Zalaegerszeg

2015.03.09. 11:55

Kocsis Gyula az építményadóról, Dísz térről

Az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) önkormányzati képviselője, dr. Kocsis Gyula tartózkodott az építményadó koncepciójának szavazásakor, jelezte a képviselő a közgyűlés utáni, hétfői sajtótájékoztatóján.

Szabó Judit

Dr. Kocsis Gyula elmondta, hogy még azt követően is soknak tartja a júliustól vállalkozásokra kivetendő építményadó összegét, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem 1500 forint, hanem 1200 lesz négyzetméterenként évente (idén félévi összeget, 600 forintot kell majd fizetni).  Azzal egyetértett, hogy a városvezetés a multikat nagyobb összegű adóval terheli majd, mint a kisebb vállalkozásokat. Szorgalmazta ugyanakkor, hogy az önkormányzat nyújtson valamiféle kompenzációt azoknak a cégeknek, amelyek nagy területen dolgoznak, de a jövedelmezőségük alacsony.

A szociális ellátások díjaival kapcsolatban megjegyezte, örömmel vette, hogy a díjak nem emelkedtek, csak az idősek otthonában 1 százalékkal.

Dr. Kocsis Gyula a sajtótájékoztatón bírálta a Dísz térre tervezett új szobrot. A díszmagyarban ábrázolt nemes alakját több okból kifogásolta: egyrészt, mert Zalaegerszegen nem éltek nemesek, a város a szombathelyi püspökség hűbérbirtoka volt, mondta, másrészt mert a díszmagyar 1835-ben jelent meg, nem illik tehát egy 1730-as éveket idéző alkotásra.

A képviselő kezdeményezte, hogy a kistérségi háziorvosi ügyelet több, mint 17,2 millió forintos pénzmaradványát forgassák vissza a rendszerbe, például a szaldolgozók bérének kiegészítésére, akik 2008 óta nem kaptak béremelést.

A képviselő közölte, hogy az interpellációs időszakban tíz kérdést tett fel, például hogy a Dísz tér egyik sarkán kialakított játszóteret miért nem választja el korlát a közúttól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!