Zalaegerszeg

2014.05.22. 17:50

Ápolók napi rendezvény a Zala Megyei Kórházban

Zalaegerszeg - Ápolástörténeti kiállítással, pályázattal, bográcsozással, felolvasási maratonnal fűszerezték, s kétnaposra bővítették az idei ápolók napi rendezvényt a Zala Megyei Kórházban.

Magyar Hajnalka

A korábbi években tudományos előadások hangzottak el az ápolók nemzetközi ünnepén, amit rendre Florence Nightingale májusi születésnapjához időzítenek. A Lámpás Hölgyként is emlegetett brit ápolónő (éjszaka sem volt rest menteni a sebesülteket) a krími háborúban önkénteseket toborzott, ápolta a katonákat, majd később ápolóképzőt alapított. A megyei kórház idén e hivatás sokszínű megjelenítését tűzte célul, ezt tükrözte a tegnapi rendezvény is, ami ma felolvasó maratonnal folytatódik. Újdonság, hogy pályázatot írtak ki az ápolói munka átélt bemutatására, továbbá kiállítás tárja elénk a szakdolgozók sokoldalúságát (ikon, fotó, gobelin, stb.).

A főépület földszintjén a szakdolgozói munkák tárlata mellett ápolástörténeti kiállítás is nyílt, amelynek részeként retro kórtermet rendeztek be fityulás, fűzős cipős ápolónő figurával, sodronyos betegággyal, állványos lavórral, régi sterilizálóval.

Az ünnepségen Balaicz Zoltán alpolgármester, dr. Csidei Irén főigazgató és Kovács Erzsébet ápolási igazgató köszöntötte az ünnepelteket. Ezt követően adták át a kitüntetéseket. Kossuth Zsuzsa emléklapot kapott Cseh-Németh Gyuláné, a pulmonológia asszisztense, Horváth Mária, a kardiológiai osztály ápolója és Válicsné Gergye Ibolya, a csecsemő és gyermekosztály ápolója. Az Év Oktatója elismerést kapta a szakdolgozói kamara területi szervezete támogatásával  Horváth Andrea gyógytornász, a Magyar Ápolási Egyesület helyi szervezetének elismerését pedig Csitos Józsefné, az infektológia főnővére.

A kitüntetettek közül Horváth Máriával váltottunk szót, aki néhány kitérőtől eltekintve 1980 óta dolgozik a megyei kórház különböző részlegein.

- Szeretek emberek között lenni, jó érzés, ha segíthetek valakinek - indokolja pályaválasztását a roma hölgy. Tudakoljuk, mennyire kellett megküzdenie a származásából fakadó előítéletekkel?

- Szerencsésnek mondhatom magam, mert a betegek körében soha nem volt ilyen problémám. Azt tapasztaltam, ha az ember szívvel-lélekkel áll a feladatához, ha hivatásának tekinti azt, bármilyen előítéletesség él is a másikban, pillanatok alatt elillan. Kezdetben a munkatársak között akadt, aki a cigányságom miatt fenntartásokkal kezelt, s nehezen fogadta el, hogy egy roma is lehet szakember. De mivel törekedtem a munkámat jól végezni, a becsületemet pedig soha nem játszottam el, remekül megtaláltam itt a helyemet.

A kora esti órákban a szakdolgozók felkerekedtek, kisétáltak az Alsóerdőre, ahol bográcsozással, kötetlen együttléttel folytatódott a nap. A vendéglátást számos magánszemély segítette támogatásával, de a dolgozók is hozzájárultak savanyúsággal, zsírral, lekvárral.

Az ünnep apropóján egy kis helyzetértékelésre kértük az intézmény ápolási igazgatóját. A Zala Megyei Kórházban papíron több mint 1100 szakdolgozót jegyeznek, ám a nővérhiány miatt a tényleges létszám alacsonyabb.

- Egyrészt több munkatársunk van távol gyes, gyed, táppénz miatt, másrészt az utánpótlás sem működik úgy, mint régen - avat a részletekbe Kovács Erzsébet ápolási igazgató. - Ráadásul a negyven évnyi munkaviszony után megnyíló nyugdíjba vonulás lehetőségével is él szinte minden érintett kollégánk, idén mintegy 25-27 dolgozóval leszünk kevesebben, csak emiatt. A pótlásuk sajnos nem lesz teljes körű.

Akadnak kritikus nővérhiánnyal küzdő osztályok, ilyen a belgyógyászat, a pulmonológia, az intenzív. Jó hír azonban, hogy közel húsz OKJ-s végzettségű ápoló áll munkába július elején. s várják a jövőre végzők segítségét is. Leginkább a speciális képzettségű szakdolgozók hiányoznak, így az aneszteziológus asszisztensek, intenzív szakápolók.

- A külföldre vándorlás szerencsére nálunk nem jellemző, egy-két nővér választja ezt az utat - folytatja Kovács Erzsébet. A szakma azonban megállíthatatlanul öregszik, öt-hét év múlva, amikorra a mostani derékhad kifut, nagyon nehéz helyzet alakulhat ki.

Gondjuk az is, hogy a gyakorlati oktatás, a duális képzés fontossága gyakran megfogalmazódik ugyan, ám ennek feltételei közel sem ideálisak. Hiányoznak a tankórtermek, s az oktatónővérek száma is kritikus szinten van.

- A korábbi létszámleépítések miatt az oktatónővéreknek be kellett állniuk a folyamatos, többműszakos munkarendbe. S mivel az oktatónővéri státus csak minimális plusz juttatással jár, az érintetteknek már nem is érdekük, hogy változtassanak a kialakult helyzeten.

Tudakoljuk, mennyire érződik a tavalyi bérrendezés hatása.

- Nagyon jóleső érzéssel töltött el bennünket, hogy a sok évvel ezelőtti ígéret után végre ténylegesen történt bérrendezés. Ennek köszönhetően kórházunkban 168 ezer forintra emelkedett a szakdolgozók bruttó átlagbére, ez mintegy 20 25 ezer forinttal több az előző évinél. Örvendetes, hogy a diplomás bérek most már elválnak némileg az OKJ-s végzettségűek javadalmazásától, tehát megmutatkozik a képzés, a tanulás értéke. Mindez még nem jelenti azt, hogy az ápolók valóban meg lennének fizetve, de azért nagyon fontos lépés volt. Továbbra is várat magára azonban az erkölcsi és társadalmi megbecsülés, az ápolói szakma presztízsének emelése. Szükség van egy átfogó ápolásfejlesztési stratégiára, amely megjelenítené a távlati fejlődés irányait az egyes szakterületeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!