Zalaegerszeg

2015.06.13. 12:42

Népszerű dallamok csendültek fel a 15. Fúvóstalálkozón Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Filmzenék, polkák és más fülbemászó dallamok töltötték be szombaton a Dísz teret a 15. alkalommal megrendezett Fúvóstalálkozó jóvoltából.

Magyar Hajnalka

Az Egerszeg Fesztivál kebelén virágzó rendezvény a részt vevő zenekarok látványos felvonulásával kezdődött. Az élen a házigazda együttes, a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar haladt Farsang László karnagy vezetésével, majd  mosonmagyaróvári, táplánszentkereszti és sümegi fúvósok következtek, s a sort a budapesti Készenléti Rendőrség zenekara zárta.

- Kettős jubileum jegyében zajlik az idei rendezvényünk, hiszen már 15. alkalommal találkozunk, zenekarunk pedig 40 éves fennállását ünnepli - bocsátja előre Tóthné Takács Zsuzsanna, az Egerszegi Fúvószene Alapítvány titkára, aki az együttes ütős szekcióját erősíti. - A találkozók  baráti alapon szerveződnek, olyan együtteseket hívunk meg, akiknél mi is vendégeskedtünk. Már negyedik alkalommal vesz részt például a Készenléti Rendőrség zenekara, s e kapcsolatnak köszönhetően idén látványos színfoltként a Hagyományőrző Rendőrszázad vezette fel a menetet.

- A mi fellépésünk zárja a műsort, a fesztiválhangulathoz illő könnyűzenei átiratokat és klasszikus polkákat egyaránt előadunk - kapcsolódik Takács Ferenc, az ütőszólam vezetője.

 

Első alkalommal vesz részt a programon a Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar. A Szombathelyhez közeli település mindössze 2500 lakost számlál, mégis 49 fős zenekarral büszkélkedhet. Alighanem kevés ilyen akad az országban.

- Tavaly Krakkóban vendégszerepeltünk, de játszottunk II. János Pál pápa színe előtt is Rómában, aki 45 percen át hallgatta a muzsikánkat több mint 7 ezer hívővel egyetemben - avat be a csapat sikereibe Janászek Ferenc, az együttes vezetője, aki maga oktatja összes zenészét. - Jó kapcsolatot ápolunk az egyházzal, a falunkban minden éjféli misén közreműködünk. A zenekar magja 2002-ben alakult meg, s évről évre bővült.

Janászek Ferenc a táplánszentkereszti általános iskola felső tagozatának énektanára. Tehetséges tanítványaiból verbuválta az együttest, akik aztán később sem fordítottak hátat a csapatnak. Az egerszegi fúvósokhoz ezer szál fűzi őket, sőt, a tanár úr egy évig az egerszegi szimfonikusokat is vezényelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!