Becsvölgye

2015.07.11. 10:39

Göcseji Hacacáré

Becsvölgye – Élettel telt meg szombaton délutánra a faluház. Két új kiállítás várta a látogatókat, az udvaron pedig kézműves vásár nyílt. Mindez a harmadik alkalommal megrendezett Göcseji Hacacáré jegyében.

Hajdu Péter

– Az utóbbi egy-két évben a település egyik legnagyobb rendezvényévé vált. Az esti gálaműsorra már szép számú néző sereg gyűlik össze. A falu életében nagyon fontos szerepet játszik a Cserte T és az egyesület, ami már tizenkét éve működik, és talán az egyetlen máig megmaradt, kulturális műhely – mondta Kiss-Molnár István, a Cserta Táncegyüttes művészeti vezetője, a Göcseji Hacacáré fő mozgatója, hiszen a rendezvény lényegét, fő vonzerejét a néptánc, az ilyen alkalmakkor találkozó tánccsoportok adják, és töltik meg élettel a faluház környékét.

A megnyitó után fellépő táncos lányok műsora után a faluház folyosójának falain kiállított fotókból nyílt meg a kiállítás. Kovács Gábor fotós népies életképeket kapott lencsevégre itthon és Erdélyben.

Az emeleten pedig Kiss István György néprajzi gyűjteményéből válogatott pásztor fafaragásokat lehetett megcsodálni. A többségében fa szobrokban a falusi foglalkozásokat folytató embereket keltették életre a pásztorfaragók ügyes bicskái.

Később múltidéző játékokra lehetett benevezni a szabadban a göcseji hétpróba során, – gólyalábazás, zsákban futás, babválogatás – majd divatbemutatót tartottak a kárpát-medencei népviseletekből. Tizenhat színpompás népviseletbe öltözött lány vonultatta fel a ruhákat, amiket részben magángyűjteményből, illetve a néptánc együttesektől kaptak kölcsön. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó néptánc műsoron pedig kilenc együttes töltötte be zenével, tánccal a faluházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!