Balatongyörök

2014.07.28. 16:10

Tematikus esteket is tartanak a györöki Jazzfiestán

Balatongyörök - Ezen a nyáron is sokszor szól a jazz Balatongyörökön, ahol hatodik éve rendezik meg a Jazzfiestát.

Szabó Judit

A rendezvénysorozat egy spontán születésnapi bulival kezdődött: a főszervező Varga Endre fuvolaművész, zenetanár születésnapját ünnepelték. A település központjában tartott örömzenélés sikerén felbuzdulva elhatározta a baráti kör, hogy rendszeressé teszi a koncerteket.

- A cél az volt, hogy a hétvégéket meghosszabbítsuk, mégpedig úgy, hogy csütörtöki napokon tartunk egy-egy jazzestet. Kialakult egy jó kis csapat, mellénk állt Varga József vendéglős és Szeiler Gábor újságíró, valamint az önkormányzat, amelynek a vezetője, Biró Róbert polgármester gitározik. Támogatásukkal egy egész szezont átívelő rendezvénysorozattá nőtte ki magát a Jazzfiesta - nyilatkozta Varga Endre. Igyekszünk minden évben változatos műsort összeállítani. Általában olyan együtteseket hívunk, amelyek népszerű jazzt játszanak. Az ilyen zenét azok is szívesen hallgatják, akik nem kifejezetten rajongói ennek a műfajnak. A Jazzfiesta tehát nem szakmai fesztivál, hanem szórakoztató rendezvény.

A gitárnál Biró Róbert, a mikrofonnál Sallee Barbara. A The Mayor s Band csütörtökön Balatongyörökön lépett fel (Fotó: Szabó Judit)

A kínálatban a jazz minden válfaja szerepel: a klasszikus jazz, a blues, a swing, a dixieland, a funky és a jazzrock. A programba beiktatnak tematikus esteket is: a Drummer s Day során a dobosoké a főszerep, a Zenélő Polgármesterek napján pedig értelemszerűen településvezetők lépnek színpadra.

- Amint említettem, Balatongyörök polgármestere gitáron játszik, Hegymagasé, Sallee Barbara pedig énekel, s régebben Tóth Péter, Balatonederics polgármestere dobolt a The Mayor s Band-ben, így hívják ugyanis az együttest. A doboknál újabban Kakas Béla, Sándorfalva vezetője helyettesíti. Az volt az eredeti koncepció, hogy csak polgármesterek alkossák az együttest, de azért jön egy-két kisegítő zenész. Ez a felállás azonban így is kuriózum - említette az ötletgazda Varga Endre.

Varga Endre: Igyekszünk változatos műsort összeállítani

Szerveznek olyan tematikus esteket is, amelyeken magyar jazzlegendák szerepelnek, idén Berki Tamás jön el. Nemrég pedig a legfiatalabb tehetségeknek tapsolhatott a közönség, a sulizenekaroknak kiírt országos online tehetségkutató nyertesének, a hódmezővásárhelyi Dodgem együttesnek.

- Mindez azt mutatja, hogy igényes programokkal szeretnénk megfelelni a közönség elvárásainak. Nagyon sajnálnánk, ha jövőre nem lenne Jazzfiesta, ezt azért mondom, mert vannak évről évre visszatérő problémák említette a főszervező, aki gyakran maga is színpadra lép azokkal az együttesekkel, amelynek tagja vagy alapítója (Happy Dixieland Band, Keszthelyi Jazz Műhely, Late Night Jazz Band). Néha azon megy a vita, hogy hol legyen a színpad, s érzékelhető némi, valószínűleg konkurenciaharcból adódó feszültség a vendéglősök között a rendezvény és annak támogatása kapcsán. Reméljük azonban, hogy lesz folytatása a programsorozatnak - bizakodott a fuvolaművész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!