Zalaegerszeg

2015.08.04. 16:42

Mire ment 300 millió?

Zalaegerszeg - Az Országos Roma Önkormányzat ,Alternatív Vizsgálóbizottsága” megdöbbenve értesült az Index hírportálon megjelent, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által feltárt szabálytalanságokról, amelyek a ,,Foglalkoztatási Szövetkezet - Híd a munka világába” című projekttel függnek össze, és a 300 millió forintot is meghaladják - tájékoztatta lapunkat Vajda László, a bizottság elnöke, a zalai roma közösség egyik vezetője.

Arany Horváth Zsuzsa

– Bizottságunk feltáró munkája során szintén nagy problémákat érzékelt, ami a pályázati források kezelését illeti – mondta a politikus, hozzátéve: ez akár csődközeli állapotba is sodorhatja az Országos Roma Önkormányzatot.

Vajda László – aki képviselő a Zala Megyei Önkormányzatban (Fidesz-KDNP), s a nemzetiségi bizottság elnöke – az Alternatív Vizsgálóbizottság vezetőjeként érdeklődve várja Farkas Flórián miniszterelnöki biztos reakcióját, érdemi állásfoglalását az EMMI által feltárt szabálytalanságokról, annál is inkább, mert a roma integrációval kapcsolatos európai uniós források szabályszerű felhasználásának nyomon követése a miniszterelnöki biztos hatáskörébe tartozik.

– Bizottságunk értetlenül áll az előtt, hogy a 300 millió forintot is meghaladó szabálytalanság hogyan kerülte el Farkas Flórián figyelmét – jelezte a hazai sajtóorgánumokhoz is eljuttatott közleményében Vajda László. – Budapest, Salgótarján, Gödöllő, Pécs mellett Zalaegerszegen is vásárolt irodát a szövetkezet, bár mi, itt élők sem tudjuk, hol, ahogy azt sem, működik-e egyáltalán.

Amennyiben ezek a szabálytalanságok egyértelmű bizonyítást nyernek, kérdés, vajon szándékában áll-e Farkas Flóriánnak büntető feljelentést tenni a Híd a munka világába Foglalkoztatási Szövetkezet ellen, aminek ő maga az elnöke, folytatta az alternatív bizottság elnöke.

– Bizottságunk kíváncsian várja az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökének, Hegedűs Istvánnak is az érdemi válaszát, határozott lépéseit az ügyben. Hogyan kívánja megmenteni a csődközeli állapottól az önkormányzatot, miből kívánja fedezni az Országos Roma Önkormányzat kiadásait a 300 millió forintot is meghaladó szabálytalan pénzfelhasználással kapcsolatban?

További kérdésük: ki, mikor fizeti vissza a szabálytalanul elköltött 300 millió forintot?

– A rossz vezető veszélyes és drága minden közösség számára – szögezte le a zalai roma politikus, aki a kínos ügyeket kivizsgálók nevében azt is hangsúlyozta, ahogy az ORÖ-nak, úgy a magyar kormánynak is árt mindaz, ami a szövetkezeti működésről tavasz óta napvilágra került.

A hét végén egyébként közgyűlést tart az ORÖ. Az egyik napirendi pont szerint a vásárolt ingatlanok tulajdonjoga a szövetkezethez kerülne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!