Állatvilág

2013.05.14. 16:50

Védik a gyöngybaglyokat

Zalaegerszeg - A környezeti nevelésben is szerepet vállal a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, amely a közelmúltban a Budapesti Gazdasági Főiskolán mutatta be tevékenységét az Ökonapon.

Szabó Judit

A  baglyok védelmével és fenntarthatósági programokkal foglalkozó alapítvány tavaly tette át székhelyét   Pest megyéből Orosztonyba, de régóta Zalában dolgozik. Képviseletében dr. Klein Ákos tartott előadást, és elmondta: a gyöngybagoly fokozottan védett madár.

- Világszerte elterjedt, de az alfajai sokkal kevésbé, így tulajdonképpen az alfajok védelméről beszélhetünk - jelezte dr. Klein Ákos. Európában három nagy problémával kell szembesülnie a fajnak. Az élőhelyek vesztésével többek között az intenzív mezőgazdaság miatt, a költőhelyek vesztésével, ami Közép-Európában elsősorbanb a templomtornyok lezárását jelenti, valamint az egyre növekvő  gépjárműforgalommal. Évente több ezer vagy tízezer példányt ütnek el az autópályák mentén.

Az alapítvány  a költőhelyek védelmében tud hatékonyan fellépni.

- Igyekszünk elérni a  templomtornyok újbóli megnyitását és költőládákat helyezünk ki. Az élőhelyek védelmét inkább kormányzati  szinten lehet elképzelni, mert ez  alapvetően pénzkérdés, a madarak utak menti elhullása ellen pedig nem lehet sokat tenni. Ez előfordul, ha már megépült egy autópálya. Az alapítvány Zalában az élőhely-védelem mellett felméri, mennyire jellemző az utak menti elhullás .

A gyöngybaglyok szemszögéből Zala megye közepesen jó  élőhelynek számít.  Szeretik az itteni dombvidékeket, de  Baranya, Somogy  és Tolna megyében nagyobb számban fordulnak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!