Zalalövő

2014.03.11. 18:45

Az új zalalövői rendezési terv kevesebb lakóövezettel számol

A térségi központi szerep növelése a nemrég elfogadott településfejlesztési koncepció egyik fontos célja.

Szabó Judit

Zalalövőn új rendezési terv készül. Az önkormányzat a legutóbbi ülésen elfogadta a fejlesztési koncepciót, és annak alapján már dolgozik a megbízott vállalkozás, az AOD Kft., a részletes szabályozási terv megalkotásán.

A koncepció leszögezi, hogy Zalalövő településfejlesztési lehetőségeit alapvetően korlátozza a munkalehetőségek hiánya és az ebből fakadó népességcsökkenés. A kedvezőtlen tendencia elleni küzdelem egyik eszköze a város térségközponti szerepének növelése lehet. A vonzáskörzetet bővíti, hogy a Zalalövői Közös Önkormányzati Hivatal a korábbi háromhoz képest tavaly márciustól hat önkormányzat munkáját fogja össze, az okmányirodába pedig távolabbról is érkeznek ügyfelek.

Zalalövő központja. Városiasabbá és élhetőbbé szeretnék tenni, ez is szerepel a rendezési tervben (Fotó: Katona Tibor)

A lakóterületi fejlesztések lehetőségét visszafogja a most készülő rendezési terv a hatályoshoz képest, mert csekély igény mutatkozik új lakóövezetek kialakítására. Csak a meglévő lakóterületekhez közvetlenül kapcsolva, megfelelő domborzati és éghajlati feltételek mellett tartják szükségesnek, hogy zöld utat adjanak az ilyen jellegű fejlesztéseknek.

Célul tűzték ki, hogy élhető legyen a város. Ehhez nagy mértékben hozzájárul a 86-os elkerülő út megépítése, a városközponti kamionforgalom megszűnése. A már lezajlott (vasúti) és folyamatban lévő közlekedési fejlesztéseket nagyon fontosnak tartja a koncepció, kulcskérdésként kezeli, hogy a kereskedelmi utak találkozásából fakadó előnyöket hogyan sikerül majd kiaknázni. Közlekedéssel összefüggő fejlesztési cél a kerékpárúthálózat bővítése is. A Bagodtól Zalapatakáig kiépült bicikliutat folytatni kell a turizmus és a városi közlekedés érdekében egyaránt, állt az előterjesztésben.

Zalalövő központját városiassá szeretnék tenni, az építészetileg leromlott részeket egységes arculat megteremtésével fejleszteni.

A korábban kijelölt gazdasági területek mértékét a lakóterületekhez hasonlóan csökkentik az új rendezési tervben. A döntéshozók azt tartanák ideálisnak, ha több kisebb létszámú, 10-50 fős ipari, kereskedelmi vagy szolgáltató üzem, vállalkozás létesülne Zalalövőn. Az agrárgazdaság fellendülését különféle termékek felvásárlására vagy feldolgozására szakosodó cégek letelepítése hozhatja magával, például egy vágóhíd, esetleg egy hűtőház – olvasható a koncepcióban. Az idén nyíló termelői piactér szintén hozzájárulhat az agrárium előrelépéséhez, ha korlátozottabb mértékben is.

Az állattartásra vonatkozóan a koncepció kidolgozói korlátozásokat javasoltak a városközpontban, a képviselő-testület azonban ragaszkodott ahhoz, hogy továbbra is lehessen nagyobb haszonállatokat is tartani.A rendezési terv megújítása során terítékre került a termálfürdő terve. Megvalósítását azonban csak egy tőkeerős (külföldi) befektetővel látja reálisnak a városvezetés. A másik lehetőség, hogy a tervezettnél kisebb, főként helyieket és környékbelieket kiszolgáló fürdőt építenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!