Zalaszentgrót

2013.09.23. 14:00

A borkóstolás szakértői lettek

A Zalai Borút Egyesület jóvoltából a nyáron huszonöten vehettek részt sommelier képzésen. A program hazánkban és Szlovéniában zajlott, és célja az volt, hogy a finom magyar borok mellé igazi szakértők is „teremjenek”.

Sámel József

– A Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 által támogatott, Jó bor – jó szomszédság projekt keretében létrejött előadássorozat megszervezése számunkra is kihívást jelentett, hisz ilyen volumenű szakmai képzést eddig nem valósítottunk meg – tudtuk meg Deák Andrástól, a nemzetközi projekt technikai koordinátorától.

- A témához megtaláltuk a megfelelő szakértőket is, budapesti székhelyű Borkollégium vezető eladóit kértük fel a képzés lebonyolítására, akikben talán Magyarország legnevesebb szakembereit tisztelhetjük: dr. Mészáros Gabriella, dr. Rohály Gábor, Sánta Zoltán és Bálint Csaba osztották meg tudásukat, tapasztalataikat a résztvevőkkel.

A tanfolyam résztvevői szlovén tanulmányúton is gyarapíthatták ismereteiket. A kép egy Jerusalem-hegyi pincében készült (Fotó: Deák András)

Megtudtuk még: nem csupán divatnak tekinthető, hogy nők és férfiak körében egyaránt folyamatosan növekszik a sommelier „szakma” népszerűsége. A Zalai Borút Egyesület ezért is tartotta fontosnak, hogy az igényeknek megfelelően képzést szervezzen. A képzés keretében Alsópáhokon tíznapos tanfolyam során nem kevesebb, mint tíz témakörben gyarapíthatták tudásukat a hallgatók: a Kárpát-medence szőlőfajtáitól indulva megismerhették a világ jelentős borvidékeit, de ismereteket szerezhettek pezsgő és habzóborok, párlatok és erősített borok témaköreiben is – és a sort még hosszan folytathatnánk.

Széles a skála, hiszen a sommelier szakma a gasztronómia, a borászat, a vendéglátás és az idegenforgalom találkozási pontja, melyhez ismerniük kell a bor teljes életciklusát a szőlőműveléstől kezdve a szüretelésen és pincemunkákon át a borfogyasztás etikettjéig. Deák Andrástól megtudtuk: a képzés részeként szakmai tanulmányutat is szerveztek, melyen a résztvevők a szlovéniai Jerusalem-hegyre látogattak, és a Puklavec and Friends Pincészetben, valamint a Hlebec Farmon kaptak ízelítőt a szlovén borkultúrából. A képzés vizsgával zárult, ahol a hallgatók számot adtak az addig megszerzett tudásukról. A sikeres vizsgát tett hallgatók a Borkollégium által kiállított tanúsítvánnyal, rengeteg információval és egy remek élménnyel lettek gazdagabbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!