Zene

2014.10.02. 19:14

„A zene a világ lengéscsillapítója” – Interjú Kelemen Gyulával

Több mint 800 verset zenésített meg az Énekmondó együttes tagjaként az elmúlt 40 évben. Számos hangszeren játszik, agykontrollt tanít, és mint eddig mindig, most is tele van újabb és újabb izgalmas tervekkel a jövőre nézve. A most következő interjúban Kelemen Gyulával, az Énekmondó együttes egyik alapító tagjával ismerkedhetnek meg közelebbről.

Nagy Katinka

- Hogyan talált rá erre a zenei pályára, majd később a vers megzenésítésekre?

- Nagyon adta magát ez a dolog. Hat éves korom óta zenélek. Jártam zeneiskolába, tanultam játszani hegedűn és klarinéton, zenéltem többféle zenekarban, majd középiskolás koromban jött a beat korszak és a gitározás. A barátaimmal nem akartuk azt a vonalat követni, amit általában az akkori bandák játszottak, hanem nekiálltunk verseket megzenésíteni. A verseknek alapból van egy míves szövege, mi annak a hangulatát próbáljuk erősíteni a zenével. A vers a jövő műfaja, hiszen röviden és tömören lényegre törő dolgokat fogalmaz meg. A megzenésítés folyamén mindig igyekszünk a verset szolgálni. Nem akarunk ráerőltetni a műre semmilyen dallamot, hanem a vers mondanivalóját próbáljuk meg zenével erősíteni.

- Kezdetben egy irodalmi színpadnak csináltunk zenét, és a különböző irodalmi fesztiválokon, mindenhol kiemelték, hogy a zene mennyire kiemeli a darab mondanivalójának a kibontását. Ezután már mentünk megmérettetni magunkat mi is különféle fesztiválokra, mint vers megzenésítők. Díjakat nyertünk, a közönség visszajelzései is nagyon jók voltak így belevágtunk az Énekmondóba.

- Mit jelent ön számára a zenélés?

- Mivel pici gyermekkorom óta zenélek, a zene belenőtt az életembe. Mindig más tevékenységek mellett, tanulás, család vagy munka mellett zenéltem, ezért ez leginkább kikapcsolódást, megnyugvást és pihenést jelent nekem. Zene nélkül nem is létezne a világ. Úgy gondolom a zene a világ a lengéscsillapítója, hiszen képes arra, hogy megbékéltesse az embereket.

- Mivel foglalkozik az együttes mostanában?

- Mindig kitalálunk valami újat, szinte állandóan tele vagyunk ötletekkel. Az idei évben volt a Kilencek Költői Csoportnak a 45 éves jubileuma, azzal kapcsolatba, hogy megjelent az első közös kötetük. Ennek apropójából állítottunk össze egy műsort, amit előadtunk már a Művészetek Völgyében is a Kaláka-versudvarban, illetve bemutatjuk most ezt Zalaegerszegen is, október 17-én 18 órakor a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.  De emellett játsszuk a gyerekműsorainkat is, illetve már készülünk az adventre. Ez minden évben nagy feladatot ad az együttes számára, hiszen Advent első vasárnapjától, egészen karácsonyig járjuk a környéket az adventi koncertünkkel.

- A zenélés mellett agykontrollt is tanít. A gyerekeknek miben tud ez segíteni?

- A gyerektanfolyamok főként a tanulási módszerekre vannak kihegyezve. A fiatalok nagy százaléka ösztönösen, magától próbál meg tanulni, vagy a szüleik próbálnak nekik segíteni, de sajnos az iskolában kevés támpontot tudnak adni arról, hogy tanulni hogyan kell, ott annyira sok más feladat is van. Az agykontroll sokat tud ebben segíteni. Ha körülnézünk a mostani felgyorsult világunkban láthatjuk, hogy elég sok napi stressz éri már a gyerekeket is és ebbe valami kis kapaszkodót, vagy féket beépít ez az agykontroll. Nagyon jó technikákat tanítunk a gyerekeknek, akik szembesülnek azzal, hogy végső soron ők is nagyon sokat tehetnek azért, hogy milyen életük lesz majd felnőtt korukban. 23 éve tanítom ezt, több ezer gyerek végzett nálam és most már vannak visszajelzések is, hiszen a régebben végzettek azóta már felnőttek és a mai napig van, hogy tudják alkalmazni mindazt, amit itt régebben elsajátítottak.

- Jövőre nézve mik a tervei?

- Az Énekmondóval mindenképpen szeretnénk bővíteni a tevékenységi területünket. Már megvannak a jövő évi terveink is. Készíteni fogunk egy szonett CD-t, aminek az anyaga már elkészült, csak még fel kell venni a stúdióban. Ezt mindenképpen szeretnénk majd bemutatni Markó Bélával közösen, aki a szonettek szerzője. Ráadásul jövőre jubileumi évünk is lesz, ennek apropójából pedig jó lenne valami nagyobb keretű műsort készíteni, összefogva minden olyan művészeti csoporttal, akikkel az eddigi évek során már zenéltünk együtt. Ez persze nem egyszerű összeegyeztetni, úgyhogy majd kiderül sikerül-e megvalósítani. Mindenképpen szeretnénk egy komolyabb ünnepi műsort adni és szeretnénk elmenni koncertet adni minél több kisebb településre is. Úgy érezzük, hogy az a zenénk és a produkcióink értéket teremtenek és összehozzák a közösségeket is, így ezt szeretnénk tovább folytatni még sokáig.

Kelemen Gyula - névjegy

1955. április 08-án született Zalaegerszegen. Tanult Győrben műszaki tanár, Szombathelyen történelem-népművelő, Pécsett művelődésszervező szakon, illetve elvégezte a KKDSZ Akadémia kultúrmenedzser képzését is. Kelemen Gyula jelenleg művelődésszervezőként dolgozik a Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központjában és Könyvtárában, emellett agykontrollt tanít és az Énekmondó együttesben zenél. Feleségével és két gyermekével él, ha pedig akad egy kis szabadideje, szívesen végez egy kis kerti munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!