Zalaegerszeg

2014.10.29. 19:10

Virágos kertek, házak

Zalaegerszeg - Kiosztották szerdán a Virágos Zalaegerszegért Verseny díjait a városi díszteremben. A versenyt tizenegyedszer rendezte meg a Városgazdálkodási Kft. és az önkormányzat. Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a cél olyan környezetet teremteni, ahol jó élni, s megjegyezte: a virágos város a lélekre is pozitív hatást gyakorol.

Szabó Judit

A zöldfelületi stratégia jegyében folytatódik a város zöldterületeinek csinosítása, mutatott rá a polgármester. Nagy hangsúlyt fektetnek a közeljövőben a Gébárti-tó, a Vizslapark, az Alsóerdő és a Zala-part környezetének rendezésére. Olyan kis csodákat szeretnének teremteni ezeken a helyeken, amelyek Zalaegerszeg idegenforgalmi vonzerejét is növelhetik.

Horváth István, a Városgazdálkodási Vállalat ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Virágos Zalaegerszegért Verseny a Virágos Magyarországért mozgalomhoz kapcsolódik. Ez utóbbiban a város szép sikereket ért el az elmúlt években tavaly ősszel 31 ezer kétnyári növényt ültettek a közterületekre és 4200 rózsatövet , s ahhoz, hogy dobogós legyen, további lépéseket tesznek. A tervek között szerepel az arányos virágosítás, hogy a város minden része szépüljön, és balkonnövények ültetése a belvárosban. A lakosságnak kedvezményes vásárt szeretnének rendezni, előzetes megrendelés alapján önköltségi áron kínálnának növényeket és virágföldet.

A díjkiosztó ünnepségen elhangzott, hogy az idei Virágos Zalaegerszegért versenyre 60 pályázat érkezett hat kategóriában. A kereskedelmi és ipari telephelyek közül a Berzsenyi utcai Gömby Hobby Kreatív Kézműves Bolt lett az első, az intézmények kategóriájában pedig az Öveges-iskola. A családi házak versenyében a fődíj a Várberki utcában lakó Kocsis Istváné lett, míg a társasházak közül a Göcseji Pataki utca 7. nyert. Ez a ház nem először érdemelte ki a fődíjat. Egyedi kategóriában jutalmat kapott Horváth József és Horváth Józsefné a jánkahegyi kápolna környékének gondozásáért.

Idén is meghirdették a Szomszéd kertje kategóriát, amelybe bárki benevezhette azt a szomszédot, ismerőst vagy ismeretlent, akinek a környezetszépítő munkáját példaértékűnek találta. Ebben a kategóriában négy díjat osztottak ki, és többen elismerésben részesültek a környezettudatos nevelési tevékenységükért is. A Zalavíz környezetvédelmi különdíjat kapott, elsősorban a biogáz hasznosításában elért eredményeiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!