Zalaegerszeg

2015.01.26. 19:05

Szabad hívni holt emlékeket

Európa-szerte keddenemlékeznek az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójára, és a holokausztra.

Arany Horváth Zsuzsa

Zalában az emlékév során történelmi konferencia, számos rendhagyó iskolai tanóra, a zalaegerszegi zsidóság életét idéző tanulmánykötet, hangverseny irányította rá a figyelmet a XX. század tragédiájára. Zalaegerszegen ennek jegyében hétfőn köszönte meg a zsidó hitközség az emlékév során nyújtott segítséget. A közösségi házban zajlott eseményt megelőzően a halottak és az elhurcoltak előtt tisztelegve a megyeszékhelyi emlékműnél – a zsidó emlékezetkultúra szabályainak megfelelően – kavicsot helyezett el Molnár Bella, Molnár Teodóra és Kozáriné Ferber Judit.

Fotó: Umberto Pezzetta

A köszönetnyilvánítás délutánja volt hétfőn a megyeszékhelyi zsidó hitközségnél. A holokauszt 70. évfordulója alkalmából tartott emlékév méltó eseményeiért, produktumaiért szólt a hála szava.

Reb Mayer Litvák a borába nézett, /Majd eltolá a teli serleget:/ Szót fogad-e, ha hivom az igézet,/ Szabad-e hinom holt emlékeket?

Kiss József (1843-1921) két versét mondta el bevezetőül Kiss Ernő színművész, majd Nádasdi Eszter játszotta a Béke legyen veled című dalt klarinéton.

A Másokért emlékplakettet idén Preisz József órásmester kapta. Két oldalán gyermekei, Judit és Balázs
Fotó: Katona Tibor

A közösségi házban tartott összejövetelen Siklósi Vilmos, a zsidó hitközség vezetője sokak nevében mondott köszönetet az emlékév során zajlott programokért. A megyei önkormányzatnak a zsidó temetők felújításában nyújtott segítségért, a temetőket bemutató fotóalbumért, a zalalövői kiállításért.

A városnak a holokauszt konferenciáért, a zsinagógában létrehozott örök emlékező helyért, a zalaegerszegi zsidók történetét összegző tanulmánykötetért (Kapiller Imre és Paksy Zoltán történészeknek a szerkesztésért), az iskolafenntartó KLIK-nek, hogy helyet adott a megye iskoláiban a rendhagyó holokauszt óráknak, s mindazoknak, akik ezeket az órákat tartották. A zsinagóga vezetésének a Seres Dezső életét bemutató Szomorú vasárnap című előadásért, a szereplő művészeknek is. A Zalai Hírlap mellékleteként megjelent történeti tanulmány összeállítás megjelentetését segítő adakozóknak is szólt a köszönet, amely személyre szóló díszdobozban átnyújtott holokauszt-bélyegben testesült meg.

A hitközség elöljárósága döntése értelmében és a Remény Támogató Alapítvánnyal egyetértésben Másokért emlékplakettet és oklevelet vehetett át Preisz József órásmester, valamint egyúttal örökös, tiszteletbeli alelnökségi tisztséget nyert a hitközség tagjaitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!