Zalaegerszeg

2014.06.13. 13:55

Egy platán marad és 16 új fa kerül a Dísz térre

Zalaegerszeg - A Dísz tér átépítése, a fák kivágás ellen tiltakozók többsége nem ismeri a terveket. Ezt a véleményt Bertók Sándor, a város főépítésze fogalmazta meg.

Arany Gábor

Pénteken annak kapcsán reagált, hogy csütörtökön a városvédő egyesület felhívásra többen tiltakoztak a platánfák kivágása ellen. Ehhez egyébként csatlakozott a Csipke 1. Társasház közössége nevében Bolemányi Jánosné és Kancsal Miklós, EZE alapítótag, de ők főleg a hangos rendezvényeket száműznék.

Nos, erre nem lehet számítani, mert a város rendezvények helyeként tekint a Dísz térre, tudtuk meg Bertók Sándortól. Az átalakítással megteremtik a szerves egységet az Európa térrel és a városháza előtti területtel. A koncepciót bárki megismerhette az elmúlt bő egy évben, de erre igen kevesen vették a fáradságot. Ellenkező esetben ismert lenne az a tény is, hogy a déli odalon megmarad négy platánfa, valamint a táj- és kertépítő mérnök útmutatásai alapján a Dísz térre 16 felnőtt fát telepítenek, közölte Bertók Sándor. Hozzátette, az északi oldali fák nem illeszthetők bele az átépítés koncepciójába, az a tervek nagymértékű átalakítását igényelné, amire nincs mód. Kivételt képez a Kossuth utcához legközelebb álló platán, mert ez nem érinti a tér új funkcióját. Ezért Gyutai Csaba a polgármesterrel egyetértésben úgy döntöttek, hogy ezt nem vágják ki.

 


Olvasd el ezt is!

Zalaegerszeg - Élő fa, ez olvasható csütörtök este óta a Dísz tér északi oldalán álló platánok derekára erősített csomagoláson. A városvédők e jelképes gesztussal szeretnék megóvni a fákat a motoros fűrészektől.

Zalaegerszeg - A Dísz tér nettó 228,8 millió forintos, pályázati forrásból folyó felújítása során szerdán kivágtak két fenyőfát a Tudomány és Technika Háza elől.

A zalai megyeszékhelyen zajló belváros rekonstrukció részeként elkezdődött a városháza előtti tér megújítása is. A Dísz tér északi oldalán kivágtak három platánfát, a negyediket azonban - elfogadva a városvédők javaslatát - elkerülte a fűrész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!