Állatvilág

2016.07.26. 17:20

Kutyasuli - A szivacskorszaktól a nyugodt együttélésig

Az ember felel a kutyáért, ezért a négylábú viselkedése is az embertől függ. A konfliktusmentes együttélés érdekében pedig már fiatal korban el kell kezdeni az ebek megfelelő magatartásának kialakítását.

Arany Gábor

Az ehhez szükséges ismereteket igyekszik átadni Korom Gábor, aki évtizedek óta foglalkozik kutyák nevelésével. Nevéhez fűződik az úgynevezett tükörmódszer, amelynek kölykökre adaptált változatát nemrég kezdték el oktatni Zalaegerszegen a kutyasuliban, az országban az elsők között.

- A kutya életében a hathetes és hat hónapos kor közötti idő az úgynevezett szivacskorszak. Ebben az időszakban a legfogékonyabb a kölyök az őt ért hatásokra, tehát a jó, az általunk kívánatos, de a rossz, kerülendő viselkedésekre is. Ez az időszak általában kihasználatlan a kutya képességeinek kifejlesztésére, kiaknázására - magyarázta a budapesti szakember.

Korom Gábor a figyelem megtartását gyakoroltatja az öt hónapos ír szetterrel, Maszattal
Fotó: Kiss József

Pedig ha ebben a korban kezdődik a képzés, akkor nem a hibákat, a bevésődött rossz viselkedést kell orvosolni, hanem tiszta lappal indulva lehet formálni. Márpedig a kutya viselkedése megmutatja, milyen tudatosan bánik vele a gazda, tehát ezt a visszatükröződést kell felismerni. A módszer segít abban, hogy a kutya a családban harmonikusan tudjon élni, mondta Korom Gábor, és kiemelte, a tanfolyamon alapvetően a gazdák kapnak képzést, és aztán ők nevelik a kutyáikat.

- Az állatok fiatal korához illeszkedő speciális tematikával zajlik az oktatás, hiszen más ilyenkor a terhelhetőségük, motiválhatóságuk, ezért alacsonyabb az elvárás, viszont nagyon jól kihasználható a fogékonyságuk az újdonságokra - magyarázta. - Első lépésként a gazda-kutya viszonyt kell rendezni. Ennek során megtanulják, kinek hol a helye, az alá- és fölérendeltséget, és azt, hogy miként tud az ember olyan vezetővé válni, akit a kutya minden helyzetben elfogad. Az ember felel a kutyáért, én gondoskodom róla, és nem ő rólam, ennek a függési viszonynak a kapcsolatban is meg kell jelennie. Irányítható legyen a kutya, tehát ha behívom, visszajön, kezelhető marad más kutyák társaságában, ellenáll a rá veszélyt jelentő csábításnak, például a földről nem vesz fel ételt, no és a pórázon nem húz. Röviden: jól nevelten viselkedik. Ebben lassabban haladunk, mint a felnőtt állatoknál, de ezt követően a tanításban már gyorsabbak lehetünk, hiszen ki lehet használni, hogy fiatalon nagyon fogékonyak a kutyák. Ilyenkor már megtanulják azt is, hogy vezényszóra vagy valamilyen jelre feladatokat hajtsanak végre, és mindezt akár a gazdától nagyobb távolságra is - említett példát.

Az elsajátított tudást két vizsgán mérik fel. Először városi környezetben a gazda mellett laza pórázon kell mennie a négylábú jelöltnek, miközben változatos ingerek érik: finom falatok, más kutyák társasága hat rá csábítóan, de ellen kell állnia. A póráz nélküli viselkedését is próbára teszik: utasítására leül, lefekszik és nyugodtan marad, miközben a gazda eltávolodik tőle.

- Ha mindezt megtanulja, azzal sikerül megteremteni a nyugodt együttélést, mert ha a kutya nem irányítható, akkor teher a gazdája, a környezete számára, és akár veszélyt is jelenthet - szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!