Zalaegerszeg

2015.01.13. 15:49

Szociális lakásokra van igény

Zalaegerszeg – A közgyűlés idén összesen 62 önkormányzati lakás bérbeadásával számol. A lakáshasznosítási tervet a legutóbbi ülésen fogadták el.

Szabó Judit

Idén nem épül önkormányzati bérlakás Zalaegerszegen, és vásárolni sem fog az önkormányzat. Így a mintegy 800 önkormányzati bérlakásból a megüresedőket tudja bérbe adni az új igénylőknek. Erre az évre úgy kalkulálnak, hogy 40 lakás ürül ki felmondás, a bérlő elhalálozása vagy a bérleti jogviszony megszűnése miatt. Van még 22, jelenleg is üresen álló otthon, ezekkel is gazdálkodhatnak.

Az üres lakások felújítását azonban a bérbeadó Lész Kft. 2014-ben fedezet hiányában nem tudta elvégezni. Ezeket az ingatlanokat csak később, a rendbe hozataluk után lehet pályáztatni, hasznosítani. A munkálatokra idén sort szeretnének keríteni.

Így 2015-ben becslések szerint 62 lakás lesz kiadható. Várhatóan húszat ad bérbe az önkormányzat a kérelmezők szociális helyzete alapján, továbbá tizenötöt pedig költségelven. A lakáshasznosítási tervben az idei évre csak egyet jelöltek meg piaci alapon (vagyis az önkormányzati bérlemények közül legdrágábban) bérbe adandóként. A piaci díjú városi lakásokra ugyanis nincs igény az előző évek tapasztalatai alapján, sokkal inkább az olcsóbbakat keresik, amelyekhez a szociális rászorulók juthatnak.

A közgyűlés egyedi elbírálása alapján tíz szociális és hat költségelvű lakás kiadását tervezik. Emellett két bérlőkijelölési joggal terhelt ingatlannal és öt nyugdíjasházi lakással számolnak, valamint két komfort nélküli bérleménybe költöztethetnek bérlőt idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!