Zalaszentlászló

2016.08.23. 09:44

Francia kapcsolat: Családok látogatják egymást, már házasság is köttetett

Egy három évtizedes, de ma is élő kapcsolat folyományaként ismét francia vendégek jártak Zalaszentlászlón.

Szalay Csaba

Takács Lászlóné jegyző elmondta, hogy Zalaszentlászló és a franciaországi Manneville sur Risle kapcsolata 1986-ban kezdődött. Több francia település polgármestere érkezett akkor Budapestre. Számukra  a Népművelési Intézet szervezett kulturális programokat, melyek része volt   az akkor elkészült zalaszentlászlói, Makovecz Imre tervezte faluház megtekintése is.

Alain Noél, a tolmács, Raduan Gizella, valamint Bohár István és Takács Lászlóné Fotó: Szalay Csaba

Így érkezett Manneville akkori polgármestere, Alain Noél Zalaszentlászlóra, ahol Targuba Miklós tanácselnök fogadta a vendégeket.Azóta szoros, baráti kapcsolat alakult ki a két település lakossága között. A  vasfüggöny akkoriban még nehezítette a kiutazást, de ma már családok látogatják egymást. Van olyan francia család is, amelyik mindent eladott Manneville-ben és Zalaszentlászlón telepedett le.  Ők aktív részvevői a falu közéletének, kórusba, szakkörbe járnak, zenélnek. Házasság is köttetett már a két település fiataljai között.Néhányan 6 hónapot itt, 6 hónapot Franciaországban töltenek. Félig hazájuk Magyarország.

Vendégek és vendéglátók Fotó: Busznyákné Albert Anna

A kapcsolatokat bejegyzett egyesület gondozza mindkét országban. - Két éve uniós pályázat segítségével diákok jöttek az óvodába és az idősek otthonába egyhónapos gyakorlatra – elevenítette fel Bohár István. –  Könnyes szemmel utaztak el, olyan jól érezték magukat. Ez a kapcsolat egyre  szélesedik a fiatalság körében. Ebben nagy segítséget kap a helyi egyesület a zalaszentlászlói önkormányzattól, valamint Zalaszentgrót és Türje polgármesterétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!