy vélem, ez a legutóbbi, szombaton bejelentett kormányfői manőver a parlamenti taktika része, amelynek talán az a célja, hogy konzerválják a jelenlegi erőviszonyokat. Szemmel láthatóan szeretnék, ha a mostani kormánypárt mandátuma kitartana a soron következő választásokig, nem kívánnak előre hozott választásokat. Államcsődről talán nem beszélnék még, de az állam gondjaival párhuzamosan a közszolgáltatás is válságba kerül, annak további szűkítése szerintem nagyon nagy hiba lenne. Egy az USA-ban készült felmérés szerint kimutatható, hogy az emberek a válság óta többet járnak közkönyvtárba, mivel ott jutnak hozzá az otthonaikban már meg nem szerezhető információkhoz.

A reformelképzelések eddig is megszorítást eredményeztek - folytatta az igazgató - , lehet tartani tőle, hogy hamarosan még drasztikusabb elvonások elé nézünk, annak ellenére, hogy már nincs miből spórolni. Sajnos, az egyetlen ötletként mindig a létszámleépítés merül fel, holott a fiatal, korszerű tudással felvértezett szakembereket már most sem tudjuk fogadni a létszámstop miatt. A költségvetésünk 20 százalékát pedig már most is a pályázatokon nyert források adják.

- Mit vár a közeljövőtől kormányzati szinten?

- Talán egy a gazdasági-pénzügyi világból érkező embert jelölnek kormányfőnek. Az eddigit alighanem a hitelesség hiánya és a társadalmi elégedetlenség akadályozta abban, hogy végbevigye a reformokat. Néha az az érzésem, ebben az országban II. József óta komoly gondok vannak a reformokkal. 


Összeállította: Arany Horváth Zsuzsa, Horváth. A. Attila, Hajdu Péter, Pásztor András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!