Zalaegerszeg

2013.11.07. 18:05

Elektromos járművek, szoftverek, források

Zalaegerszeg – Az északi ipari parkban levő inkubátorházban került sor csütörtökön a nyolcadik alkalommal megszervezett Innotech Innovációs Konferenciára.

Hajdu Péter

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kereteiben működő Enterprise Europe Network (EEN) – európai vállalkozás-fejlesztési hálózat, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel és a Pannon Fejlesztési Alapítvánnyal szervezett rendezvényének központi témája az elektronizáció volt. Ennek jegyében a meghívottak az érdekes előadások mellett kipróbálhatták az elektromos biciklit és a Segway-t továbbá a hibrid autót.

A konferencia résztvevői kipróbálhatták a trükkös elektromos járgányt, a Segway-t, mellyel éppen Kiss Benedek ismerkedik. Fotó: Pezzetta Umberto

A konferenciát Balaicz Zoltán alpolgármester nyitotta meg, majd Nagy András, a ZMVA ügyvezetője az európai kis és középvállalkozási hét keretében meghirdetett konferencia céljáról, az innováció népszerűsítéséről, s annak fontosságáról szólt. Mint mondta, ez több, mint amit a legtöbben gondolnak róla, nem egy innovatív termék létrehozásáról van szó, hanem gondolkodásmódról.

Elsőként Kiss Benedek, az Attrecto Zrt. egyik vezetője tartott beszámolót tevékenységükről. A győri vállalkozás az országban a legnagyobb okostelefon szoftverfejlesztő, s az érdeklődők a mobil technika újabb lehetőségeiről hallhattak tőle érdekességeket. Ezenkívül az Enterprise Europe Network követeként szólt az EEN-től kapott segítségről. Azokról a szolgáltatásokról, amelyek hozzájárultak cégük fejlődéséhez.

Őt követően dr. Háry András, a technológiai centrum vezetője szólt arról a projektjükről, melynek keretében egerszegi egyetemistákkal és ganzos középiskolásokkal formaautó fejlesztésbe kezdtek. Pontosabban a 15 fős team egy már meglevő versenyautó telemetriai rendszeréhez fejlesztett ki online kép- és hangátviteli eszközöket. Az előadások során bemutatták az ID Wood faipari projektet, és előadás hangzott el a fenntartható közlekedésről is.

Márton György, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal vezető tervezője pedig a 2014-2020 közötti gazdaságfejlesztési támogatások várható irányairól szólt. Két leendő operatív programról beszélt. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) a jelenlegi gazdaságfejlesztési programnál több mint kétszer nagyobb anyagi forrásra, 2500 milliárd forintra számíthat. Ezen belül hat terület: a versenyképesség javítás, a tudás és gazdaságfejlesztés, az infokommunikáció, a természeti és kulturális erőforrások, a foglalkoztatásösztönzés, a pénzügyi eszközök fejlesztése lesz a fő irány. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 1200 milliárd forintra számíthat, s e területen nagy szerepet kapnak a megyei önkormányzatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!