Állatvilág

2011.08.27. 12:13

Férfinak való kutyafajta

Ernszt József nem tart attól, hogy éjszaka illetéktelenek lépnek a birtokára. A nyugdíjas zalakomári férfi házát nem védi riasztó; két megtermett kuvasz, Maci és Dorka áll őrt az udvaron.

Sámel József

- Várjatok, mielőtt beengedlek titeket, elzárom a kutyákat - kiáltotta József, majd gyorsan hozzátette: ha a két kuvasz nem a kapuban, hanem egyből az udvaron találkozik velünk, akkor tudják, hogy a házigazda szívesen látott barátai vagyunk.

- Igazi házőrzők - simogatta meg a kutyák buksiját József, majd így folytatta: a két kuvasz olyan biztonságot nyújt, mintha egy kisebb hadsereg vigyázna a házra.

Ernszt József idestova 12 éve foglalkozik magyar kuvaszok tenyésztésével, s mint mondja: intelligensebb, önállóbb, önfeláldozóbb ebekkel még nem találkozott.

- A honfoglaló magyarok azért tudhattak valamit, minden tevékenységükhöz kitenyésztettek egy kutyafajtát, a vizslát a vadászathoz, a pulit a kisebb testű állatok tereléséhez, a kuvaszt pedig a nyáj őrzéséhez - hangsúlyozta József, aki szerint mostanában egyre népszerűbb ennek a fajtának a tartása. - Akinek kertes háza van, és szeretné biztonságban tudni az értékeit, annak kifejezetten ajánlott kuvaszt tartani.

 

Józsefnek persze több sztorija is van, mely a kuvaszok őrző- védő tulajdonságát támasztja alá.

Olvassa el itt!

 

Kedvencek dosszié itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!