Baba

2009.04.07. 04:36

A bajnok és az ajándékok

A szöuli olimpia elsőszámú magyar sztárja volt, magabiztosan nyert kajak egyesben, majd diadalmaskodott a négyessel is. Pályafutását Atlanta után fejezte be, azóta az üzleti életben ténykedik, valamint neveli lányait.

zaol.hu

A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején a földgolyó legjobbjának számított, 1988-ban fölényesen nyert K1 500 méteren, majd a négyessel sem talált legyőzőre Csipes, Hódosi és Ábrahám társaságában. Négy esztendővel később, Barcelonában két ezüstöt lapátolt össze: egyesben centiméterekkel kapott ki, s a négyes is hatalmas küzdelemben szenvedett vereséget a németektől. Atlantában párosban állt rajthoz Bártfai Krisztiánnal, bár féltávnál még nagy fölénnyel vezettek, a végére elfogyott az erő, a hatodik hellyel kellett beérniük.


Gyulay Zsolt három szép lányával
Fotó: Horog László

Gyulay Zsolt bejelentette visszavonulását, az üzleti életben helyezkedett el, az egyik sportszercégnél kapott állást, a kelet-európai régiót igazgatta, valamint sportolótársaival a vendéglátóiparban kezdett vállalkozásba. Ez év januárjától sportvezetőként is ténykedik, társadalmi munkában a MOB alelnöke. Valamint neveli lányait. A két nagyobb, Blanka és Rebeka már felnőtt, ám a legkisebb, Csenge alig háromesztendős. Gyulay azt mondja, a harmadik gyerek az élet nagy ajándéka.
 
- A nejemmel a kajak-kenu pályán találkoztam, amikor Vácról Győrbe igazoltam, szerelem volt az első látásra. A feleségem, Pongrácz Katalin felnőtt magyar bajnok volt, ám az iskolai tanulmányokat választotta, nappali tagozaton járt főiskolára, később a gyereknevelés kötötte le az idejét. Amikor sportoltam, hosszú hetekre eltűntem az edzőtáborok és a világversenyek idején, a nejemre hárult a nevelési feladatok zöme. Nyugodt hátteret teremtett, amiért köszönettel tartozom neki.

A kiváló kajakos nem titkolja, nem bánta volna, ha három gyermeke közül legalább egy fiú, de nem szomorkodik, hogy másként alakult. Lányai szépek és okosak. 

- A természet mondja meg, hogy valakinek fia vagy lánya születik. Büszke vagyok rájuk. Csenge szeptember 12-én született, aznap voltam 41 éves, ő volt a legszebb születésnapi ajándékom. Terveztük a harmadik gyereket is, a kislányom elég sokáig várakozott. A két nővére korábban is mondogatta, szeretnének kistestvért, de nem tudták, hogy ez mivel jár, megváltozik a család korábban megszokott életritmusa. Imádják Csengét, aki állandóan szövegel, be nem áll a szája. Amit a sok távollét miatt a két nagylányommal nem éltem meg, most pótolom. A kicsivel esténként báboznom kell elalvás előtt. Nem esik nehezemre.

Az öttagú család együtt él a III. kerületben, tökéletes harmóniában. A két nagylánynak van udvarlója  akikkel a családfő remek kapcsolatot ápol, de Blanka és Rebeka egyelőre nem tervezi, hogy elhagyja a családi fészket.

- Ez az élet rendje, hogy a nagylányok előbb-utóbb kirepülnek, ám egyelőre nagyon örülök, hogy felnőttként is jól érzik magukat itthon.

Ezek is érdekelhetik