Zalaegerszeg

2014.09.09. 09:15

Nyomon követik a hulladék útját

Zalaegerszeg - Szakmai nap kezdődött kedden délelőtt a hazai hulladékgazdálkodás nyomonkövető rendszeréről Zalaegerszegen az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) szervezésében.

Szabó Judit

 

Az elsősorban polgármestereknek és jegyzőknek rendezett tanácskozást Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere nyitotta meg. Mint elmondta: megtiszteltetés a városnak, hogy otthont adhat egy ilyen rangos rendezvénynek, és úgy vélte: ez egyben elismerése a Zalaegerszegre jellemző zöld szemléletnek.

A rendezvény fő témája a HUNOR, a hulladékgazdálkodási navigáció országos rendszerének bemutatása volt. Az októbertől élesben működő rendszer kialakításának részeként a hulladékszállító autókra elektronikus eszközöket szerelnek, amelyekkel ellenőrizhető, hogy a kocsik merre járnak. A beviteli felületen meg kell adni a szállított hulladék mennyiségét és fajtáját, valamint az ürítési telephelyet, így ezekről is pontos adatok állnak majd rendelkezésre.

A rendezvényen elhangzott, hogy nem csak az ellenőrzés a cél. A HUNOR adatai a hulladékszállítást végző vállalkozások költséghatékony működését is segítik, mutattak rá az előadók, köztük Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője. A mintegy 900 millió forintból, európai uniós támogatással kidolgozott informatikai rendszerrel első körben 500 jármű mozgását követik. A HUNOR-ban zajlik majd a szelektív hulladékgyűjtés támogatásának elszámolása is, és számos egyéb adminisztráció és adatszolgáltatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!