Zalaegerszeg

2015.06.06. 10:35

Mesehősök nyomában - Koraszülött PIC-nik a falumúzeumban

Ötödik alkalommal rendezte meg szombaton az ingyenesen látogatható, úgynevezett koraszülött PIC-niket (az első három nagybetű a perinatális intenzív centrum nevét jelképezi) a Zala megyei Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány.

Arany Horváth Zsuzsa

Zala megyében már több mint húsz éve, 2002-től pedig Zala, Vas és Somogy megyében is a zalaegerszegi kórház gyermekosztálya biztosítja a 24 órás folyamatos koraszülött mentést, azaz a kritikus, súlyos állapotú koraszülöttek és újszülöttek szállítását a megyei centrumokba.

A skanzenbeli kötetlen együttlétet, önfeledt kikapcsolódást biztosító programsorozatra azokat a családokat invitálják, ahol túl korán, jóval a terhességi kilenc hónap lejárta előtt érkezett a gyermek a családba, de a zalaegerszegi kórház koraszülöttmentő gyermekosztályának gondos ápolása, odafigyelése jóvoltából ma már ugyanolyan életet élhetnek mind a kicsik, mind a szüleik, akárcsak szerencsésebb indulású társaik.

A négyéves ikerpár, Huszár Kata és Huszár Dóra édesanyjukkal, Huszárné Rózsa Anitával együtt élvezte a falumúzeum egész napos játékkínálatát. A Zalaegerszegen élő Kata és Dóra 7,5 hónapra császármetszéssel született a zalaegerszegi kórházban. Két hónapott kellett az intézetben tölteniük a születésük után, a család tartja a kapcsolatot a lányok életét megmentő csapattal. 
Fotó: Pezzetta Umberto

Idén a mesehősök témakör jegyében a falumúzeum portái várták különböző játékokkal, feladatokkal a résztvevőket. Ellátogathattak a Törpék országába, a Vitéz udvarra, a Banya tanyára, a Tündérkertbe, a Sárkány barlangjába. Ezenkívül kutya- és lovasbemutató, táncprodukció szerepelt a programban. A rendezvényre kétezernél több látogató érkezett, akik megoszthatták egymással gyermeknevelési tapasztalataikat, találkozhattak dr. Gárdos László főorvossal, a zalaegerszegi kórház immár nemzetközi hírű koraszülöttmentő gyermekosztályának vezetőjével. Neki és munkatársainak számos jelenlévő gyermek köszönheti az életét. Az osztályvezető lapunknak elmondta, eredetileg egy találkozót terveztek, de a gyerekek és szüleik minden évben várják a rendezvényt, ők pedig igyekeznek felszabadult napot biztosítani számukra. Köszönet illeti a Göcseji Múzeumot, hogy a falumúzeum területét ingyen bocsátja a piknik rendelkezésére. Ugyanígy tesznek a zalaegerszegi polgárőrök Donáczy Dezső vezetésével, akik apró járgányokkal várják az apróságokat.

– Lombikprogramban vettünk részt, a 9. héten derült ki, hogy hárman vannak – mesél az örömmel vegyes kezdeti ijedelemről Kitzvéger Ildikó, aki 2012-ben adott életet hármasikreinek, akik egyenként alig egy kilót nyomtak. Négy hónapot töltöttek az egerszegi kórházban a szülés után. Ma már nyoma sincs az életkezdeti nehézségnek, Gergő, Dóri és Áron hamarosan oviba megy. Csak győzzenek utánuk szaladni a büszke szülők.

– Bátrak voltunk anyával, amikor születtem – húzza ki magát a 14 éves cserfes Felső Fanni, aki 1300 grammal született. Nagymamája, Vass Mária az osztály nővére, Fanni pedig barátnőjével, Szabó Emesével önkéntes segítő a koraszülött PIC-niken. Ha felnő, delfines állatidomár lesz. Beteg gyereket segít majd a tudományával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!