Zene

2014.12.28. 17:15

Kávészünet: a közös hobbijuk, az irodalom és az éneklés indította el őket

Tófej – A gyermekek énekelve sokkal könnyebben megjegyzik a versek szövegét, s jobban átérzik a mondanivalót is. Talán nem véletlen, hogy a legtöbb megzenésített vers éppen a gyermekirodalomnak köszönhető.

Gyuricza Ferenc

Németh Ferenc, a 2009-es Csillag születik televíziós tehetségkutató révén országos ismertséget szerzett Kávészünet gitárosa mondta ezt az együttes legutóbbi zalai vendégszereplésekor. A már közel tíz éve működő zenekar Tófejen és Söjtörön tartott „trendhagyó" irodalomórát általános iskolásoknak.

– Ezeket a trendhagyó irodalomórákat minden esetben igyekszünk interaktívvá tenni, azaz úgy állítjuk össze, hogy a diákokat is be tudjuk vonni egy-egy szavalat vagy egy kis eszmecsere erejéig az előadások menetébe – folytatta Németh Ferenc. – Szeretnénk tudatosítani bennük, hogy verset olvasni, verset szavalni jó, vagy az ő szóhasználatukkal élve trendi dolog, s egyáltalán nem kell ódzkodni tőle. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, a kisebbektől általában már rögtön a helyszínen, míg a nagyobbak inkább a koncertek után, az interneten, a közösségi oldalakon keresnek meg bennünket.

– Valóban ez a jellemző, az óvodások és az alsó tagozatosok nagyon szeretik a verseket, a nagyobbaknál viszont a háttérbe szorul a versolvasás, a verstanulás – folytatta Popovics György, a Kávészünet énekese. – A 10-14 éves korosztályt a legnehezebb megszólítani, később azonban újra felfedezik a verseket. Tapasztalataink szerint a középiskolás évek végén, a felsőfokú tanulmányok kezdetén válik újra fontossá a humán beállítottságúak számára az irodalom.

A Kávészünet tagjai, Popovics György (balról) és Németh Ferenc 2005 óta dolgoznak együtt. Fotó: Gyuricza Ferenc

Popovics Györgyöt és Németh Ferencet is ebben a korban fertőzte meg a költészet, egy középiskolai kollégiumot neveznek meg közös karrierjük elindítójának. A két fiatal ott fedezte fel, hogy azonos az érdeklődési körük, mind a ketten szeretnek szavalni és énekelni is. Innen már csupán egyetlen lépés volt az énekelt verseket bemutató duó létrehozása, amelynek a tévés szereplés miatt kellett nevet adniuk. Így született meg a Kávészünet.

– Míg elődeink egy népies vonalat követtek, mi inkább a mai modern könnyűzenei felfogásban igyekszünk megzenésíteni a verseket – mutatott rá a különbségre Németh Ferenc. – Mi is fiatalok vagyunk még, szeretjük a mai könnyűzenét, a versekhez saját ízlésünknek megfelelő dallamvilágot szerzünk. Ez a modern pop-rock stílus nagyon bejön a fiataloknak.

A kedvenc költőikről szólva Németh Ferenc először József Attilát említi, aztán Radnóti Miklós, Vörösmarty Mihály, Juhász Gyula, Ady Endre, Arany János neve hangzik el még. Popovics György hozzáteszi, szívesen dolgoznak olyan mai költők műveivel, mint Varró Dániel, Juhász Magda, Lackfi János és Karafiáth Orsolya, hiszen az ő verseikre a ritmusosság jellemző, emiatt könnyebb megzenésíteni azokat. Természetesen a kihívásoktól sem riadnak meg, szabad versekkel is próbálkoztak már. Egy Nobel-díjas svéd költő, Tomas Transtömer három versét is megzenésítették, és Shakespeare 75. szonettjéhez – ami Popovics György véleménye szerint a szabad versek közé tartozik – úgyszintén írtak dallamot. Ez utóbbit egy fiatalember felkérésére, aki szerenádként adta elő feleségének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!