Zalaegerszeg

2014.07.20. 18:05

A város búcsúnapja

Zalaegerszeg - Szabolcs Péter szobrászművész vehette át az Együtt Zalaegerszegért Egyesület idei Lokálpatrióta díját a vasárnapi Egerszeg Búcsúban. Dr. Csidei Irénnek és Ruzsin Pálnak pedig emlékplakettet adományozott az EZE.

Horváth A. Attila

A város védőszentje, Mária Magdolna ünnepe apropóján immár tizenötödször rendezte meg az EZE az Egerszeg Búcsút; az önkormányzati támogatással megvalósított egész napos programkavalkádnak ezúttal is a falumúzeum és az olajipari múzeum adott otthont. Vasárnap délelőtt ökumenikus istentiszteletet tartottak nagyszámú résztvevővel a skanzen fatemplomában, a Pajta galériában pedig Tánczos György művésztanár és csapata alkotásaiból nyílt kiállítás.

A délutáni ünnepségen dr. Kocsis Gyula, az EZE elnöke elmondta: a díjazottak személyével kapcsolatban ezúttal is javaslatokat kértek a városlakóktól. Dr. Csidei Irénnek, a megyei kórház főigazgatójának és Ruzsin Pál többszörös magyar bajnok, Európa-bajnok sportlövőnek emlék-plakettet adományozott az EZE. A Lokálpatrióta díjjal elismert Szabolcs Péter szobrászművészt Németh János keramikusművész méltatta. Mint mondta, azt tiszteli Szabolcs Péterben, hogy művészi útkeresése során önmaga maradt, alkotásai pedig a környezetünkben, Zalában élő emberek lelkivilágát tükrözik. Egyszersmind valódi lokálpatrióta a díjazott, aki óvja, szereti ezt a várost, és tesz is érte a maga módján, hangsúlyozta Németh János.

Balaicz Zoltán (balról), Németh János, Szabolcs Péter és dr. Kocsis Gyula a díjátadást követően. Középen a Lokálpatrióta díj; az elismerést 17. alkalommal adományozta az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (Fotó: Pezzetta Umberto)

 

A díjat átadó Balaicz Zoltán alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy bár másként látják a világot Szabolcs Péterrel, tanulságos beszélgetéseik során mindig azt érzékeli, hogy a művészt a jobbítás szándéka, a város szeretete motiválja. Az alpolgármester a városvezetés nevében gratulált az EZE-nek is a rendezvényhez. Szabolcs Péter pedig úgy fogalmazott: Zalaegerszegen sokan megérdemelnék még az elismerést, rengeteg jó szándék van jelen ugyanis a városban.

A díjátadást követően kulturális műsor kezdődött a falumúzeum színpadán. Elsőként a Válicka citerazenekar lépett fel, s a programban mások mellett Horváth Károly népzenei együttesének, a Gála Társastáncklub Egyesületnek, valamint a Kutyakölyköknek műsora is szerepelt.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is megrendezték a népi mesterségek bemutatóját, a veteránautók szemléjét, továbbá gyerekprogramokkal és búcsúi hangulattal várták a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!