Zalaegerszeg

2014.05.05. 15:50

Magyar érettségi: Ők értik a digitális nyelvet

Zalaegerszeg - A magyar írásbelivel megkezdődött tegnap az érettségi. Zala megyében 3236 jelentkező adhat számot tudásáról június 27-ig.

Szabó Judit

A középiskolák és a kormányhivatal által szervezett vizsgákat 24 helyszínen bonyolítják le a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi rendszer szerint. A megyében regisztrált 11134 vizsgajelentkezésből 964 az emelt szintű. Ezek a vizsgák Zalagerszegen a Csány-szakközépiskolában és a Kölcsey-gimnáziumban zajlanak. Az érettségi első napján magyarból adtak számot tudásukról a diákok, írásban. Legtöbben középszinten, ugyanis az emelt szintű vizsgát kiszámíthatatlannak tartják, mert elrugaszkodhat a középisolai tananyagtól. A középszintű magyar írásbelin a szövegértési teszt a digitális nyelvhasználatról szólt, majd három esszé közül lehetett választani.

Zalaegerszegen, a Kölcsey-gimnáziumban 152 végzős írt dolgozatot magyarból, s mindössze ketten választották az emelt szintű érettségit, közölte Szűcs Gergely igazgató. Schneider János igazgatóhelyettes, matematika-fizika szakos pedagógus hozzátette: matematikából és történelemből azonban sokan nekivágnak a nehezebb feladatsornak a felvételi miatt. Mivel azonban két tannyelvű oktatás is folyik az iskolában, idegen nyelvből is többen érettségiznek emelt szinten.

A magyar írásbeliről kijövő diákokat a Ganz-Munkácsy szakközép- és szakiskolában szólítottuk meg. Antal Adrienn elmondta, hogy az esszélehetőségek közül Bródy Sándor Kaál Samu című novellájának elemzését választotta. Mint mondta: három oldat írt, reméli, hogy sikerült a vizsgája. Németh Eszter és Ernyes Sándor is a novellát elemezte. Sándor már nem csak a magyar írásbelin van túl, hanem a választott tantárgyon is, az informatikán, hiszen tavaly előrehozott érettségit tett ebből a tárgyból.

Az előrehozott érettségiket ugyanakkor 2014. január elsejétől korlátozza egy jogszabálymódosítás. Ilyen vizsgát a tanulók csak a középiskolai tanulmányaik várható teljes befejezését megelőző első vagy második tanév május–júniusi vizsgaidőszakában tehetnek, és csak a Magyarországon tanított idegen nyelvekből, illetve informatikából.

A zalaegerszegi Ganz-Munkácsy iskolában összesen mintegy 70-en élnek az előrehozott érettségi lehetőségével ebben a vizsgaidőszakban.

A sajátos nevelési igényű tanulók a tanulási képességet vizsgáló bizottság javaslata és igazgatói döntés alapján kedvezményekben részesülhetnek az érettségin. Hosszabb idő állhat rendelkezésükre a feladatok megoldására, vagy kiválthatnak tantárgyat egy másikkal. Akik a Ganz-ban hétfőn több időt kaptak a magyar feladatokra, azok is végeztek négy óra alatt az írásbelivel.

Magyar irodalom


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!