Babosdöbréte

2015.06.14. 11:30

Hamarosan mesébe illő kalandok helyszíne lesz a kökényesmindszenti udvar

Babosdöbréte-Kökényesmindszent – Ha minden igaz, a Zalaegerszeg közeli kis községben hamarosan olyan, gyerekeknek szóló életmód tábor veszi kezdetét, amely a hajdani falusi nyarak hangulatát idézi.

Arany Horváth Zsuzsa

– Mint látják, az udvar közepén már épül a jurta, amely otthont ad a következő időszakban ide érkező gyerekeknek – mutat körbe Nagy Katalin, a porta egyik házigazdája. A kökényesmindszenti erdőközeli hatalmas udvar már tavaly is fogadott kis táborlakókat, akiknek a szülei fontosnak tartották, hogy természetközeli körülmények között töltsék a szünidő pár napját a gyerekeik. Valamint azt is, hogy valahogy visszatanulják a hajdani tudást többek között a gyógynövényekről, a zöldségek, gyümölcsök felhasználási módjáról. Kiderülhet, hogy rengeteg eleséget adhat az erdő és a mező, a környék, mennyi ismeretet lehet észrevétlenül beszerezni a körülöttünk élő házi és vadon tanyázó állatokról. De főleg az lesz a legnagyobb élmény, hogy a fű, fa, virág jóbarát, s a napok minden perce kalanddá válik.

A Balogh család maga sem régóta élvezi a természetközeliséget, hiszen néhány éve érkeztek Budapestről, hogy a gyermekeiknek (10, 7 és 3 évesek) és persze saját maguknak természetközeli életközeget találjanak. Annak ellenére, hogy eredetileg a házaspár mindkét tagja, (Balogh János és Nagy Katalin) nyelvtanár, tolmács és fordító, egészen kitűnően lefordították maguknak a falusi élet csínját-bínját.

– Fontos volt, hogy egészséges ételeket fogyasszunk, nyugodt környezetben nevelhessük a kicsiket. Ma már imádjuk a csalánfőzeléket, az erdei mentából készült szörpöt.

Nagy Katalin a kökényesmindszenti udvaron. Hamarosan mesébe illő kalandok helyszíne lesz. Fotó: Katona Tibor

Nagy Katalin és férje úgy érzi, érdemes közösséget építeni mindazokból, akik hasonlóan gondolkodnak, ezért virtuális és valóságos együttműködést kínálnak a biotermesztőknek, az önálló gazdálkodás felé fordulóknak.

– Önellátó akadémia bontakozhatna ki itt a térségben, mivel biztosak vagyunk benne, hogy együtt jobban tudjuk segíteni az egészséges, természetközeli életmódra vágyókat, s azokat, akik ebben már sikereket értek el, akár az értékesítés területén – jelezte szándékaikat Nagy Katalin.

Napjainkban érzékelhető, hogy egy kicsit a divatnak engedve, de főképp a betegségek helyes táplálkozással való leküzdésének vágya hajtja efelé az embereket. Csakhogy nagyon keveset tudnak a hajdani természetes technikákról. Már nagyanyáink praktikáit sem ismerjük, holott, ha mi magunk termelnénk az ennivaló egy részét, óhatatlanul vissza kéne tanulnunk az alapokat.

– Szeretnénk, ha mindazok, aki értenek a kenyérsütéshez, a biotermesztéshez, a tartósításhoz, az aszaláshoz, a kosárfonáshoz, a gyógynövényekhez és sok egyéb máshoz, közösséget alkotnának a mi közreműködésünkkel.

Angolul a homokvár építése közben

A tavalyi tábornak – ahogy az ideinek is lesz – igazi órarendje volt. Cickányóra, erdőkerülő munkafüzet, csalándolgozat. Katalin saját maga szőtt mesetörténetet, amit a gyerekek a nap folyamán megélt élményekkel egészítettek ki. Még arra is maradt idő, hogy az árnyas fa alatti homokozóban egy kis angol csevegést folytassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!