Zalaszentgrót

2015.07.01. 17:24

Húszan kovácsoltak kerítést az öreg hársfa köré

Zalaszentgrót - Idén első alkalommal kovácstalálkozó is zajlott a Zalavölgyi Kultúrtivornya keretében a hét végén Zalaszentgróton.

Szabó Judit

A város hagyományos összművészeti fesztiválja látványos programmal bővült, az érdeklődők szemügyre vehették, hogyan készít el húsz kovácsmester egy közös alkotást.

Jobbról a házigazda, Csiszár Tibor népi iparművész üti a vasat

A találkozót a helyi Csiszár Tibor népi iparművész, a a Magyarországi Kovácsmíves Céh egyik látómestere (annak a három kovácsnak az egyike, aki az új tagok felvételéről dönt) kezdeményezte.

- A céh tagjaival sok helyre, például Németországba, Ausztriába és Szlovéniába járunk csapatmunkát végezni, s felmerült, hogy itt is tarthatnánk egy találkozót, Zalaszentgróton - mondta Csiszár Tibor. - Az önkormányzat támogatta a kezdeményezést, így létrejöhetett az első ilyen rendezvény. Az ország minden részéből jöttek kovácsok, népi iparművészek, népművészek, a népművészet mesterei. Többségében az Alföldről érkeztek, ott jobban őrzik ezt a hagyományt, több lovat tartanak, így patkolókovácsokra is szükség van.

Németh Róbert Egerből érkezett a találkozóra

A találkozón részt vettek idősebbek és fiatalabbak, negyvenesek, akik még iskolában tanulták a mesterséget. Ma már nincs intézményesített kovácsképzés, az idősebb mesterektől lehet tanulni.

A zalaszentgróti találkozó résztvevői másfél nap alatt maradandót alkottak: kerítést készítettek egy öreg hársfa köré, amelynek a gyökerei már felnyomták a járdát, balesetveszélyt okozva. Az önkormányzat úgy orvosolta a problémát, hogy a járdát odébb helyezte, a fa törzse köré pedig kerítés készült.

A hársfát körülvevő kerítés másfél nap alatt készült el

- Különleges élmény volt, hogy húsz kovács dolgozott egyszerre, párban a nyolc tűzhelyen. Főleg estefelé, sötétedéskor volt szép a látvány - idézte fel Csiszár Tibor.

Az alkotó hozzátette, hogy a közösen elkészített kerítés pálcái tulipán motívumban végződnek.

- Szép, hagyományos motívum ez, Zalában gyakori a kovácsoltvas dísztárgyakon. Az első tulipánt én formáztam - természetesen nem sablonnal dolgoztunk - , a többiekben pedig a maguk módszere szerint kialakították ugyanezt a formát.

Csiszár Tibortól azt is megtudtuk, hogy van igény a kovácsmesterek, művészek alkotásaira, annak ellenére, hogy a kovácsoltvas tárgyak egyáltalán nem olcsók.

- A vas is drága és a szén is, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyet használunk. Jó fűtőértékű, speciális kovácsszén kell, egészen kicsi, 10-12 milliméter átmérőjű. Nehéz beszerezni, mi Dunaújvárosból vesszük avatott be a munka előkészületeinek nehézségeibe, s azt már nem is részleteztük, hogy mi minden kell még (például jó erőnlét) ehhez a mesterséghez. A találkozó mindenesetre jól sikerült, értékelte a házigazda, olyannyira, hogy jövőre is megszerveznék.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!