Zalaegerszeg

2016.11.11. 16:55

Elindult az idei SuliMoped - A programban már 3500 fiatal szerzett vezetői engedélyt

Zalaegerszeg - Ingyenes képzésben juthatnak segédmotor-kerékpáros vezetői engedélyhez azok a fiatalok, akik részt vesznek a „SuliMoped” programban.

Arany Gábor

Pénteken az egerszegi városi rendőrkapitányságon húsz általános iskolás diák kapott tájékoztatást a feltételekről.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága által kísérleti jelleggel öt megye hátrányos helyzetű településein 2013 februárjában elindított program nagy sikert aratott országosan. Horváth László rendőr őrnagy, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára érdeklődésünkre elmondta, hogy Zala megye a 2013/14-es tanévben csatlakozott a programhoz. Azóta minden tanévben félszáz általános iskolás 8. osztályos diáknak nyújtanak ingyenes képzést, hogy automata váltós segédmotor-kerékpár vezetésére jogosító engedélyt szerezhessenek. Az első alkalommal még előszűrésen estek át a gyerekek, amiben mérték pszichológiai érettségüket is, ám később ettől eltekintettek, mert a tapasztalataik szerint az iskolák megalapozottan választották ki és ajánlották a tanulókat. Emellett persze szükséges a szülői hozzájárulás és a gyermek részéről a vállalás, hogy a tanfolyamot elvégzi. A módszer bevált, a lemorzsolódás jelentéktelen. A titkár úgy fogalmazott, a programnak köszönhetően már 3500, a biztonságos közlekedésre felkészített fiatal motorozik az ország útjain

Megyénkben Zalaegerszegen 20, Keszthelyen, Nagykanizsán, Lentiben 10-10 diák kezdte el a tanfolyamot. A KRESZ-t internetes oktatásban sajátíthatják el, amihez a képző szervezet 16 órás konzultációt biztosít. Az elméletből januárban vizsgáznak, ezt februárban követi az elsősegély. A rutin, illetve forgalmi oktatás négy, illetve hat órában tavasszal kezdődik. A diákok életük első vezetői engedélyt pedig májusban vehetik át a sikeres vizsgákat követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!