Zalaegerszeg

2014.06.30. 16:15

Győztes búbosbanka

Zalaegerszeg - A jövő évben a búbosbanka lesz az év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél. A kérdést azok döntötték el, akik szavaztak a civil szervezet honlapján június 28-án zárult, hagyományos voksoláson.

Varga Andor

A verseny igen szoros volt: több mint ötezer leadott szavazat mellett a búbosbanka 38 százalékkal (1928 szavazat) nyert, míg a vörösbegy a második helyen 33 százalékot (1671), a fekete rigó pedig a harmadikon 29 százalékot (1442) kapott.

Az idén 40 éves MME a lakosság közreműködésével 1979 óta választja meg az év madarát, bár 2014 kivétel volt: a jubiláló szervezet kijelöléses alapon címermadarát, a túzokot részeltette az elismerésben.

A képek a szavazás végeredménye szerint szerepelnek: fenn a győztes búbosbanka, középen a vörösbegy, alul a fekete rigó
(Fotó: MME)

Az egyesület ilyenkor kiadványokat, programokat szentel az adott fajnak mint jövőre a búbosbankának, mely egyébként hasznos társ. Az odúlakó, az egész országban viszonylag gyakori madár rengeteg kártevő rovart pusztít el, különösen fészkelési időben, amikor 5-8- fiókát is etetnie kell.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!